ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Gulášová pohoda 2022 v Jaslovských Bohuniciach (Veselo s rozospievaným gulášom)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pekná spomienka na letné „gulášovanie“:

Moja mama a ja sme už dlho vopred mali v kalendároch poznačený dátum 9. júla 2022. Vtedy sa totiž konalo v Jaslovských Bohuniciach každoročné neodmysliteľné podujatie, ktoré v sebe spája čaro gastronómie, zábavy, spoločenských stretnutí a obsahuje i súťažný prvok – Gulášová pohoda.

Zdá sa, že Pánu Bohu sa súťažné varenie guláša páči: zdravie nám slúžilo i počasie vyšlo. V deň D bolo polooblačno a slnko príliš nepálilo. Miška Mondeková Mrvová nás (Seredčanky a Trnavčanky) predpoludním odviezla autom z Trnavy do Jaslovských Bohuníc, kde nás už čakala vedúca nášho tímu: Janka (Bapka) Blašková. Povzbudzovali sme sa, že už konečne musíme vyhrať prvú cenu. Na trávnatom priestranstve pri amfiteátri sa stretli staré známe i nové tímy. Náš tím Bapka Blašková ne. ser. o. mal tradične č. 1.

Už pred 12.00 hod. sme začali prípravy na varenie, ktoré sa začínalo o 13.00 hod. Ja som pri krájaní cibule naplno predviedla svoju „šikovnosť“ a hneď na začiatku som si zarezala do prsta. Ešte šťastie, že som si prezieravo nabalila do tašky aj rýchloobväz.

Krátko pred 13.00 hod. sa všetkým prítomným prihovorila starostka obce Jaslovské Bohunice Božena Krajčovičová. Srdečne privítala súťažiacich, ostatných návštevníkov a vzácnych hostí, ktorých úlohou bolo hodnotiť súťažné guláše: šéfkuchára Petra Vargu a speváčku a muzikálovú herečku Gizku Oňovú. Bol to už XI. ročník Gulášovej pohody a zúčastnilo sa na nej 24 tímov.

Miška, ako každý rok, usilovne kúrila pod kotlom, v miešaní sme sa striedali. Hlavnými kuchárkami v našom tíme boli Janka a Grétka Partelová a my ostatné (Miška, Beátka Vargová Kuracinová, moja mama Ruženka Košťanyová a ja) sme im pomáhali, kde sa dalo.

Deti, ktorých bolo na podujatí ako smetí, mali k dispozícii skákací hrad a iné zábavky. My, súťažiaci, sme sa naskákali dosť okolo kotlov.

Hudbou a spevom nám spríjemňovala deň kapela Plastik. Hrala väčšinou staršie slovenské, české i svetové hity. V priebehu dňa sa s dvoma blokmi piesní predstavila aj Gizka Oňová. Súťažiace z tímu Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska (ZO JDS) Jaslovské Bohunice jej vystúpenia obohatili decentným tancom.  Panovala veselá nálada a náš súťažný guláš sme sa snažili okoreniť spevom.

Od 16.00 hod. sa konali zábavné súťaže: dospelí sa pretekali napríklad vo vození pneumatík  na fúriku či v pití piva a deti si zmerali sily v zatĺkaní klincov jednou rukou, v jedení šľahačky s rukami za chrbtom a pod. Ozýval sa výskot, smiech a povzbudzujúci krik.

O 17.00 hod. sa varenie skončilo a všetky tímy odovzdali vzorky gulášov, ktoré navarili. Aj ten náš sa vydaril: priam spieval na jazyku. Všetky sme boli zvedavé, ako obstojíme v súťaži. Návštevníci Gulášovej pohody mali možnosť zakúpiť si lístky a za každý mohli získať porciu guláša od ľubovoľného tímu. Každý tím sa, samozrejme, snažil nazbierať a usporiadateľom odovzdať čo najviac lístkov.

Vyhodnotenie prišlo na rad o 18.35 hod. Cenu za najviac predaných porcií (103) získal tím ZO JDS Jaslovské Bohunice. Cenou šéfkuchára bol ohodnotený guláš tímu Gaudi I. Na 3. mieste sa umiestnil tím ZO JDS Jaslovské Bohunice, na 2. mieste tím rybárov OZ Meander a z 1. miesta sa radoval tím My od masa.

Nasledovalo upratovanie stanovíšť jednotlivých tímov. Moja mama a ja sme sa napokon vďaka Janke Blaškovej a jej ochotným známym rýchlo dostali do Trnavy, kde sme šťastlivo stihli vlakový spoj a nemuseli sme čakať dve hodiny na ďalší. Patrí im naša srdečná vďaka.

Aj keď nás trochu mrzelo, že náš tím Bapka Blašková ne. ser. o. nezískal žiadnu cenu, s naším gulášom sme boli spokojné. Každá z nás si z neho vzala aj domov a vždy, keď sme si na ňom pochutnávali, bolo nám do spevu. Čo na tom, že sme sa úplne netrafili do nôty hodnotiteľom.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img