ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Skautské leto

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

 

Skautský letný tábor je vyvrcholením celoročnej činnosti našich členom. Je to čas, na ktorý  sa všetci veľmi tešia.  Toto leto  sme zorganizovali pre skautov 2 turnusy a denný tábor pre ukrajinské deti.  Dva týždne strávili skauti  na táborisku pri obci Lúka  a týždeň mladší skauti – včielky a vĺčatá  na táborisku pri Mojtíne. Táborisko predstavuje lúku v lese, kde si všetko prinesieme a vybudujeme a pri odchode zase zanecháme lúku v pôvodnom stave.

 

1.turnus 

Čarovný začiatok leta

Skautský tábor je už neodmysliteľnou časťou leta pre deti, ale aj pre nás vedúcich. Celý rok plný príprav, zo strany našich skautov plnením napredovania (rôznych úloh, ktoré budujú ich charakter) a zo strany vedúcich pravidelnými stretnutiami s cieľom vytvoriť opäť nový, lákavý a hlavne zmysluplný program. Tento rok bol témou tábora príbeh mladého chlapca vo svete kúziel – Harryho Pottera. Náš “rokfortský rýchlik” nás priviezol na miesto, no nečakala tam na nás škola mágie a kúziel, ale prázdna lúka. Prvé tri dni sa preto venovali stavaniu podsád, kuchyne, latrín, vešiakov, brány a stožiara, na ktorý počas ranných nástupov vlajku za spevu skautskej hymny vztyčujeme a večer pri spievaní štátnej hymny ju snímame. Pretože veková kategória skautov zahŕňa deti od 12-16 rokov, táborové práce už zvládajú sami a priúčajú sa tak novým zručnostiam. Program potom nasledoval dejovú linku nášho hrdinu. Zahŕňal rôznorodé aktivity doplnené scénkami v podaní nás vedúcich. Nechýbali scénky o triedení do fakúlt čarovným hovoriacim klobúkom, scénka s lietajúcim pierkom a kúzlom “wingadium leviosa”, tieňové divadlo zobrazujúce príbeh Harryho Pottera a mnohé iné. Aktivity, ktoré vždy po scénke nasledovali boli niekedy akčné, niekedy reflexívne či kreatívne, bola v nich aj nenápadne zahrnutá skautská prax, ktorá zahŕňa zapaľovanie ohňov, stavanie prístreškov, prvú pomoc a mnohé iné praktické zručnosti. Napríklad návšteva šikmej uličky a zakúpenie si prútika, jeho neskoršie skrášľovanie podľa individuálneho vkusu, trojčarodejnícky turnaj, boj s drakmi, ples a nesmie sa zabudnúť na typickú rokfortskú hru – metlobal. Celý čas na skautov však číhalo zlo a čakalo kedy by mohlo prísť a zaútočiť. No naši skauti sa nedali podvoliť, spoločnými silami ho v záverečnej bojovke cez zdolávanie rôznych úloh premohli. Bojovali proti trolom, smrťožrútom, museli si zahrať živý šach, utekali z tajomnej komnaty a hľadali rôzne predmety, ktoré dávali Voldemortovi silu, aby ich mohli zničiť a tým ho oslabiť. Zlo bolo ale hlavne porazené vďaka súdržnosti a priateľstvám. Oslávili sme to ako vždy na záverečnom táboráku. Odniesli sme si okrem prútika domov ČAROVNÉ spomienky na celý život. Tak opäť na budúci rok!

Zora Valábková

 

