ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Pripomíname si nedožité 100. výročie narodenia Viliama Karmažína

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Viliam Karmažín sa narodil 23. septembra 1922 v Leopoldove. Jeho otec bol dozorcom v tamojšej väznici. Pochádzal zo šiestich detí. Od detstva prejavoval náklonnosť k hudbe. Dirigovať začal ako 14 ročný v Leopoldove na meštianskej škole.

Jeho prvým oficiálnym vystúpením bolo dirigovanie na Stromkovej slávnosti v Leopoldove, kde sa v parku v roku 1936 vysádzali lipy a malému dirigentovi navŕšili kopec z hliny, na ktorý ho postavili, aby ho speváci videli. Pieseň sa volala Zasadil som čerešienku v humne. V roku 1939 sa rodina presťahovala do Serede. Viliam Karmažín od roku 1942 pôsobil na pozícií dirigenta a zbrojmastra v spevokole Zvon. Tu spoznal aj svoju manželku Editku, ktorá bola jeho celoživotnou láskou. Podporovala ho a vytvárala rodinné zázemie.

Spevokol Zvon pod vedením Viliama Karmažína nacvičil množstvo chrámových, klasických, moderných aj ľudových piesní, absolvoval stovky vystúpení doma i v zahraničí. Viliam Karmažín založil a viedol aj detský spevácky zbor na ZŠ, založil a 20 rokov dirigoval spevácky zbor ZORA v Galante. Okrem dirigovania sa venoval i úpravám partitúr, komponovaniu skladieb a sakrálnej hudbe. Vyše 35 rokov učil matematiku a hudobnú výchovu na rôznych školách. Napísal knihu “ Spomienky dirigenta „, ktorá bola vydaná v roku 2010. Počas svojej kariéry precestoval vyše 30 krajín sveta.

Viliam Karmažín sa vo svojich 91 rokoch zapísal do Guinnessovej knihy rekordov ako jediný človek na svete, ktorý bol dirigentom nepretržite neuveriteľných 76 rokov. V roku 2012 získal čestné občianstvo Trnavského samosprávneho kraja a v tom istom rokom bol ocenený cenou mesta Leopoldov. V roku 2014 bol vyznamenaný Zlatou plaketou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenské republiky za šírenie dobrého mena Slovenska a za prezentácii vysokej kvality slovenskej kultúry v zahraničí.

Napriek vysokému veku bol stále veľmi aktívny a zaujímal sa o dianie nielen v Seredi ale aj vo svete. Aj v seniorských rokoch bol aktívnym šoférom. Nerobili mu problém ani moderné technológie ako počítač alebo mobilný telefón. V roku 2013 sa síce oficiálne rozlúčil s kariérou dirigenta, no pokiaľ mu to zdravie dovolilo, naďalej sa zúčastňoval na slávnostných obradoch na Mestskom úrade v Seredi, hrával v miestnom aj okolitých kostoloch na klavíri a na organe. Do posledných chvíľ bol obklopený milujúcou rodinou.

Viliam Karmažín zomrel vo veku 95 rokov 10. apríla 2018. Dnes si pripomíname jeho nedožité 100. výročie narodenia.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img