ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Voľby 2022 a letmý pohľad na tie predchádzajúce

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad /  Bc. Ľubomír Veselický / 31 AUG 2022

Od komunálnych volieb v roku 2018 uplynuli necelé štyri roky.  Život samospráv v tomto volebnom  období výrazne  poznačil výsledok februárových volieb do NR SR v roku 2020, odkedy cirkus predvádzaný koaličnými o opozičnými zoskupeniami  prakticky neutíchol. Je samozrejmé, že

veľká politika sa odrazí aj na prístupe ľudí  k voľbám do samosprávnych orgánov.  Čo okrem tradičného nezáujmu Seredčanov  o voľby do miestnej samosprávy môžeme očakávať? O nezáujme  nehovorím náhodou. Čísla totiž neklamú.

V roku 2010 bolo v Seredi 14 180 oprávnených voličov,. vo voľbách odovzdali  5 345 platných hlasov a  volebná účasť bola 37,69 %.

V roku 2014 bolo v Seredi 14 117 oprávnených voličov, vo voľbách odovzdali   4 215  platných hlasov a volebná účasť bola 29,86 %.

V roku 2018  bolo v Seredi 13 663 oprávnených voličov, vo voľbách odovzdali  5 226  platných hlasov a volebná účasť bola 38,25 %.

Toto sú fakty. Preto   nespokojnosť so stavom v našom meste prezentovaná anonymne na sociálnych sieťach  vyznieva  dosť čudne. Kde do pekla sú všetci tí nespokojní  v deň volieb? Pohodlné hrdinstvo za klávesnicou je pre nich asi viac ako účasť na volebnom akte. Žeby sa držali hesla: „Nevoliť, iba frflať“?!

Kvalifikovaný odhad oprávnených voličov  pre rok 2022  je 12 993. Toto číslo ešte samozrejme ovplyvní počet odsťahovaných, prisťahovaných a zomrelých. Realita po sebe idúcich volebných období v ostatných dvanástich rokoch hovorí o  poklese voličskej základne o viac ako 1 000 voličov. Do akej miery bude rozhodovanie voličov ovplyvnené zhoršujúcou sa sociálnou situáciou a akým smerom sa budú uberať ich nálady,  je dnes veľmi ťažké odhadnúť.

Ľahké to nebudú mať ani samotní kandidáti na post primátora a poslancov. Analýzou účasti podľa vekových skupín sa nezaoberá nikto. Vieme len to, že starší voliči vymierajú. Či  ich dokážu nahradiť prvovoliči, to bude zrejmé až po sčítaní platných hlasov.

Počet prihlásených kandidátov na poslancov hovorí, že záujem o výkon poslaneckého mandátu od roku 2010  klesá.

Voľby v roku  2010 –    počet kandidátov na poslanca 72.

Voľby v roku  2014 –    počet kandidátov na poslanca 67.

Voľby v roku  2018 –    počet kandidátov na poslanca 37.

Voľby v roku 2022  –    počet kandidátov na poslanca 36.

Na klesajúcom záujme o post poslanca má nepochybne podiel „liberálne“ uplatňovanie  práv občanmi, ktorí si na sociálnych sieťach anonymne a s neznalosťou problémov vyplachujú ústa nielen menami zvolených poslancov a primátora, ale neštítia sa urážať aj ich rodinných príslušníkov. Dokonca aj zosnulých. Preto tým, ktorí budú mať odvahu znášať urážky a  krivé obvinenia držím palce. Dnes totiž môžeme záujemcu o funkciu  poslanca či primátora  pokojne nazvať aj slovom kamikadze.

Kandidáti, či  sympatizujúci alebo dokonca členovia strán a hnutí  sú aj v hľadáčiku politických zoskupení. Boli tam vždy. No vývoj v samosprávach smeruje inde.

Volebné obdobie  1010 – 2014   NEKA 6, SMER 5, SDKÚ DS 4, KDH 2, ĽS HZDS 2

Volebné obdobie  2014 – 2018    NEKA 7, SMER 7, SDKÚ – DS 1,  TIP 1, SNS 1,

SIEŤ 1, Kresťanskodemokratické hnutie, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska 1.

Volebné obdobie  2018 – 2022   NEKA 9, SMER 3, Starostovia a nezávislí kandidáti 2, Doma dobre 1, SNS 2, Spolu  1, SAS 1.

Stúpajúci podiel nezávislých kandidátov  môže naznačovať, že im ide skôr o rozvoj obce ako o prezentáciu príslušnosti k strane, či hnutiu.  Radšej si teda zoženú 200 podpisov ako nezávislí, než aby sa navliekli do politického trička. Takto sa aspoň vyhnú sklamaniu, keď zistia, že po voľbách názor  radových členov strany či hnutia šéfov strán už nezaujíma.

