ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Niekto Seredské novinky číta, niekto nie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický  / 16. SEP 2022 /   Význam tlačených obecných novín, ako periodík, ktoré občanov informujú o miestnych udalostiach  si  štatutári obcí a miest väčšinou uvedomujú. Aj keď rýchlosť elektronických médií  v podávaní informácií je nesporná. No počet občanov, ktorí sa na mobilné siete bežne nedostanú, je stále pomerne veľký. Najmä pre nich sú tlačené noviny určené. Seredské novinky vychádzajú od  roku 2004. V našom archíve však máme zachované prvé číslo občasníka Naše MESTO  Sereď s dátumom vydania 29. 5. 1992. Vtedy vyšli na ôsmich stranách formátu A4  a predávané boli za 3 Kčs. Z pomerne bohatej histórie nášho  periodika  možno dedukovať, že „papierové noviny“ a ich úloha boli jasné aj  primátorom a poslancom mesta  od počiatkov samosprávy Serede.  Adresované sú všetkým obyvateľom vrátane poslancov mestského zastupiteľstva. Zdá sa však, že niektorí poslanci ich buď nečítajú, alebo si informácie z nich nepamätajú.

Preto bola pre mňa prekvapivá siedma interpelácia Dušana Irsáka na rokovaní zastupiteľstva 13. 9. 2022, ktorá znela takto. „V Seredských novinkách je poďakovanie občana za Rekonštrukciu priestorov D-Cafe. Robme naše mesto krajšie.  Plne súhlasím. Viac ľudí v meste sa ma pýtalo, ako to bude slúžiť občanom mesta, aké budú otváracie hodiny, či sa tieto priestory nebudú dať prenajímať, (v prípade že áno za akých podmienok) sú tam všetky povolenia na prevádzku. Tak isto by som chcel vedieť, koľko stála celá prerábka týchto priestorov a kedy čakáte návratnosť tejto investície.“

Článok pod názvom DKaffe – nový priestor na kultúrne vyžitie v meste spojené s občerstvením bol na webovej stránke uverejnený  9. februára 2022 a na siedmej strane v tlačených Seredských novinkách marec 2022. Z článku vyberám:

„Dom kultúry v Seredi a Správa majetku mesta Sereď zrekonštruovali bývalý klub New York, ktorý sa nachádza v susedstve estrádnej sály DK. Vynovené priestory dostali názov DKaffe a budú určené na rôzne besedy, výstavy či hudobné vystúpenia v úzkom kruhu návštevníkov.

Kaviareň bude otvorená vždy počas konania kultúrnych podujatí. Rekonštrukciu vykonali pracovníci Domu kultúry a SMS s.r.o. svojpomocne. Práce na Dkaffe ešte u konca nie sú. V nasledujúcich mesiacoch prejde obnovou aj schodisko a terasa.“

K očakávaniu návratnosti investície iba malá poznámka. Nová budova Slovenského národného divadla stála viac ako 4 miliardy Sk. Čítal som o nej všeličo, ale s úvahou o návratnosti tejto investície som sa nestretol.

Interpelácia Ondreja Kurbela z 13. 9. 2022 na konateľa SMS: „Využíva sa ihrisko v HČ aj pre verejnosť?“

Odpoveď na túto otázku bola uverejnená na webovej stránke mesta 3. októbra 2021 v článku s názvom Rekonštrukcia futbalového ihriska v Hornom Čepeni ukončená. V tlačených Seredských novinkách november 2021 bol uverejnený na 11. strane.

Posledná veta v článku znie: „Areál je uzamknutý a zatiaľ slúži akadémii ŠKF, ale neskôr chceme umožniť aj širokej verejnosti vo vyhradených hodinách vstup do tohto areálu , o čom budeme samozrejme včas informovať.“

Moja poznámka k  sprístupneniu štadióna pre verejnosť. Jeho otvorením bez zabezpečeného stáleho dohľadu riskujeme jeho rýchle poškodenie. Na dohľad sú potrebné financie. A tu narážame na  často opakovanú námietku o množstve peňazí, ktoré idú do futbalu. Tak potom ktorou cestou ísť?

Právo klásť otázky, ktoré sa týkajú diania v samospráve, má samozrejme každý. História interpelácií  ma však utvrdzuje v tom, že niekedy by stačilo viac čítať a človek sa neskôr nemusí pýtať. Alebo zdvihnúť telefón a informáciu má ihneď.

