ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Začala výstavba cyklotrasy medzi Horným Čepeňom a Šúrovcami

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vážska cyklomagistrála je významnou diaľkovou cykloturistickou magistrálou, ktorá spája Komárno a Strečno. Je jednou z tepien, ktoré majú celoslovenský význam, nakoľko spájajú Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky kraj. Po dobudovaní niektorých úsekov a doznačení bude najdlhšou ( 200 km ) cyklomagistrálou na území Slovenska, od sútoku rieky Váh s Dunajom až k prameňu rieky Čierny Váh. Koncom mája odovzdala trnavská župa do užívania 3,6-kilometrový úsek Vážskej cyklomagistrály medzi hranicou Trenčianskeho a Trnavského kraja (konkrétne Železným mostom v Piešťanoch).

Termíny a financovanie

Začiatkom septembra 2022 Trnavský samosprávny kraj začal výstavbu cyklotrasy v úseku Horný Čepeň – Šúrovce. Hrádza po ktorej cyklotrasa povedie sa nachádza na pravom brehu rieky Váh. Ide o úsek v dĺžke 1,7 kilometra so šírkou cyklotrasy 3,5 metra vrátane krajníc.

Výstavbu realizuje spoločnosť JZPVK – Company, s.r.o. Zlaté Moravce, ktorá sa stala úspešným uchádzačom verejného obstarávania. Celková výška nákladov je 384 694,68 eur a výška nenávratných finančných príspevkov je 365 459,95 eur. Trnavská župe bude projekt spolufinancovať v sume 19 234,73 eur. Stavba by mala byť ukončená do 4 mesiacov od začiatku stavebných prác.

Kvalita na prvom mieste

Aby sa predišlo prerastaniu buriny alebo praskaniu asfaltového povrchu, z pôvodnej hrádze bude odstránená vrchná vrstva až po zemnú pláň. Odbor stratégií a projektov Úradu TTSK naše médium informoval, že hrúbka odstránenia tejto vrchnej vrstvy bude závisieť od pôvodnej výšky koruny hrádze a požadovanej výšky koruny hrádze stanovenej Slovenským vodohospodárskym podnikom. Zemná a štrková pláň ochrannej hrádze sa očisti od betónových prefabrikátov, vegetácie kríkov a pňov i humusového horizontu. Po vybudovaní násypov a zhutnení zemnej pláne sa táto preleje spojovacím asfaltovým postrekom a rozprestrie sa štrkodrva. Následne sa použije opäť asfaltový postrek, makadam a opäť postrek.

Súčasťou bude aj mobiliár

Ako aj v prípade Vážskej cyklomagistrály v Piešťanoch, aj na tejto cyklotrase bude cyklistické odpočívadlo. Nachádzať sa na ňom bude drevený prístrešok, drevený cyklistický stojan, štyri lavičky a informačná tabuľa.

Pokračovanie cyklotrasy

Trnavská župa plánuje pokračovanie cyklotrasy ďalej a to v úseku od Šúroviec do Siladíc. Odbor stratégií a projektov Úradu TTSK informoval, že župe už bola schválená žiadosť o nenávratný finančný príspevok na výstavbu tohto úseku. Momentálne prebieha proces vyhlásenia verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác. „Najnovšie nám bolo schválených 1,2 milióna eur, za ktoré postavíme 5,4 kilometra dlhú časť zo Šúroviec po most v Siladiciach. Plynulo tak nadviažeme na 1,7-kilometrovú trasu zo Serede do Šúroviec,“ avizoval trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že sa pripravujú žiadosti o eurofondy na úseky spájajúce Šúrovce, Horné Zelenice a Hlohovec v celkovej dĺžke takmer osem kilometrov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img