ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Jódové tablety si prevzalo 58 percent obyvateľov. Na požiadanie ich stále dostanete na mestskom úrade

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Mgr. Miroslav Račák, referent krízového riadenia /

V septembri zorganizoval Mestský úrad v Seredi výmenu jódových profilaktík. Tabletky si prišlo vymeniť 8 940 obyvateľov mesta Sereď, čo je 57,71 percenta z celkového počtu obyvateľov. Občania s trvalým alebo s prechodným pobytom v meste Sereď si môžu aj naďalej o nevyzdvihnuté jódové profilaktiká požiadať na mestskom úrade v Seredi, počas stránkových hodín úradu.

 

Tabletky neužívajte svojvoľne 

Tabletky sa užijú len v prípade jadrovej havárie, ak je to oznámené príslušným štátnym orgánom. Ak sa chcete čo najlepšie ochrániť počas radiačnej udalosti, je potrebné tabletu užiť čo najskôr, najlepšie do dvoch hodín po oznámení o úniku rádioaktívneho jódu, o čom rozhodne Úrad verejného zdravotníctva SR. Po 12 hodinách od ožiarenia je to už zbytočné. Ak by únik rádioaktivity pokračoval, ďalšiu tabletku užite po 24 hodinách.

 

Ak by sa stala jadrová havária, pozorne sledujte oznámenia obce a verejnoprávnych médií a riaďte sa oficiálnymi informáciami. Ľudia vydávajúci pokyny pre obyvateľstvo vedia presne opísať, ako sa vyvíja situácia z pohľadu ohrozenia obyvateľov v prípade radiačnej udalosti, aj to, kedy treba vyhlásiť jódovú profylaxiu.

 

Prečo práve jodid draselný?

Ak nastane radiačná nehoda alebo havária na jadrovom zariadení, môže uniknúť do životného prostredia izotop jódu-131, ktorý sa hromadí práve v štítnej žľaze. Tomuto môžeme zabrániť užitím tabliet jodidu draselného.  Štítna žľaza sa nasýti neaktívnym jódom a nedovolí, aby sa tam akumuloval rádioaktívny jód-131.

Ak ste alergický na jodid draselný alebo jeho zložku, môžu vám pomôcť výživové doplnky s vysokým obsahom prírodného jódu. Užitie profilaktík konzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom.

 

Čo je to štítna žľaza?

Štítna žľaza je jedna z väčších endokrinných žliaz v tele, umiestnená je v krku a produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus a ovplyvňujú rast. Pre tvorbu týchto hormónov je dôležitý jód, čo ho robí významným pre ľudské zdravie. Bežne sa stretáme napríklad s jodidovanou soľou či múkou.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img