ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

„Rus, ktorý nebude stláčať spúšť, nebude rozosievať smrť“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Svet, minimálne Európa nateraz rieši morálnu dilemu – prijať, alebo neprijať utečencov z Ruskej federácie prchajúcich pred Putinom vyhlásenou mobilizáciou.

Áno, je to dilema. Bežným Rusom totiž zrovna nevadilo, keď ich armáda bombardovala ukrajinské dediny a mestá a vraždila civilistov Na Donbase, v Kyjeve, v Mariupole. Keď ale do boja majú ísť sami, to im už „nevonia“. To sa ich vojna už začala týkať osobne.

Keď s vojnou nesúhlasia, mali by sa postaviť na odpor Putinovi doma. Napriek hroziacim dlhoročným trestom a perzekúciám. Ani Putin nevymení všetkých občanov, no občania poslať Putina do histórie môžu. Najlepšie pred medzinárodný trestný súd. Čo najskôr…

Výborný názor zo sociálnej siete:

Myslím si, že v záujme obrany Ukrajiny, by mali západné štáty (vrátane Slovenska) umožniť každému Rusovi, ktorý tam nechce ísť bojovať, aby mal kam ujsť. Toto nie je chvíľa, keď by sme mali skúmať, či to utekajúci Rus robí čisto sebecky zo strachu, alebo preto, lebo vie, že ich vojna je nemravná. Dôležité je, že Rus, ktorý nebude stláčať spúšť, nebude rozosievať smrť. Lebo z hľadiska následkov pre Ukrajinu je jedno, či by to robil dobrovoľne alebo z donútenia. Nehrajme sa v tomto na morálnych sudcov voči týmto utekajúcim chlapcom! Vo vojne je potrebné správať sa aj pragmaticky. V záujme mravne spravodlivého cieľa. Iste poznáte tú reakciu Winstona Churchilla bezprostredne po tom, ako ich smrteľný nepriateľ, nacistické Nemecko, prepadlo svojho dovtedajšieho spojenca, Sovietsky zväz. Teda dovtedy tiež britského protivníka. Churchill vtedy povedal, že ak by Hitler vpadol do pekla, tak by na adresu tejto čertovskej inštitúcie neváhal v Dolnej snemovni prinajmenej utrúsiť priaznivú poznámku. Lebo cieľ je skončiť to utrpenie. A cestou k nemu je oslabovať toho, kto ho spôsobuje. Obe, cieľ i cesta k nemu, sú spravodlivé. To je skutočný mravný rozmer tejto tragickej drámy.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. ono je to diskutabilne – prijjimat alebo nie. V Kazachstane, zatial otvorenom pre ruskych „turistov“ sa uz vedu reci o tom, ze co bude ked rusky hovoriaci priselci precislia kazachov. Ci sa zase nenajde v russii spasitel russky hovoriacich kazachov a nezacne specoperaciiu.

  2. Ma fascinuje, keď sa moralizuje nad rusmi, či ich vpustiť, alebo nevpustiť. Že nikto nemoralizoval nad američanmi, keď napr. bombardovali pod vymyslenou zámienkou iracké mestá a vraždili civilistov. To je len falošná a dvojtvárna morálka. Jedných ukameňujme a druhým to nechajme prejsť, veď sme s nimi aktuálne spojenci. Rusi robia to isté čo Amerika. Na svojom dvore nestrpia druhého kohúta.

  3. Vazeny pan Majko, uz po niekolky raz Vas prosim, nepresadzujte svoje nazory a nevnucujte svoje myslienky (cely II odsek), ked sa stale radite medzi novinarov.
    Ak chcete vyjadrovat svoje politicke nazory a myslienky, nazvyte sa bloger alebo nejako inak.
    Dakujem za porozumenie.

  4. demokracia 26. septembra 2022, 14:49 – uz Vasa prezyvka je scestna za predpokladu, ze Vami napisany text pod nou je obsahovo uplne mimo. Nikdy a nikomu som nic nevnucoval – SOL citate dobrovolne a s publikovanym textom sa bud stotoznite, odmietnete ho, alebo ho len precitate. Alebo ani to.

    Ale chciet od ineho, aby pisal to, co Vy chcete citat, je chore. Uplne chore.

  5. Anonym 14:41 tu nejde o Američanov. Ide o utečencov. Keď teraz máme prijať russov, vtedy sme mali prijať irackých utečencov. To tu bolo kecov o moslimoch čo tu budú robiť zle. Mafos si na tom postavil predvolebnú kampaň, a sám má viac žien, ako hociktorý moslim. Všetci utečenci , ktorí utekajú pred vojnou, sú chudáci!

