ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Ústredný krízový štáb schválil kontingenčný plán pre prípad nárastu vojnových odídencov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Ústredný krízový štáb na rokovaní v pondelok 10. októbra 2022  schválil Kontingenčný plán Slovenskej republiky pre riešenie mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným príchodom obyvateľov Ukrajiny na územie Slovenskej republiky, ktorý reflektuje na situáciu v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine a nepriamo aj na nové výzvy v oblasti nelegálnej migrácie.

Materiál by mal byť univerzálnym manuálom na riešenie podobných krízových situácií.

Plán vychádza z predikcií, ktoré poskytla Európska komisia a Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov na prelome júna a júla 2022. Je nevyhnutné čo najlepšie sa pripraviť na všetky pravdepodobné aj menej pravdepodobné scenáre. Všetci sme na jednej spoločnej lodi a bez aktívnej spolupráce, ktorú práve schválný kontingenčný plán procesne dôsledne pokrýva, nedokážeme reagovať na nastávajúce výzvy. Cieľom je preto spoločná tímová práca všetkých zainteresovaných subjektov aj v tejto oblasti,“ zhrnul predseda  Ústredného krízového štábu minister vnútra Roman Mikulec.

Zasadnutie ústredného krízového štábu

 

Kontingenčný plán nastavuje schému procesov nielen pre štátnu správu, ale aj partnerov zo samospráv a verejného sektora, aby boli na základe mimoriadnej situácie schopné rýchlo spolupracovať a zabezpečiť tak nevyhnutnú pomoc pre osoby utekajúce pred vojnovým konfliktom. Sekcia krízového riadenia MV SR, pod ktorej vedením kontingenčný plán vznikal, je zároveň hlavným koordinátorom jeho plnenia v prípade aktivácie.

 

Zľava: splnomocnenec Filip Vagač, minister Roman Mikulec, generálna riaditeľka SKR MV SR Michaela Kaňová

 

„Počas mesiacov, kedy bol kontingenčný plán vypracovávaný, sme so zainteresovanými partnermi viedli konštruktívnu diskusiu, ktorá v konečnom dôsledku zhmotňuje skúsenosti z prvej vlny, ktorej Slovensko čelilo začiatkom roka,“ uviedla generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová.

Práve na základe skúseností z prvej vlny sa vytvárala základná kostra kontingenčného plánu sledujúceho cestu odídenca od prekročenia hranice Slovenskej republiky až po koniec núdzového ubytovania.

 „Kontingenčný plán je nastavený na niekoľko fáz, ktoré budú aktivované v závislosti od počtu osôb utekajúcich z Ukrajiny. Tento plán pre odídenca končí spolu s ukončením jeho núdzového ubytovania, pričom plynule vstupuje do integračného procesu, ktorého gestorom je Migračný úrad MV SR,“ povedal poradca pre oblasť migračnej krízy z Ukrajiny Branislav Tichý.

Dôležitou súčasťou plánu bolo podpísanie Memoranda o spolupráci medzi Ministerstvom vnútra SR a mimovládnymi organizáciami, ktoré bolo vypracované v gescii Úradu splnomocnenca pre rozvoj občianskej spoločnosti.

 „Došlo k podpisu zásadnej a jednoznačnej dohody o koordinovanom postupe medzi štátom a mimovládnym sektorom v prípade eskalácie situácie s prílevom osôb utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Medzi zapojené organizácie patria najmä tie, ktoré aktívne participovali na pomoci odídencom už počas prvej vlny,” zdôraznil splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač.

Patria medzi ne Človek v ohrození, Slovenská humanitná rada, Asociácia samaritánov Slovenskej republiky, Maltézska pomoc Slovensko, ADRA, Mareena, Slovenská katolícka charita, Slovenský Červený kríž, Slovenský skauting, Evanjelická diakonia ECAV na Slovensku a Ipčko.

 Kontingenčný plán bude v najbližšom období predložený na rokovanie vlády.

Foto: MV SR, Vladimír Benko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img