ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Máme vážny problém – neistota a obavy z budúcnosti. A stále nám štátom platení ľudia hovoria, kde máme šetriť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

S údivom a prekvapením sledujem vyhlásenia a „dobre mienené rady“ občanom od odborníkov, kde a ako ušetriť neúmerne a neodôvodniteľne zdražené energie. Hlavne elektrinu. Teda to, čo nie sme odkázaní dovážať z Ruskej federácie ani odinakial zo zahraničia. To, čo vyrábame na Slovensku a čoho máme vlastne prebytok.

Mladí enviroenergoaktivisti vychovaní na rôznych startupoch a projektoch financovaných prevažne z fondov EÚ nám bez elementárneho pudu sebazáchovy tvrdia, ako sa rýchlo treba odpojiť od plynu a že máme v domoch prerobiť kúrenie na napríklad tepelné čerpadlo. Akoby ani nežili v realite a akoby taká prerábka nestála desiatky tisíc Eur, ale pár drobných, ktoré každá rodina nájde v bočnom vrecku riflí.

Vyzerá mi to tak, že práve tieto podľa rozmýšľania ešte deti, by sa najskôr mali osamostatniť o rodičov a následne by mali byť aspoň rok odkázaní žiť nie z verejných peňazí, ale z toho, čo reálne vyprodukujú napríklad podnikaním v tejto byrokratickej krajine.

Doteraz nik z predstaviteľov štátu zrozumiteľne a nahlas ľuďom nepovedal, aká bude konečná cena elektriny a prečo v takto výnimočnej situácii ešte stále elektrinu lacno vyrobenú z jadra na Slovensku, draho kupujeme za ceny vyhnané zahraničným dopytom na burze.

A kde vlastne presne končia zisky z predaja elektriny pohybujúce sa rádovo v stovkách percent.

Nik nespochybní, že sme v mimoriadnej situácii a mimoriadne situácie si vyžadujú mimoriadne riešenia s aplikovaním mimoriadnych (možno dokonca bežne neakceptovateľných) opatrení.

Mám zato, že vedenie štátu práve teraz malo vystúpiť s vyhlásením, že nemôže občanom zabezpečiť lacný plyn a ropu, lebo tieto suroviny jednoducho nemáme a musíme ich kúpiť a doviezť.

Ale elektrinu máme. My a na našom území nesieme riziká z následkov  prípadnej havárie jadrových elektrární a preto by som očakával, elektrinu pre občanov a firmy nie za ceny zastropované  Európskou úniou niekde na úrovni Nemeckých ale také, ako boli pred rokom, prípadne ešte lacnejšie !! Áno lacnejšie. Preto, lebo sa stávame vývozcom elektrickej energie a tak akékoľvek zvyšovanie cien elektriny je v súčasnej dobe amorálne. V prvom rade by mal štát (asi nikdy sme zásah štátu nepotrebovali tak akútne, ako teraz) jasne a zrozumiteľne zabezpečiť dostatok  elektriny pre domácnosti a firmy na Slovensku a až následne to, čo vystane, by malo  byť legislatívou povolené predávať za trhové ceny alebo cez burzu.

Môžeme ale chcieť niečo operatívne v energiách v prospech občanov a domácich podnikateľov, keď štát doteraz nedokázal účinne zabezpečiť zákaz vývozu dreva? To vážne sme tak neschopní a počkáme si na to, že akékoľvek zmysluplné a viditeľné opatrenia urobíme až vtedy, keď bude neskoro?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nás predajú aj za misu šošovice. Prečo asi nás prijali do EÚ? Len aby nám zlikvidovali naše hospodárstvo a aby sme bolo odkázaní na nich, aby sme od nich všetko dovážali. Ale aby sme dovážali produkty, ktoré sme mali a to ešte v inej kvalite, bolo treba cez naše územie vybudovať diaľnice, čím sme si zničili takmer všetku ornú pôdu, ktorú veľkodušne ponúkneme tzv. zahraničným investorom na postavenie si obrovskej fabriky, ktorá po skončení daňových prázdnin zmizne. Príde ďalší sa tu nabaliť a to stále pokračuje, lebo naši nedokážu vytvoriť pracovné miesta, len postávať pre kamerami. Tak čo môžeme čakať? Len naďalej vyrábať elektrinu a odovzdávať EÚ, aby nám ju mohla spätne niekoľkonásobne drahšie predať.