  6. Miloš nehnevaj sa ale ten oný čo sa volá demokracia má kus pravdy ! Keby si bol nestranný,tak informuješ nezaujato a pravdivo o obidvoch stranách. Ale ty neustále kydáš iba na jednu stranu a tú druhú velebíš až po nebesia! (podľa teba tú správnu) A že je to zrovna tá strana ktorú velebia aj „naše“ zapredané médiá… divné…

  7. Je zaujímavé, že tento článok a článok „jak děti vychováme, co je naučíme … tak takový svět bude“ si protirečia. V jednom sú kritizovaní Rusi, ktorí zdrhaju z Ruska, v tomto zas opačne. Pritom ide o názory z rovnakého politického spektra. Veď sa už dohodnite či chcete zdrhajúcich Rusov vítať alebo ich za to kritizovať.

  8. Ta vojna trva uz viac nez pol roka. Kolko obcanov Ruskej federacie doteraz poziadalo o udelenie statutu utecenca na Slovensku? Vie to niekto?

  9. Utecenec je uz zo svojej podstaty clovek, ktory s tym konfliktom nechce mat nic spolocne. Nechce sa ho ucastnit. Je jedno, ci k nam pride clovek z Ukrajiny akebo z Ruska. Pomoct treba jednym aj druhym. Nech si mozu udrzat svoju ludsku dostojnost. Tolko pomoci nasa spolocnost urcite zvladne. Len netreba ten konflikt zbytocne zivit.

  10. Táto nezmyselná vojna ukazuje realitu vo svete zbraní, drony za pár šupov,zničia sklady,kde sú ukryté zbrane za milióny dolárov

  11. Čo je v russku vojna, aby russi boli vojnoví utečenci?? Doteraz sledovali vojnu na Ukrajine z gauča v obývačke a keď majú ísť teraz aj oni bojovať, tak utekajú preč.

  12. sabotáže na plynovodoch NS
    Po prvé, mohlo by ísť o akciu Ruska. „Poškodenie by totiž Rusku mohlo umožniť striasť zo seba bremeno niekoľko miliardového odškodného. Platbe takéhoto odškodnenia by totiž mohol byť vystavený ruský plynárenský gigant Gazprom, ovládaný Kremľom, za to, že od polovice júna dodával nižší ako zazmluvnený objem plynu a že od začiatku septembra potom nedodáva plyn vôbec žiadny,“ píše vo svojom komentári.
    Kovanda dodáva, že ak by Gazprom nebol schopný dokázať, že výpadok dodávok nastal v dôsledku „zásahu vyššej moci“, bude zrejme vystavený povinnosti uhradiť obrovskú pokutu ako kompenzáciu svojim európskym zákazníkom, ako je pre nemecký energetický gigant Uniper. Ten sa v dôsledku zastavenia dodávok ruského plynu ocitol na pokraji bankrotu.

    Druhým vysvetlením je podľa Kovandu to, že ide o akciu Spojených štátov. „Prezident Joe Biden sa v prvej polovici tohtoročného februára nechal pri návšteve nemeckého kancelára Olafa Scholza v USA počuť, že ak Rusko napadne Ukrajinu, to znamená jeho armáda v rámci invázie prekročí ukrajinské hranice, Spojené štáty sa postarajú o to, aby Nord Streamom 2 plyn netiekol,“ vysvetľuje.

    Jedno lepšie ako druhé.Západ už sa pripravuje na použitie jadrových zbraní Ruska.

  13. Rusko ovláda kohútiky na Nord Stream,prečo by si úmyselne poškodili niečo,čo možno v budúcnosti bude potrebovať aj EÚ a možno to boli tí istí ruskí agenti,čo majú prsty vo výbuchu vo Vrběticiach na Zlínsku a sú podozriví aj vo vražde agenta Skripaľa,svet je malý

  14. Čo rusaci naj sedia doma, čo sa sem trepu tam vojna není tak jaký utečenci , im máme pomáhať? Už drbe každému vďaka nim tu máme haldy ukrajincou drahé potraviny a ešte sa tu aj oni nadrbu. Nech si spravia poriadok doma … A to s tým že aspoň nebudú bojovať ne ten milión čo sa sem nadrbe tak nie ale ďalších 50este aj tak ostáva čo premiestnime setkych Rusov ku nám aby nešli do vojny? Šak kusa rozmýšľajte sedliackym rozumom

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img