ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Vypustenie vodnej nádrže Kráľová. Pokles hladiny sa dotkne aj Váhu v okolí Serede a priľahlých ramien

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vodné dielo Kráľová je viacúčelové vodné dielo na rieke Váh. Dielo bolo dokončené v roku 1985 s cieľom energetického využitia Váhu a protipovodňovej ochrany priľahlého územia. Výmera je 10,9 km² a objem 52 mil. m³. Z dôvodu kontroly stavu trvale zaplavených objektov a množstva nánosov v nádrži je vodná nádrž približne raz za 10 rokov vypustená. Posledný veľký pokles hladiny bol v roku 2011, čo vzbudilo veľký záujem. Hoci nejde o úplné vypustenie, vo veľkej miere sa odkryje dno nádrže, ktorá je zvyčajne zaplavená. Plánované vypustenie vodného diela sa uskutoční opäť a to už koncom septembra 2022. Výrazný pokles hladiny sa dotkne aj Váhu v okolí Serede a priľahlých ramien.

Termíny vypúšťania a plnenia zdrže

30.09.2022 o 18,00 hod. – zahájenie vypúšťania zdrže od kóty 122,00 m n. m. (min. prevádzková hladina),

05.10.2022 o 6,00 hod. – ukončenie vypúšťania zdrže na kóte 115,00 m n. m.

05. 10. – 11. 10. 2022 – kontrola stavu hrádzí a opevnení s geodetickým zameraním, posúdenie stavu betónových konštrukcií objektov vodného stupňa a hrádzových objektov, geofyzikálne merania, atď. podľa aktuálnej potreby

12. 10. – 14. 10. 2022 o 12.00 hod. – zahájenie napúšťania zdrže z kóty 115,00 m n. m.

20.10.2022 – ukončenie napúšťania zdrže na kóte 122,00 m n. m. – začiatok prevádzky VS podľa Manipulačného poriadku.

Účel vypustenia

– kontrola technického stavu opevnenia hrádzi zdrže

– kontrola technického stavu trvalo zatopených priestorov v oblasti stupňa vodnej stavby

– kontrola dobývacieho priestoru v zdrži KaŠ Zlaté Moravce

– realizovanie súboru špeciálnych geofyzikálnych meraní v oblasti skládky hradiacich konštrukcií pre vtoky VE a v oblasti blízkeho kontaktu pravého vtokového krídla VE so zemným násypom

SRZ MsO Sereď upozorňuje

Ako nás rybári informovali väčšina rýb by sa mala vytiahnuť hore po prúde ale určite niektoré uviaznu v priehlbinách. Rybári preto budú stav monitorovať a v prípade potreby zasiahnu, aby minimalizovali škody. SRZ MsO Sereď vydal nasledovný zákaz lovu rýb:

– Na Váhu č.3 (Čiastkové povodie Váhu od cestného mosta v obci Váhovce po kanál Dudváh pri obci Siladice) bude platiť všeobecný zákaz lovu od 28.9.2022 do 24.10.2022 (dátum ukončenia sa ešte môže zmeniť podľa aktuálneho stavu výšky hladiny a podľa reálneho ukončenia prác)

– Na VN Kráľová bude platiť všeobecný zákaz lovu od 30.9.2022 do 20.10.2022

– Operatívne sa bude posudzovať aj stav na vodách MsO Sereď. V prípade veľkého zníženia vodnej hladiny bude lov zakázaný z dôvodu mimoriadnej udalosti (Zákon o rybárstve – §15 bod 1 písmeno c), o čom Vás budeme informovať na webe a cez SMS rozhlas.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img