ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Polícia pripomína: Jeseň je tu, počítajte so sťaženými podmienkami jazdy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Prešovskom kraji včera v noci došlo k smrteľnej nehode, keď cestu osobnému auto skrížil jeleň, parohami rozbil okno za vodičom a smrteľne zranil spolujazdca.

Migrujúca vysoká zver je jedným zo znamení, že leto je definitívne za nami a vodiči sa musia pripraviť na sťažené podmienky na jazdu. Rizikom v tomto období je lesná a poľná zver. Objavuje sa pri cestách najčastejšie v ranných hodinách, keď sa stmieva a v čase dopravných špičiek.

 

Polícia radí:

  • Vodiči, na miestach, kde je veľká pravdepodobnosť, že sa zver na ceste objaví, buďte mimoriadne opatrní. Obzvlášť tam, kde je možné predvídať výskyt zvierat, a to hlavne na cestách vedúcich cez súvislé lesné porasty, na cestách vedúcich medzi lesnými porastmi a poľami a na cestách vedúcich okolo vodných tokov.
  • Najčastejšie úseky sú označené aj príslušnou dopravnou značkou upozorňujúcou na zvýšený výskyt zveri. V týchto úsekoch odporúčame, zvlášť za zníženej viditeľnosti, jazdiť pomalšie a predvídavo.
  • Ak sa zviera dostane na vozovku, nesnažte sa mu vyhnúť vo vysokých rýchlostiach. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa horšie, ako samotná zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici.
  • Ak prebehlo cez cestu jedno zviera, je veľká pravdepodobnosť, že ich bude viac. Buďte opatrní a spomaľte.
  • Ak zrazíte poľovnú zver a tá tvorí prekážku v cestnej premávke, označte ju výstražným trojuholníkom.
  • Zavolajte políciu, ktorá informuje príslušné združenie, či už poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie a pomôže aj s odstránením prekážky z cesty.
  • Nedotýkajte sa zvieraťa a v žiadnom prípade ho nedávajte do auta. Ak sa preukáže neoprávnené prisvojenie cudzej zveri, takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

 

Dážď + hmla = stretávacie svetlá

 

Toto ročné obdobie je špecifické a preto myslite aj na adekvátne osvetlenie. Vodiči by mali viac využívať stretávacie osvetlenie ako prvky denného svietenia, ktoré robia vozidlo viditeľným iba spredu. Stretávacie svetlá však umožnia, aby vás dobre videli aj vodiči za vami.

Nezabúdajte na základné pravidlo v sťažených podmienkach, a to prispôsobiť jazdu najmä svojim schopnostiam a poveternostným podmienkam.

 

Polícia radí aj chodcom a cyklistom:

  • Dobrá rada chodcom a cyklistom v tomto období znie, myslite na to, že sa skôr stmieva. Stávate sa preto na cestách výrazne menej viditeľnými. Preto je veľmi dôležité myslieť predovšetkým na svoju bezpečnosť a dobrú viditeľnosť na okrajoch ciest. Snažte sa byť dobre viditeľní. Rôzne reflexné prvky na oblečení, na bicykloch, či na taškách v tom môžu veľmi pomôcť.
  • Prechádzajte cez cestu na miestach na to určených, vyhýbajte sa rizikovým úsekom, nepreliezajte zábradlia, neriskujte.
  • Reflexné prvky použite na strane tela, ktorá je privrátená k vozovke (nie ku krajnici).
  • Reflexné predmety umiestnite ideálne blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na rameno, cyklisti tiež na prilbu a bicykle.
  • Reflexné nálepky nalepte na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle i kočíky.
  • Deťom na oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami.

 

Dávajte na seba pozor a jazdite bezpečne!

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img