2.turnus  

Z civilizácie do lesa a späť 

Organizovaný letný skautský tábor pre najmladšiu vekovú kategóriu včielky (dievčatá) a vĺčatá (chlapci) priniesol opäť kvalitné ovocie. Okrem rôznych skúšok, pri ktorých si deti skúšali svoju odvahu, samostatnosť, zručnosť pri varení, či rozpoznávaní drevín, či živočíchov, pochod podľa mapy, otužilosť, ochotu, či silu, nás táborom sprevádzala hlavná táborová hra. Každý rok si tím ľudí, ktorý plánuje program, určí myšlienku, ktorú chcú účastníkov prostredníctvom témy naučiť. Najmladšie včielky a vĺčatá majú takzvaný zákon, ktorý sa im snažia vštepovať cez program už počas roka aj ich starší vedúci skupiniek – radcovia. Jednotlivé body zákona, ktoré by sa mali snažiť dodržiavať, sú nasledovné: Vĺča/včielka hovorí pravdu, Vĺča pomáha druhým, Vĺča počúva, Vĺča sa stará o prírodu, Vĺča je priateľom. Na letnom skautskom tábore tento rok rezonoval najviac bod spojený s prírodou. Včielky a vĺčatá sa počas týždňa spoznali s rôznymi prírodnými postavami z rozprávky “Kráľovstvo lesných strážcov”. Aktivity spojené s témou boli zamerané najmä na prehĺbenie ich vzťahu k prírode. Naše kreatívne aktivity boli výlučne spojené s použitím prírodných materiálov, niektoré hry boli naplánované čisto na zábavu a iné mali zas edukačný charakter. Táborovú hru spestrovali veselé scénky vedúcich, ktoré deti vťahovali do deja a aktivít. Na tábore sme spolupracovali aj s druhým skautským zborom zo Šale a ich starší skauti a skautky nám pomáhali a zároveň sa zapájali do programu, pričom aktivity s reflexiou už mohli mať pre nich aj hlbší záber. Atmosféru nám veľmi silno dotvorila aj krásna príroda pri obci Mojtín. Keďže u najmladšej vekovej kategórie sa snažíme dbať na to, aby bolo veľmi výrazne odlíšené dobro od zla, zapojili sme okolie, v ktorom sme sa nachádzali, priamo do témy. Účastníci pozorovali les a snažili sa v ňom nájsť stopy, ktoré nás viedli bližšie a bližšie k zlým bažiniakom, ktorí nám znečisťovali a ničili les. Bažiniakov sme nakoniec porazili vyčistením niektorých miest v lese od odpadkov ako aj typickou akčnou hrou skautov “šatkovanou”. Skaut pri tejto hre používa vlastnú šatku, ktorú zvesí z krku, dá si ju za pás a snaží sa protivníkom brať ich šatky, pričom si chráni vlastnú šatku, ktorá predstavuje jeho život. Tábor bol ukončený milou aktivitou, kedy každému účastníkovi bola odovzdaná lupa, ktorou mal nájsť nejakú krásu v lese. Niektorí pozorovali mach, listy, kvietky a iní zas potôčik, kamene či živočíchov. Les je naozaj jedno čarovné miesto plné krásy. S príchodom do civilizácie je to na začiatku vždy náročnejšie, lebo sme si zvykli na klímu, ktorú nám ponúkali tiene stromov alebo tečúci potôčik. Budíkom nám boli slnečné lúče a hudbou zvuky lesa. Nikam sa to však nestratí. Ostáva to v našom vnútri, v našich srdciach ako silná spomienka a zážitok, ku ktorým sa vždy radi vraciame.

Miriam Farská, Zuzana Javorová

 

Denný tábor pre ukrajinské deti

Na záver leta sme ešte zorganizovali  denný tábor pre 25 ukrajinských deti – odídencov vo veku 7 – 12 rokov. Tábor prebiehal v Seredi, v záhrade  u sestričiek na Dolnočepenskej ulici.

Naši skauti, ktorých heslom je robiť dobré skutky a tak robiť svet okolo seba  lepším,  im   pripravili 5 dní plných hier a zábavy. 

Tieto deti nemali  možnosť toto leto  prežiť dovolenku so svojou rodinou, ani sa zúčastniť letných  táborov,  preto sme im  chceli takto spríjemniť prázdniny a zanechať v nich na  Slovensko pekné spomienky. Zároveň aj stretnutia s nimi a ich príbehy v  nás zanechajú trvalú spomienku.

Jana Javorová

 

Nábor nových  členov

V našom skautskom zbore aktívne pôsobí 12 družín. Cez rok sa jednotlivé družiny / t.j skupina 6 – 10 detí / pravidelne stretávajú na družinovkách. Družinovky prebiehajú  jedenkrát do týždna a trvajú cca 1,5hod. 

Tento školský rok otvárame novú družinu pre 7-8 ročných chlapcov

 a je ešte možnosť pridať sa aj ku družinám  dievčat  a chlapcov vo veku cca 12 rokov.

V  prípade záujmu nás prosím kontaktujte na mail: skautisered@gmail.com

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. nepoznam pre výchovu a nenásilné vzdelávanie nič lepšie ako skauting
    vďaka všetkým vedúci za obetavú, nezištnú a bezplatnú prácu s deťmi

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img