V utorok 30. augusta 2022 predložilo do 24. hodiny vedúcej Organizačného oddelenia  MsÚ PhDr. Silvii Adamčíkovej svoje kandidátky 36 záujemcov o post poslanca mestského zastupiteľstva a 4 na pozíciu primátora. Splnenie príslušných podmienok ešte preverí mestská volebná komisia. S podporou politických strán ide do volieb 11  kandidátov a nezávislých (NEKA) 25. V hrubom sú teda dvaja záujemcovia na jedno poslanecké miesto. Aká bude štruktúra obsadenia kandidátmi politických strán a nezávislých, o tom rozhodnú 29. októbra voliči, ak pravda 60 % z oprávnených k urnám nepríde.

V komentároch médií dostávajú voľby prívlastok demokratické. Jean Bodin francúzsky právnik, filozof, politik a politológ (1529 – 1596) o napísal o demokracii vo svojom diele Šesť kníh o republike veľmi nelichotivo toto: „Demokracia je najhoršie štátne zriadenie, lebo je veľmi reálne nebezpečenstvo, že sa k moci dostanú hlupáci alebo prospechári.“ Dúfajme, že vecným výsledkom tohtoročných volieb, bude pokračujúci rozvoj nášho mesta.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. K výroku o demokracii pridám ešte výrok Stalina: nech si voliči nemyslia, že ovplyvnia voľby. Voľby ovplyvnia tí, čo sčítavajú hlasy.“

  2. Lubos, „na klesajúcom záujme o post poslanca má nepochybne podiel“ – podla mna hlavne uroven, na aku ste post poslanca dostali vy.

    Ked sa niektori poslanci spravaju ako stetky pri MILEXe a bez hanby a pudu sebazachovy robia to, co Ty, sa netreba cudovat.

    Aby diskutujuci vedeli o com pisem, citujem Tvoj pohlad na spravu veci verejnych z casu kratko pred tym, ako si DOSTAL FUNKCIU:

    „Každý subjekt na mediálnom poli vznikol z konkrétnej príčiny, či podnetu. Tieto noviny nie sú výnimkou. Mohli byť vydávané pod záštitou oficiálnych mestských inštitúcií. Nestalo sa. A tak vznikli na báze neoficiálnej.

    Nemajú ambíciu ihneď nahradiť klasické tlačové periodiká. Sú snahou o vytvorenie alternatívneho zdroja informácií pri maximálnom využití všetkých možností, ktoré internet ponúka. Teda flexibilitu, rýchlosť a najmä interaktivitu, ktorú tlačové média nikdy mať nebudú. Dostupnosť našich novín možno dnes označiť ako menej než polovičnú. Lenže kto z nás vie, koľko domácností bude mať prístup na internet o rok alebo o tri ? Do ich charakteru sme pri ich zrode vložili niekoľko vlastností. Otvorenosť, kritickosť, adresnosť, serióznosť a nezávislosť.

    Otvorenosť znamená, že budeme mať záujem hovoriť aj o veciach, o ktorých by niektorí jednotlivci, či skupiny najradšej mlčali.

    Kritickosť zaručuje, že zistené skutočnosti budú nazvané pravým menom.

    Adresnosť ponúkame v tom, že každý z článkov, ktoré si tu prečítate bude mať podpísaného autora a zistené nedostatky budú adresované konkrétnym zodpovedným osobám.

    Serióznosť je zabezpečená osobnou zodpovednosťou každého autora za celý obsah článku.

    Nezávislosť vnímame ako možnosť uverejňovať vlastné názory bez ohľadu na názor tých, čo dnes rozhodujú o veciach verejných a teda o nás samotných.

    Tieto noviny chcú byť Vašimi novinami.“

    Autor: Bc. Lubomir Veselicky v minulosti…

  3. Pán Veselický, veľmi zaujímavé číslo ste uverejnili, len neviem či ste si to aj uvedomili. Klesá počet oprávnených voličov, z čoho vyplýva, že klesá počet obyvateľov mesta Sereď. Zisťovali ste, prečo utekajú mladí zo Serede ? A to je ešte veľa mladých takých, čo síce trvalý pobyt v Seredi majú, ale dlhodobo sa v našom meste nezdržujú. Tam ste doviedli naše mesto za 12 rokov vášho vládnutia. Neurobili ste nič, ale že vôbec nič preto, aby ste mladých v našom meste udržali, alebo dokonca nejakých nových občanov do nášho mesta pritiahli.