  2. Hlavná vec,že vláda predĺžila pomoc pre Ukrajincov do februára 2023 a dokonca im ju aj zvýšila.S pomocou pre nich sa poponáhľali a slovenskí občania sú im ukradnutí.

  3. Správna poznámka autora.. Energoekoaktivisti, ešte deti, ktoré živia ich rodičia. Áno, práve takýto nám idú určovať, čo nesmieme, čo musíme..
    Deti, pre ktoré chleba rastie na strome a elektrina je zo zásuvky.
    Deti, ktorým by som zobral ten ich mobil, počítač a poslal ich ten chleba si dopestovať a dorobiť ručne, bez uhlíkovej stopy, aby zistili, nafta nie je len na vozenie ich lenivej riti do školy a ten ich mobil, či počítač alebo prijebaný elektromobil nie je jediný zdroj odberu el. energie..
    O tom, že absolútne nemajú šajn, ako vyžiť, nie z minimálnej, ale už aj z priemernej mzdy.., sa nemusím ani vyjadrovať.

  4. EÚ nás naučila jedno, že peniaze nie sú všetko a tá naša“chudoba“ pred vstupom bola vlastne našim jediným bohatstvom.

  5. Ja osobne som vdacny za clenstvo v EU. Volny pohyb tovarov, prace, kapitalu. Najlepsie co sa mohlo Slovensko naskytnut. Opytajte sa napr. tych desiatok tisic Slovakov pracujucich legalne v EU. Ano, mozno v tejto situacii – vojna na Ukrajine nie je vyhodne mat ceny energii urcujuce trhom a spekulantmi. Treba to zafixovat a basta. Ale na druhej strane si spomenme ked prisiel covid a zavrela sa ekonomika po celom svete ako trhy zareagovali a cena ropy padla tusim na 40 usd/barel. Detto elektrina, plyn. Vtedy sme boli spokojni. Deregulacia cien nie je vyhodna vo vojnovom stave, tu sa EU zmylila, resp.nikto nepredpokladal, ze by v Europe bola niekedy vojna. Ale uz sa na tom pracuje, EU pride s planom ako vyriesit aj tuto energeticku krizu. Netreba hejtovat EU. Sme za vela vdacny vstupu. A kto nie je, nebol by ani keby sme boli v RVHP :). Uspesni ludia sa presadia v kazdej dobe. Treba na sebe makat a nestazovat sa na druhych.

  6. V podstate aj ja som vďačná za to, že sme v únii, len niekedy mi to pripadá ako keď sa nás v škole často učitelia poučovali, aby sme nemiešali jablká s hruškami. Áno potom už jablká nikdy nebudú jablkami a hrušky hruškami. Ale môže z toho vzniknúť docela zaujímavý kompót, záleží na tom čo do neho pridáme a akú trvanlivosť bude mať 🤔🤔🤔

  7. Cital som, ze vyroba 1 MWh elektrickej energie v Mochovciach z uranu stoji 38 eur. Ake obrovske nakladove polozky su potrebne na dorucenie tej elektriny z Mochoviec ku mne domov cez regulovanu funkcnu siet? Ved tie kable su uz natiahnute. Ako je mozne, ze za trafostanicou elektrarne ta cena stupne 20 nasobne? Komu idu tie zisky? Preco elektrinu neposkytuje stat ako neziskovu sluzbu obcanom? Nech sa zaplatia naklady s tym spojene, ale nie ze na tom par ludi bude zarabat miliardy a robit s nimi, s prepacenim, p.coviny na nezmysly. Kapitalizmus je zlo.

  8. MM 😁 nejako sa radikalizujes. Ale uz je neskoro, bohuzial aj tvojim pricinenim a tvojou sprostou propagandou a cenzurou si napomahal tomuto globalistickemu marazmu. A len pre tvoje upresnenie ani tu elektriku nevieme vyrobit bez ruskeho jadroveho paliva. A pre tvoju lepsiu informovanost si predstav ze sme v takych srackach lebo tie hoveda virtualne uz davnejsie predali lacno uz na 5rokov dopredu vsetku elektriku spekulantom ktori vedeli ze takyto marazmus bude lebo ho naplanovali. A v Jaslovskych su uz v takych srackach ze zamestnancom vyplacaju vyplaty po castiach lebo nato nemaju. Vies co to znamena? MM daj sa radsej este raz zaokovat lebo doterajsie davky uz v tebe prestavaju ucinkovat 🙂

