ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Z globálnej pandémie do globálnej inflácie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MF SR |MM| Napriek silnejúcim cenovým tlakom stúpne HDP Slovenska tento rok o 1,9 %. Vysoké ceny energií však zvyšujú náklady firiem a spôsobia spomalenie ekonomického tempa už v druhej polovici roka a to nielen na Slovensku. Aj to sú závery najnovšej makroekonomickej prognózy, ktorú dňa 27.9.2022 zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií SR.

Dobrou správou je že, zastropovanie cien elektriny a nový rámec pre ceny plynu výrazne utlmia dopad extrémnych cien energií na domácnosti. Bez kompenzačných opatrení by pri súčasnom regulačnom rámci ceny elektriny narástli až o 400 %. Memorandum so Slovenskými elektrárňami však garantuje nižšiu cenu. Ak by vláda ceny elektriny nezastropovala, inflácia by vyskočila v ďalšom roku až na 30%.

V budúcom roku očakávame nárast nezamestnanosti, ktorý pocítia najmä pracovníci v energeticky náročnej výrobe. Po odznení energetického šoku by však nezamestnanosť mala začať opäť klesať, keďže bude podporená investíciami z plánu obnovy a odolnosti či zotavením priemyslu. Na konci horizontu prognózy sa miera nezamestnanosti dostane pod úroveň 5 %.

Ceny tento rok porastú o približne 12,4 % a nárast bude pokračovať aj budúci rok. Prognóza počíta s rastom na úrovni 13,5 %.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Úžasné najprv nezmyselné zdražovanie, potom pád nárast nezamestnanosti. Potom bude zamestnanosť stúpať a ešte podporená investíciami z plánu obnovy a odolnosti. Človek žasne co všetko dokáže kapitalizmus. Peniaze na obnovu už sú, no treba v prvom rade zbankrotovat. To aké hovädá robia ekonomiku.

  2. Náš parlament má v paži nejakú globálnu infláciu, riešia, akože Matoviča, pritom im ide iba o poslanecké korytá,ešte som nepočul nejaký plán šetrenia samotného parlamentu,mali by ísť príkladom,vypnúť klímu,kúrenie, odstaviť teplú vodu,zrušiť parlamentný bufet, zrušiť vládne limuzíny a rokovať,len počas denného svetla,treba šetriť elektriku..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img