  4. Zuzke 4. septembra 2022, 14,42
    Píšete tendenčne a zaujato. Skúste prestať rozmýšľať a vyjadrovať sa ako Miloš Majko. Otvorte si stránku https://www.wikiwand.com/sk/Zoznam_miest_na_Slovensku
    a trochu rozmýšľajte.
    Počet obyvateľov Serede oproti roku 2011 klesol do roku 2021 zo 16 235 na 15 501. Percentuálny pokles – 4,52 %. V Štúrove z 10 919 na 9 591 pokles – 12,6%. V Hlohovci z 22 701 na 20 274 pokles – 10,69%. Šaľa z 23 554 na 20 820 pokles – 11,,61. Ktovie čo tam robili primátori a poslanci? Ktovie či rozmýšľali, prečo ich obyvatelia utekali z ich miest?
    Lenže 23 článok Ústavy SR hovorí: (1) Sloboda pohybu a pobytu sa zaručuje., (2) Každý, kto sa oprávnene zdržiava na území Slovenskej republiky, má právo toto územie slobodne opustiť. Niekto odchádza za prácou, niekto za partnerom. Ak tvrdíte, že sme neurobili nič preto, aby sme ľudí udržali v meste, tak ste si nevšimli rozsiahly priemyselný park medzi Sereďou a Veľkou Mačou, v ktorom sú tisícky pracovných miest. Neberiete do úvahy rozsiahlu výstavbu rodinných domov medzi Stredným a Horným Čepeňom. Aktivity rozvoja od schválenia Územného plánu mesta až po všetky rozhodnutia súvisiace s výstavbou prechádzali rokovaniami poslancov a sú doložené príslušnými uzneseniami. Neznalosť faktov a túžba kopnúť si do poslanca sú vo Vašom prípade asi silnejšie ako hodnotiť situáciu objektívne a priznať si fakt, že od roku 2010 je počet záujemcov o poslanecký post presne polovičný.

  5. p. Veselicky chodte si vy robit za almuznu do tych priemyselnych parkov ved to su otrociako s nimi zaobchadzaju codte sa postavit za pas a potom mudrujte

  6. Pan Veselicky trepete a privlastnujete si zasluhu a poukazujete nato ze ten priemyselny park ci zastavba za kaplnkou vasa zasluha. Za priemyselnym parkom stoji silna politickopodnikatelska skupina a za vystavbou za kaplnkou stoja podnikatelia v stavebnictve. Tak tu prosim vas netrepte a ta Zuzka ma v podstate pravdu.

  7. Teda pekne po jednom.
    A – 20:24
    Písať gramaticky správne je znakom slušnosti a primeranej vzdelanosti. Kto nevie, tak nevie.
    V Seredi je veľa takých, čo okrem kopnutia si do iného, nič iné nevedia, ale na uspokojenie ega im to stačí.
    A – 20:27
    Každý má právo vybrať si prácu, ktorú chce robiť aj keď možností pre každého asi veľa nie je. Keď sa niekomu pracovné podmienky nepáčia, môže odísť. Chceli sme kapitalizmus, tak ho máme. Mzdu, ktorú nazývate almužnou , ani pásovú výrobu som ja nevymyslel.
    A – 20:39
    Netrepem a žiadne zásluhy si neprivlastňujem. Veľmi dobre si ale pamätám na prvé kontakty s predchádzajúcim vedením REBODu pred rokom 2010 s požiadavkou na záruky, ktoré malo mesto prebrať na seba. V hre bolo 240 ha plochy a povinnosť mesta postaviť závod na výrobu nealkonápojov so 150 zamestnancami a zárukou, že fabrika bude fungovať najmenej 5 rokov. Rokovania neboli jednoduché a mesto v nich malo silné postavenie. Investori, ktorí sú za výstavbou radovej zástavby je jedna časť problému. Druhou sú všetky procesné úkony, v ktorých nik, než stavebný úrad a zastupiteľstvo nemôže nahradiť.
    Príklad. Viete legálne postaviť dom bez územného rozhodnutia a stavebného povolenia? Tak kto tu trepe, anonymko? Zuzka má pravdu? Svoju určite. Lenže od skutočnosti je tá jej pravda poriadne vzdialená.
    A – 20:53
    Môžete ma nazývať starým kecalom, koľko len chcete. Som zvyknutý. K téme článku ste nenapísali ani slovo. Nie to ešte (nedajbože) nejakú vetu. Očakávať myšlienku by bolo zbytočné.

  8. Dobre pise Veselicky k Rebodu. Len pripomenme kto este ako poslanec vehmentne bojoval proti spolupraci mesto a Rebod? Ano bol to bruško. A potom o rok, ked uz bol primatorom sa prakticky potichucku bez problemov na MsZ vsetko schvalilo.
    Necham na uvazenie citatelov co si z toho zoberu. Preco brusko tak zrazu zmenil nazor.

