ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Majitelia starších domov sa budú môcť uchádzať o prvé dve výzvy z plánu obnovy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad vlády SR |MM|   Majitelia starších rodinných domov sa budú môcť uchádzať o prvé dve výzvy z Plánu obnovy a odolnosti SR spolu v hodnote 30 miliónov eur.

V utorok na tlačovej konferencii to oznámili premiér Eduard Heger spolu s ministrom financií Igorom Matovičom a šéfom envirorezortu Jánom Budajom (všetci OĽANO).

Premiér skonštatoval, že pomoc z plánu obnovy na dosiahnutie vyššej efektivity a zníženie nákladov prichádza v čase, keď Slovensko prechádza náročnou energetickou krízou. „Práve táto výzva je tu na to, aby vám pomohla v týchto ťažkých časoch zvládnuť vaše účty za energie aj takým spôsobom, že si budete môcť obnoviť svoj dom, bývať v kvalitnejšom bývaní a zároveň mať pod kontrolou svoje účty,“ vyhlásil Heger.

Na obnovu domov je vyčlenených dokopy 500 miliónov eur, pričom prvé dve výzvy sú každá v hodnote 15 miliónov eur. Budaj ozrejmil, že podávať žiadosti bude možné od 15. októbra a výzvy budú trvať do konca februára budúceho roka. Verí, že do konca roka prvých 4000 záujemcov bude môcť začať obnovovať svoj dom. Budúci rok sa to má podľa Budaja rozbehnúť v celej sume, pričom cieľom je 30.000 obnovených domov.

Polovica peňazí, 15 miliónov eur, bude určených na zvýšenie energetickej efektívnosti pre rodiny, ktoré majú v dome prihlásené štyri a viac detí do 18 rokov na trvalý pobyt alebo má v dome trvalý pobyt dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím. „Je to v podstate ekologicko-sociálny projekt z tohto pohľadu,“ poznamenal Matovič. Táto sociálna časť bude mať aj zvýhodnenie. Pri bežnej časti bude môcť byť preplatených 60 % nákladov na zvýšenie energetickej efektívnosti, v tej sociálnej to bude až 95 % nákladov maximálne vo výške 18.000 eur.

Minister životného prostredia dodal, že ponúkajú už „na mieru ušité“ projekty obnovy domov. Ide napríklad o zateplenie, výmenu okien, dverí či zateplenie strechy. Cieľom je dosiahnuť najmenej 30 % úsporu energií. Pri 30-percentnej úspore to podľa Budaja pôjde maximálne do 14.000 eur a pri úspore energií nad 60 % až do 19.000 eur. Na začiatku aj na konci bude potrebné vyhotoviť energetický certifikát. Aj ten bude pritom možné sčasti preplatiť.

„Schémy sa môže zúčastniť každý rodinný dom, ktorý sa nachádza na území SR, bol skolaudovaný pred 1. januárom 2013, na liste vlastníctva je evidovaný ako rodinný dom, je využívaný výlučne na bývanie, to znamená, že menej ako 10 % podlahovej plochy je využívanej na podnikateľské účely a v projektovom hodnotení alebo v energetickom certifikáte je kategorizovaný ako rodinný dom,“ priblížil generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco.

Podrobnosti sú zverejnené aj na webovej stránke www.obnovdom.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Debilná vláda !
    Tak ľudia nebudú mať na energie a jedlo a budú sa teraz púšťať do zateplovania, na ktoré buď musia mať hotové peniaze, ale to by si ten dom už dávno zateplili alebo sa zadĺžia a budú tŕpnuť koľko percentíčok im bohvie kedy štát preplatí. Čo ušetrí zateplenie na energiách mnohokrát zhltnú mesačné splátky za samotné zateplenie.

  2. Asi sme na tom dobre, keď ešte môžeme i naďalej rozdávať. Také obrovské rozdiely medzi občanmi robia tieto vlády. Napr. prečo jeden dostane na zateplenie domy, druhý nie? Prečo môže dostať úhradu v plnej výške kde sú deti a ZŤP, či nie je zima aj kde sú starí ľudia, alebo tí, čo chodia do práce? Každý inak pociťuje zimu? Tak isto, prečo robia nátlak na zateľovanie bytoviek, keď jedni dostanú bezúročnú z ŠFRB a iní si musia brať pôžičky z bánk? A to je ich politika vo všetkom, to je ich riadenie. Len si takto prihrievajú polievčičku na ďalšie voľby.

  3. Môžme utepľovať dávať slnečné kolektory šetriť Keď je raz banda politická proti ľuďom nepomôže nič Tam nech idú za Rusom a dohodnú plyn pre obyvateľov

  4. ……
    akože 4 a viac detí???? …jebe im to to akože pre cigošov zase, nezvyknem sa takto vulgárne vyjadriť ale toto ma dostalo. Mladé rodiny HU na krku alebo samoživiteľky ale málo poznám v tejto dobe rodiny s takým počtom detí. Už aj deti sú prepych. OK ak je tam dieťa postihnuté , tento štát im nepomáha, treba im pomôcť…..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img