 

zdroj: Mesto Sereď

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Idú voľby! Demagóg sa zobúdza?
    Prosím Vás pán Veselicky čo je na tých interpelaciach nejasné? Nehovoriac o tom, že poslanec sa má právo a povinnost za voličov pýtať vedenia mesta na otázky, ktoré vznikli v tomto čase. A nie pred dvomi, či polrokom!
    Pochopili ste pán zástupca!
    P.S. A nie ste náhodou tiež len poslancom! Tak prečo sa stále opierate do kolegov!

  2. Ako vidieť, že z našich prostriedkov mesto dotuje vždy ním preferované súkromné skupiny pod nejakým zavádzajúcim odôvodnením, ako napr. šport pre všetkých, New York- otvorené počas kultúrneho podujatia…Kto si zase ukrojil z rozpočtu mesta?

  3. Dobrý deň pán Veselický.
    Neviem či ste zámerne pozmenil moju otázku aby to vyznelo že som interpeláciu položil ako neinformovaný, alebo si len nepamätáte ako interpelácia znela.
    Pána konateľa som sa nepýtal:
    „Využíva sa ihrisko v HČ aj pre verejnosť?“
    ale:

    „Pán Ing. Andrášik, počas decembrového zasadnutia MsZ ste na moje otázky ohľadom možnosti využívania futbalového ihriska v Hornom Čepeni verejnosťou odpovedal: „ pred rekonštrukciou
    ihriska bolo deklarované, že bude prístupné aj pre verejnosť pod dozorom správcu areálu. Z dôvodu toho, že bol založený nový trávnik je potrebné počkať s využívaním ihriska, aby trávnik nebol
    zničený.
    Pýtam sa kedy budú stanovené, časy pre verejnosť na tomto ihrisku, tak aby mestský majetok mohla
    využívať čo najširšia verejnosť.“
    (takto bola interpelácia zaslaná aj písomne)

    Pred rekonštrukciou bolo ihrisko verejne prístupné. Mnou položená otázka nebola „či verejnosť využíva“, ale „kedy bude môcť využívať“, keďže to pred rekonštrukciou podľa slov konateľa SMS bolo takto deklarované. (pozri zápisnicu z MsZ 2021-12-09)

    Súhlasím že nejaký dohľad asi bude potrebný, aby nebol obnovený trávnik poškodzovaný, ale športoviská ktoré sú mestské by podľa možností mali slúžiť všetkým obyvateľom. Veď čím viac detí a mládeže bude môcť aj rekreačne hrať futbal, o to lepšie zázemie bude mať v meste aj futbal profesionálny. A to platí pri každom športe.

    Verím, že z Vašej strany išlo len o nepochopenie a že v konečnom dôsledku obaja chceme, aby mestský majetok slúžil aj širokej verejnosti. Prajem pekný večer.

  4. Vzhladom na vyssie uvedene, verejne tymto ziadam primatora a statutara Mesta Sered Tomcanyiho, aby pristup k vkladaniu clankov do OBCANMI PLATENEHO media „Seredske novinky“ umoznil len pricetnym ludom.

    To, ze niekto nie je zbaveny svojpravnosti automaticky neznamena, ze chape dosledky svojho konania v tak citlivej veci, ako je informovanie verejnosti v MESTSKYCH NOVINACH.

  5. nielen že si riťolezec ale si aj sprostý manipulátor, ktorý v záujme dosiahnutia svojho cieľa pošpiniť niekoho bez najmenších problémov sprosto klameš
    jdu blejt velebnosti

  6. Veselický pokúsil si sa z mladého Kurbela urobiť hlupáka a znemožniť ho ako kandidáta na primátora v očiach voličov.Ale ako čítam hlupákom si zostal ty. Tá vaša špinavá mašinéria sa nezastaví ani pred úmyslnými klamstvami. Keby si mal chbtovú kosť tak by si sa mu ospravedlnil a už nikdy by si na SOL nepísal. Ale ako ťa poznám toto sa od teba nedá v žiadnom prípade očakávať.

  7. Marek, pochybujem, ze veslo pisal na SOL. Clanok sem vlozil ,,redakcia“. Ale aj napriek tomu je mestsky kecal kecalom nadalej.

  8. takuž vieme že veselický chce aby sme čítali tú meskú propagandu čo je bez diskuzie a on tam oje.áva za výplatu od ľudí.sa tent človek už vôbec nehambí?pán majko primátor to schvaľuje ten ho nezastaví ten ho za to zaplatil

  9. pan Veselický, zdá sa teda že to nepomáha. Keď vás púšťajú na dvor a aj tak robite hanbu celej rodine. Asi by vám mali ruky zviazať za chrbtom aby ste nemohol písať tie klamstvá a odporúčal by som prelepiť aj hubu lebo aj takto obmedzený budete naďalej klamať

  10. Pan viceprimator a vyjadrenie k OK nebude? Ci len anonymom odpovedate na nezmysly? Na reakciu OK nemate co povedat? Ospravedlnenie nic?