  9. pre ugur a obyvateľ ja sa skôr bojím toho čo pán majko napíše lebo všetko sa plní.pri bytovom podniku bola pravda aj keď naneho ľudia nadávali.aj s odmenami zástupcu primátora písal pravdu.s tým odpadom písal pravdu.zo zdražovaním a aj s úrokmi v bankách písal dopredu pravdu.aj o vojne na ukrajine dopredu písal že bude a nakoniec bola.a aj tu má pravdu o vývoze dreva.písal dávno len to nemžem nájsť.ja pánovi majkovi verím.píše ako jedininí sa podpisuje.on sa pravdy nebojí.

  10. Politici nemajú na takéto rozhodnutia „gule“. Sú tam jedno, či dve volebné obdobia, taký premiérko Heger, ktorého nikto za premiéra z obyvateľov nechcel a je odchovaný na americkom kapitalizme predsa nebude štátom regulovať slobodný trh a určovať mega-korporáciám ich zisk. Bojí sa ich! To je jednoducho odpoveď.

    Musela by sa zomknúť celá vláda, aby odkúpila buď celé elektrárne alebo aspoň celú elektrinu alebo aspoň zastropovala ceny pre nás Slovákov. Treba ich zdaniť tak, aby zisky išli republike spať a rozdať to ľuďom. Peniaze tu jednoducho sú, len ich treba rozdeliť zdanením bohatých a dotáciami chudobným! Treba na to nájsť ODVAHU, VEĽKÚ ODVAHU !

    Plyn treba riešiť tiež. Túto zimu len tak tak vyjdeme, ale budúcu ani zďaleka nie. Nie je náhradná infraštruktúra. Treba sa baviť aj s Maďarmi, sú najbližšie, majú podpísané kontrakty. LNG je ekonomický, ekologický a logistický nezmysel pre Slovensko.

  11. Vidím že ekonómov na energetiku je tu neúrekom a nie hocijakých. S tým predajom a kúpou elektrickej energie to nie je také jednoduché ako sa zdá. Ono vlastne nič nie je také ako sa zdá. A verte mi že by som bol veľmi rád keby bola el.energia lacná.

  12. Marek 25. septembra 2022, 17:01 – jedina komodita, ktorou okamzite vieme nahradit pri vykurovani plyn, je elektrina. Tu vyrabame sami, nie sme odkazani na jej dovoz (samozrejme ze palivo do JE je nateraz z RF a jeho nahradenie je obtiazne) a preto vlada mala davno vyuzit mimoriadnu situaciu a prijat mimoriadne opatrenia.

    EU zial zlyhala pri korona opatreniach a zlyhala aj teraz. Ide o mimoriadne byrokraticky aparat, ktory nie je schopny konat rychlo a tym efektivne. Nasledky ale nesieme vsetci.

    abcd 25. septembra 2022, 16:30 – dakujem, ale veci su zlozitejsie. CO sa tyka pisania – ano, pisem pod svojim menom a tak zvazujem co, kedy a ako napisem.

    Anonym 25. septembra 2022, 16:27 – ano, problem je naozaj system od zakladu zalozeny na spotrebe. To nuti vyrobcov vymyslat kurvitka aby znizili zivotnost vyrobkov, to nam drancuje prirodne zdroje, no zaroven prave tym je ako tak udrzatelna zamestnanost.

    Ja mam v tejto suvislosti strach hlavne z obmedzovania vyroby automobilkami. Akakolvek vyraznejsia kriza vdaka podla mna dlhodobo zlym rozhodnutiam politikov, zo Slovenska urobi „hladovu dolinu“ rovnajucu sa rozlohe celej krajiny.

    Obyvatel 25. septembra 2022, 10:24 – ako obycajne, pomiesal si piate cez deviate a zaklincoval si to ako spravny dezolat – Ty si proste tie zvasty hodne stredoveku neodpustis.

    Na rozdiel od Teba, ja presadzujem stale to iste a neriesim nezmyselne veci, na ktore dosah nemam.

    Ale kludne sa tu predstav, nech sa citatel moze vyjadrit aj k Tebe. Bud frajer a prestan sa uz schovavat za pseudonym.

    Pisat anonymne, urazat, osocovat spoza klavesnice je jednoduche, no obludne.
    Su tu dalsie volby. Co robis preto, aby sa do mesta vratilo pravo, spravodlivost a moralka?

