ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Sereď komunikuje: Ako je to s burinou na ploche pri Sokolovni?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /  Obyvatelia Serede sa na mestskom úrade informovali ohľadne zelenej plochy na Vinárskej ulici pri Sokolovni. Na internete videli, že toto verejné priestranstvo je neudržiavané a je prerastené burinou.

Situácia je v tomto prípade taká, že kompaktné verejné priestranstvo na fotografiách nie je vo vlastníctve mesta Sereď. Toto priestranstvo prešlo nedávno úpravami a vznikla tu územná rezerva, na ktorej plánuje majiteľ pozemku v budúcnosti výstavbu. Nakoľko je táto územná rezerva až do času budúcej výstavby neoplotenou súčasťou verejného priestranstva mesta, vznikla po diskusií mesta a majiteľa pozemku myšlienka túto plochu vysiať lúčnou zmesou. Vytvoriť z nej dočasne plochu, kde bude môcť dažďová voda nielen vsakovať, ale sa aj čo najdlhšie udržať (biohmota lúky dokáže absorbovať omnoho väčšie objemy vody, než kosené plochy). Samozrejme pri tom všetkom za efektívne náklady, keďže ide o krátkodobé riešenie priestranstva.

Po vzájomnej dohode mesta a majiteľa pozemku, mesto na vlastné náklady túto plochu predpripravilo na výsev, nakúpilo semená a vykonalo ich výsev a po vyklíčení bylín a burín vykonalo ručnú prebierku. Následne, keď to bolo kapacitne únosné, plochu zalievalo a ručne odburiňovalo. Nakoľko sa však nejedná o plochu v majetku mesta a perspektíva jej existencie je oklieštená budúcou výstavbou, neinvestovalo mesto do tejto plochy toľko kapacít a energie, ako napríklad do lúčnej plochy na Cukrovarskej ulici.

Na Cukrovarskej ulici je perspektíva dlhodobej existencie kvetinovej lúky. Bola tu zvolená iná kvetinová lúčna zmes (šľachtené aj prírodné druhy, pri Sokolovni sú iba prírodné druhy), pôda bola predpripravená opakovaným postrekom proti burinám, bola pravidelne zalievaná a odburiňovaná.

Pri Sokolovni je prítomnosť burín na lúke vyššia, no aj napriek tomu tu okoloidúci môžu vidieť kvitnúce nevädze, nechtík lekársky, ďatelinu, skorocel, nátržník, veroniku, či liečivý slez.

Čo sa udeje s lúčnymi plochami v Seredi v najbližších týždňoch?

Byliny je potrebné nechať na stanovišti približne do prvých mrazov, aby prirodzene dozreli a vyzreté semená povypadávali do pôdy. Sú základom budúcoročnej lúky. Jej podstatou sú aj už čiastočne zakorenené trvalky, ktoré vysádzať nanovo nebude treba a vlahu si už budú vedieť čerpať aj samé. Po prvých mrazoch budú plochy lúk skosené na približne 10-15 centimetrovú výšku a takto prečkajú do jari. Na jar sa príroda sama postará o seba a spolu s občanmi a s okoloidúcimi, aj seredská radnica bude sledovať pokračovanie tohto experimentovania v meste s prvými lúčnymi plochami.

Pravá lúka s jej finálnou farebnosťou a zložením bude k obdivu až vo svojej tretej, či štvrtej sezóne. Na Cukrovarskej ulici tento rok dominujú šľachtené druhy, avšak budúci rok sa začnú viac prebíjať prírodnejšie druhy. Byliny medzi sebou budú totiž prirodzene súperiť a konkurovať si, každá si bude hľadať v pôde svoju ideálnu pozíciu. Po pár rokoch medzi nimi zavládne harmónia a prinesú svoj očakávaný farebný efekt.

Ďakujeme obyvateľom mesta Sereď za pochopenie, spoluprácu a upozornenie!

 

foto: ZS

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Na Cukrovarskej ulici je lúka? Takéto kvety kvitnú na lúkach? To nemyslí p.Slahúčková vážne. Asi ešte na žiadnej zakvitnutej lúke nebola.

  2. Pre lúka
    Na Cukrovarskej ulici tento rok dominujú šľachtené druhy, avšak budúci rok sa začnú viac prebíjať prírodnejšie druhy.

  3. A tá burina na námestí ? Máme málo nezamestnaných spoluobčanov? Namiesto vysedávania v cukrárni by ju mohli vytrhať a byť aspoň trošičku užitočný.

  4. takuž vieme že veselický chce aby sme čítali tú meskú propagandu čo je bez diskuzie a on tam oje.áva za výplatu od ľudí.sa tent človek už vôbec nehambí?pán majko primátor to schvaľuje ten ho nezastaví ten ho za to zaplatil

  5. Dávajú zamestnancom 500€ výplatu tak čo ste čakali že sa pôjdu pretrhnúť…. Ako som sama videla tak sami ožran česť vinimkam a preto to mesto tak vyzerá ako vyzerá…..

  6. Toto nie je žiadna lúka, ale prerastená burina. Veď sa tam choďte prejsť, vyzerá to otrasne, zanedbane. Vyzerá to ako by tam vysiali burinu s pár kvetmi a nie trávy s kvetinami. Riadne sa tam muselo šetriť, do stredu trochu a po okrajoch nič. Ako toto ešte niekto príčetný je schopný obhajovať ? My sme krajina retardov.

  7. nech to ide vytrhat poslankyna a kandidatka na primatora fuchtla CERVENOVA ta povedala ze keby kazdy jeden seredan ktory ide po chodniku vytrhol burinu tak SERED je najkrajsie mesto na Slovensku nech sa paci mozte sa realizovat a ukazat seredanom ako sa to robi lenze ked vy sa vozite na aute tak burinu trhat nebudete

  8. Na margo zelene v meste. Bývam na Pažitnej ulici, z balkóna sledujem denno denne snaživú prácu pani Gitky. Už skorú rannú hodinu bolo počuť polievanie a zvuk motyčky. Ako na svojom. Výsledok nedal na seba dlho čakať. Ďakujeme

  9. Hnus ,hnus a ešte raz hnus. Jediná lavička v takzvanom Madonna parku neskutočný bordel, Pohádzané špinavé ponožky, spreje, fľaše, papiere, rúry z kartónu, pukance atď. Keď už nechodia tam mesiace aspoň raz za čas upratať bolo by vhodné lavičku odstrániť a dať niekde inde napr. pred Úrad, Možno by nádejná primátorka vedela ukázať občanom ako si to upratať do psej matere.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img