  11. Veselicky už niekoľko rokov podsúva do úst ľuďom slová, ktoré nevyriekli. Je to jeho taktika naučená ešte za komunizmu. Ide mu len o ociernenie človeka, ktorý im nezapadá do ich systému.

  12. Problem su poslanci MsZ, ktori su ticho, nepostavia sa za pravdu, pravo a spravodlivost a nezastanu sa ludi, ktorym je preukazatelne vedenim mesta krivdene.

    Preco?

    Vydieranie? Korupcia? Výhody pre ich firmy, ich osoby, ich kluby?

    V Seredi je to o zapase o hodnoty. Po nezakonnom zbaveni Hanusa mandadu primatorom Tomcanyim a dalsich zakernych spinavostiach uz aj o zakladnych demokratickych principoch, ktore su priamo ohrozene.

  13. Pán Veselicky,článok je jasný,nikoho nenapadá a nikomu nekrivdi,nechapem tie urazajuce odozvy.To je hrdinstvo,vybrať článok svojho “ najväčšieho priateľa“ ,vycapit ho na svoj blog,a naštartovať sériu negatívnych príspevkov.

  14. Ako to že nikomu nekriví?
    Veď napísal samostatný článok uverejnený v SN a neskôr prevzatý do SOL, kde pravdepodobne zámerne zmenil znenie interpelácie Ondreja Kurbela tak, aby vyzeral, že sa pýta niečo, na čo boli odpovede zverejnené už skôr a následne ho za to kritizuje.

    Pred napísaním takéhoto článku, v ktorom ide zosmiešňovať kandidáta na primátora, si mal možnosť overiť, čo sa vlastne Kurbel pýtal buď cez zverejnený videozáznam z rokovania, alebo si od zamestnancov mesta vyžiadať písomné znenie interpelácie.

    Veselický je tam dosť dlho na to aby vedel, kde si môže znenie otázky overiť a nie naformulovať si vlastnú otázku a následne za to poslanca kritizovať. Myslím, že ospravedlnenie by v tomto prípade bolo naozaj na mieste. Čo myslíte Vy pán viceprimátor?

  15. Anonym 20. septembra 2022, 11:28 – OPACNE !! Mame tu „diskutujuceho“, ktory za posledne nieco viac ako tri mesiace pod roznymi „menami“ napisal cez 420 diskusnych prispevkov v prospech kandidata Jankulara, primatora Tomcanyiho, obhajujucich spinu v meste a nepokosenu travu a osocujucich Kurbela, SOL a autorov clankov podlozenych fotografiami.

  16. Očakávať od toho chumaja že sa ospravedlní je rovnako naivné ako očakávať že sa Tomčányi ospravedlní Hanusovi za to že ho nezákonne zbavil mandátu.
    Celé je to sprostý útok na Kurbela v rámci špinavej volebnej kampane. Táto banda sa asi nezastaví pred ničím.

  17. Občanovi!
    občan 20. septembra 2022, 8:48 Citujem:
    „takuž vieme že veselický chce aby sme čítali tú meskú propagandu čo je bez diskuzie a on tam oje.áva za výplatu od ľudí.sa tent človek už vôbec nehambí?pán majko primátor to schvaľuje ten ho nezastaví ten ho za to zaplatil“
    Správne malo byť napísané : Tak už, Veselický, mestskú, diskusie, tento, nehanbí a Pán. Sedem gramatických chýb na troch riadkoch! Upozorňovať na ďalšie chýbajúce medzery a čiarky je zbytočné. Keď mi už nadávate, tak to robte aspoň spisovne. Vážne si myslíte, že môžem čo len dúfať v to, že pochopíte moje argumenty, keď píšete tak, ako by ste neukončili ani pomocnú školu? Mestská stránka Seredských noviniek obsah článkov komentovať umožňuje. Len tam sa musí diskutér identifikovať. Cudzie slovo? Vysvetlím. Napísať ako autor komentára vlastné meno.
    A teraz hor sa hrdinská anonymná družina! Len do mňa! Mám chuť sa baviť.

  18. Teší ma, že aj keď som taký chudák, stojím niekomu za to, aby mi napísal, čo si o mne myslí. Škoda, že anonymne, lebo takto neviem, komu mám ďakovať.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img