  13. Vsetko co bolo zo Slovenska predane, predali Slovaci. Nie EU alebo fuj Amerika.

    Slovaci (vlastnici) predavaju ornu podu, lesy – to, co robi stat statom.

    Dostavame sa do stavu, ze tu sice budeme zit, ale vdaka tupcom prahnucim po peniazoch, nebudeme mat co zrat. Ale polia budu plne kvalitnych obilnin. Len nie nasich a pre nas…

    Hovorme si pravdu a identifikujme zlo. A pomenujme ho. Zlo je tuzba po peniazoch za kazdu cenu. Nie v preziti. V potrebe luxusu. Aj ked chviloveho, ale luxusu. Za kazdu cenu a bez ohladu na buducnost vlastnych deti…

  14. Dnes vo vlaku BA-TT,som počul rozčúlených vysokoškolákov,ktorí preberali situáciu,že schyľuje sa k tomu,že 17.novembra sa vysoké školy zatvoria a hrozí,že skončí aj zimný semester..

  15. pato 26. septembra 2022, 13:50 – najviac zlodejov, tunelarov a zmrdov do politiky vygenerovalo HZDS a SMER. Dva razy ukradnuty stat, policia, prokuratury, justicia a tajne sluzby ovladane v podstate mafiou.

    Vo vseobecnosti by som ale povedal, ze nie je to o strane, ale o ludoch v nej. O ich moralnom a hodnotovom nastaveni. Kazda strana doteraz (vratane tych sucasnych pri moci) vygenerovala nejakych zmrdov, ktori si stat a sluzbu obcanom zmylili za tunelovanu firmu napisanu na bieleho kona.

    Za mna – padni komu padni. Nepoznam „nasich ludi“. Zakon a povinnosti musia byt pre kazdeho rovnake.

  16. … čitam komentare, ktore sa tu objavili… hm, tak si dovolim povedat aj svoj nazor:
    Memorandum so SE musi odobrit Brusel. Co je toto za hlupost? Orbanovi zastresenie PHM a zakladnych potravin nemusel odobrit nikto, ale nam musi Brusel. zaujimave… nie?
    EU zablokuje Madarsku 7.5 mld eur na fond obnovy. Aku ciastku by obcania Madarska museli zaplatit naviac, keby nemali Orbana? myslim ze 7.5 mld je iba kvapka v mori.
    Vlada SR neurobi bez Bruselu vobec nic, pretoze je az po clenky strčena Bruselu v prdeli, a ak cakame, že Brusel vyriesi ceny energii… tak sa velmi mylime, pretoze Bruselu z Americkej prdele už netrčia ani konceky prstov na nohach… bohuzial, toto je realita a kto to nevidi je uz iba slepy…..

  17. tak toto je návrh EK:
    Doterajšie návrhy Európskej komisie (EK) na dodatočné zdanenie nadpríjmov z drahej elektriny nie sú pre Slovensko výhodné. „Brusel navrhuje, že sa vyššia cena má zdaniť. Problém je, že sa bude zdaňovať mimo územia Slovenska a tie zdroje by zostali tam, kde by sa to zdanilo,“ upozornil Hirman. Týkalo by sa to pritom aj elektriny vyrobenej v SR, ale obchodovanej na zahraničných trhoch.
    https://www.teraz.sk/ekonomika/k-hirman-chceme-dostat-peniaze-zo-zda/662780-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=%253Bimg
    Čiže podľa tejto EÚ logiky sa elektrina u ná za facku síce vyrobí,ale sa predá niekde na burze v Nemecku,kde sa aj zdaní,daň ostane v Nemecku a predražená elektrina sa predá naspäť na Slovensko…

  18. vážení,aby ste boli v obraze 26. septembra 2022, 15:13 – no a na to, aby sa tak nestalo, mame v EP svojich volenych zastupcov.

    Mame eurokomisara. A mame, alebo by sme mali mat aj rozum.

    A este drobnost – mne, obsanovi je uplne hovno platne zdanenie aj na Slovensku – obcan chce a potrebuje lacnu aspon elektrinu, ked uz ine z pochopitelnych dovodov dostat lacno nemoze. Zdanenie aj na Slovensku by znamenalo vyssi rozpocet statu, teda viac penazi na minanie a MENEJ PENAZI medzi ludmi.

