ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Vata festival sa tento rok niesol v znamení SPOJENIE

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vata festival sa v rôznych obmenách stal pevnou súčasťou kultúrnych podujatí v meste. Ide multižánrové kultúrno – spoločenské podujatie, ktoré spája hudbu, výtvarné umenie, divadlo, fotografiu a najmä ľudí. Prináša diskusie, tvorivé workshopy a ponúka možnosť prezentácie lokálnym výrobcom i umelcom.. Tento rok sa konal v menšom rozsahu a to v letnej a jesennej verzii. Hlavným organizátorom oboch podujatí bolo komunitné centrum PRIESTOR.

VATA LETO

Letná časť Vaty sa konala na Garbiarskej ulici pri novovybudovanej Oddychovej zóne pri Váhu. Program pozostával ako z hovoreného slova, tak aj hudobnej vložky. Vystúpil Marcel Páleš so svojím tímom poetov, aforistov, vtipkárov, dramaturgov a scenáristov. Hudbu priniesla aj mladá kapela Fortuan a Mirka Slančíková Miškechová, ktorá je seredskému publiku už dobre známa. Svoju tvorbu predstavila aj poetka Ružena Šípková a mladý literárny talent Eva Mančíková. Atmosféru podujatia doplnili fotografia autorky Dominiky Beličkovej.

Súčasťou projektu Vata bola inštalácia kvádra na Námestí slobody, ktorý rezentoval tému tohto ročníka – Spojenie. Strany kvádra pomaľovali lokálni výtvarníci a výtvarníčky: Martina Hilkovičová, Ester Hvojníková, Filip Sedláček a Frederika Kurbelová Fačkovcová.

VATA JESEŇ

Jesenná časť Vaty sa konala na nádvorí kaštieľa a v priestoroch bastiónu. Návštevníkov čakalo divadelné predstavenie Nového divadla z Nitry s absurdno-satiristickou inscenáciou Proces. Vznikla na motívy románu výnimočného spisovateľa Franza Kafku z roku 1915. Ako obsah napovedá, ide o príbeh človeka na neznámom mieste, v zajatí „nečitateľnej“ inštitúcie, bez prezumpcie neviny, súkromia a pravidiel. Spoločenský i osobný pranier a nakoniec dopredu určený ortieľ.

Po divadelnom predstavení návštevníkov čakalo hudobné vystupenie Jany Andevskej a Beáty Tomčányovej, ktoré sa predstavili so svojím HUSĽOVÝM SOIRÉE. No a záver patril hudobnému koncertu Kataríny Málikovej.

Podujatie bolo spojené s degustáciou lokálnych vín zo Slobodného vinárstva. Súčasťou bola aj výmena oblečenia. Kto mal doma nepotrebné šatstvo, mohol ho priniesť a darovať niekomu inému. Ak sa z vešiakov niečo zapáčilo Vám, mohli ste si nejaké kúsky zas vziať pre seba.

SPOJENIE, KTORÉ NAOZAJ SPOJILO ĽUDÍ

Prečo VATA vôbec pred rokmi vznikla? Ako Ema Mančíková, spoluorganizátorka oboch tohtoročných podujatí uviedla, členovia kultúrno-komunitného centra PRIESTOR vnímali, že regionálni umelci a kultúra sú len vatou, teda nepotrebnou výplňou, v našich životoch. „Dnešný svet je zameraný na individualizmus a na to, že každý má ísť sám za seba. Sériou podujatí chceme priniesť PRIESTOR, v ktorom sa všetci budú cítiť ako súčasť jednej komunity. VATA sa tento rok niesla v téme Spojenie a podujatie naozaj spojilo ľudí.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img