    Preto moj clanok vyssie…

  19. :):) to snad,p.majko nemyslite vazne?to ste vazne tak naivny? akoze kto sa postavi tej odpornej bruselskej bande?, lexman,hajsel jurzyca?leda tak ten nenavideny uhrik,ved tie slovenske spiny hlasuju vacsinou proti slovensku,este aj sankcie boli schopny proti slovensku odhlasovat.

  20. Niekto tu má krátku pamäť, alebo ….., veď aj taký psychopat pri prvom vystúpení v parlamente sa vyjadril, že za to, v akom stave je tento štát, sú zodpovedné VŠETKY VLÁDY a VŠETCI POSLANCI dotiaľ pôsobiaci v parlamente, bez výnimky. Niekto nám tu akosi pozabudol na privatizáciu počas Dzurindovej vlády. Mafia prakticky vznikla pri privatizáciách počas vlád Mečiara a Dzurindu. Fico v tom ďalej pokračoval.

  21. Plne suhlasim pan Majko, hlavne s tym ze kazdy z uradnikov by si mal vyskusat zivnost alebo podnikanie ako take aspon na jeden rok, teda za mna by to bola podmienka pred kazdym vyberovym konanim na pracovnu poziciu uradnika plateneho statom ak tam nedajboze nieje len dosadeny. Elektrika je samostatna tema, Mochovce – najdrahsia jadrova elektraren v europe ale tuto sme si uz z nasej spolocnej kasicky zaplatili a slo to len do kasiciek tym spravnym smerom oklukom cez generalneho sub sub zhotovitela…ale stale verime a dufame ze po uplnom nabehnuti elektrarne do konca roka 2023 bude slovensko sebestacne.

  22. Pre 26. septembra 2022, 14:52
    Zakon a povinnosti musia byt pre kazdeho rovnake? Fakt? A vies, ze som si to v tvojich clankoch nikdy nevsimol. Ked som tu xkrat. napisal, ze pre kazdeho ma platit rovnaky meter tak vas tu hadzalo o zem. Milos, ci si to ty alebo ten tulpas ratafak alebo tomas, a neviem kto vsetko, vy sami neustale obhajujete system, co moze jeden, zato musi byt trestany druhy, lebo nesmieme porovnavat co bolo. A je jedno ci sa jedna o vnutrostatnu alebo medz.politiku. Bud platia pravidla pre vsetkych, alebo pre nikoho.

  23. priznám sa, nečítal som. Dôvod? Ilustrovať frustráciu z vysokých cien energií prestárlou edisonkou, ktorej svetelná účinnosť nie je ani 3% v čase, keď už ani klasické neónky, či iné úsporné nie sú súčasnosť ale minulosť a led osvetlenie dosahuje dosť podstatne vyššiu ako 20% účinnosť …

    Nuž, potom buďte frustrovaní … Ja som skôr frustrovaný, že pri tomto modernom druhu osvetlenia najmä také „renomované“ firmy ako osram, philips vychádzajú s pomaly najnekvalitnejšími svietidlami, ktoré sa po pomerne krátkomčťase zničia. Ale napriek tomu, je osvetlenie takýmito svietidlami výrazne lacnejšie ako starými edisonkami.

    Podobne treba pozerať aj na ohrev, kúrenie … Ja som za 20 rokov znížil spotrebu plynu v dome zo 7500m3 ročne na max 2450, teda na menej ako tretinu a momentálne mám cieľ ísť pri plnom vykurovaní (plný tepelný komfort) na 1400-1600m3/rok. V dome, ktorý bol stavaný od 1976 myslím, teda energentcky nanič, objemovo obrovský …

    Takže súdruhovia, asi by sme mali pozerať na veci z iného uhla pohľadu, asi by sme mali rozmýšľať tak, že čo sme urobili preto, aby šialená ficova závislosť na rusských zdrojoch prišla, čo sme urobili preto, aby ficovi mz poskokovia tvrdo tlačili do nemecka, aby nerobilo šialenstvá so zatváraním elektrární len preto, lebo vo fukušime bolo tsunami, ktoré v ani jednej nemeckej nikdy nehrozilo …

    Ale napokon, asi si nikto nepozrel, ako boľševické decká a kremeľ obsadili u nás greenpeace, ako jeho direktor je zrazu „prezident“ …

  24. Toto je kliniec do rakve nemeckej ekonomiky a nasledne do ekonomiky celej EU. Takze drzte si klobuky ideme z kopca do krízy aka tu este nebola.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img