  9. kazdy si moze zvolit pracu aku chce tak ste to napisal a kde bolo vypisane vyberove konanie napracu do kniznice uz ste si tam dosadili svojich ludi obycajny clovek sa to nemal kde dozvediet

  10. Takze uznesenie z pred 5 rokov.

    A. Neschvaľuje
    1. Zmluvu o spolupráci medzi Mestom Sereď a spoločnosťou REBOD SK a.s. pre vznik a rozvoj priemyselného parku „Zelený park Sereď , Nový Majer“
    Hlasovanie: prítomných 18, za 7, proti 3, zdržalo sa 8

    a si predstav p. Kurbel – za.
    proti – Kysely, Tvrdik, Veselicky.
    M.T. zdrzal sa, aj napriek tomu, ze jeho proceduralny navrh o garanciach Rebodu bol schvaleny.

  11. To uznesnie je starsie – 12+ rokov, ale podstata je jasna. Pred volbami bojovali proti, lebo nejasne pozadie, velke riziko pre mesto, neistota ci to vyjde. Po volbach to zrazu preslo bez problemov. Pritom pozadie zostalo stale rovnake aj neistota. Len uz boli spravni ludia vo funkciach 😉

  12. Päticu reštitučných zmlúv na vyše 130 hektárov atraktívnej pôdy podpísal Slovenský pozemkový fond len pár dní pred výmenou vedenia. Časť pozemkov skončila v rukách otca exfunkcionára SPF či advokáta, ktorý zastupoval reštituenta z cudziny.
    Vyše 20 rokov vlečúca sa reštitúcia Žofie Nemešovej dlho zostávala mimo záujmu úradníkov. Pôvodná reštituentka sa návratu majetku zhabaného za bývalého režimu ani nedožila. Keďže medzičasom zomrela, tzv. postupníkom – teda osobou, na ktorú bol postúpený reštitučný nárok – sa stal francúzsky občan Michel Jean Maria Nemes.
    Po rokoch čakania na jar 2020 sa napokon Nemes dočkal. Vtedajšia šéfka Slovenského pozemkového fondu Adriana Šklíbová a jej námestník Boris Brunner podpísali päť zmlúv o bezodplatnom prevode pôdy s celkovou rozlohou prevyšujúcou 130 hektárov. Stalo sa tak krátko predtým, ako skončili vo funkciách.
    Desať dní po podpise zmlúv odvolala vláda vtedy ešte pod Matovičovým vedením Šklíbovú, ktorá šéfovala fondu od júna 2017. O pár týždňov nato sa musel zbaliť aj jej námestník Brunner.
    Uvedená reštitúcia v réžii SPF, spájaného s viacerými škandalóznymi prevodmi pôdy a korupciou , sa nevyznačovala len obrovskou rozlohou „vrátených“ pozemkov, ale aj ich atraktívnou polohou. Hoci pozemky boli vedené ako orná pôda alebo trvalý trávnatý porast, veľká časť z nich mala a má potenciál stať sa hodnotnými stavebnými pozemkami s násobne vyššou cenou.
    Pozoruhodný je aj nečakaný obrat v roky trvajúcom prípade reštitúcie Nemešovcov, expresne rýchle konanie niekdajšieho vedenia SPF aj následný predaj časti pozemkov tretím osobám so zaujímavým pozadím.
    SPF pod vedením Šklíbovej priklepol Nemesovi 26,5 hektára ornej pôdy v bezprostrednom susedstve logisticko-priemyselného centra spoločnosti Rebod SK v Seredi. V areáli majú sklady viaceré nadnárodné spoločnosti vrátane obchodnej siete Lidl či celosvetového logistického centra Amazon.
    https://www.aktuality.sk/clanok/887489/francuz-na-slovensku-zrestituoval-statisice-metrov-pody-stat-ich-chce-spat/

  13. Pan Veselicky znovu trepete. Vidite, stacila len jedna moja reakcia a uz to tu ide. Nemam zaujem sem pisat a podporovat tento platok Majkovej propagandy. Ale este jedna reakcia na udajnu vasu zasluhu co si tu uzurpujete. Ze vsetko sa to dosiahlo vdaka povoleniam a zmenam uzemneho planu. Lenze preco rovno nepoviete ze najskor en vasi ludia mali prvotne info o zamere a nasledne poskupovali lacne pozemky ktore nasledne potrebovali dostat do zaclenenia noveho uzemneho planu aby nasledne mohli dobre zarobit a zbohatnúť predajom takychto pozemkov. Treba ludom nalievat cisteho vina a nie trepat same klamstva a propagandu

  14. Tomčányi hral už vtedy špinavú hru.Pamätám si ako Majko urobil o probléme priemyselného parku besedu. Ja s viseprimátorom Petrom Rampašekom sme bojovali o priemysený park a Tomčányi s Kyselým boli proti. Tomčányi tam vyťahoval na papieroch rozmeru A4 čísla koľko firiem odišlo zo Slovenska a iné sprostosti. A len čo sa stal primátorom zrazu sa z neho stal najväčší zástanca priemyselného parku. A prečo to asi bolo tak to tu niekto nadomnou jasne napísal

  15. Takže:“vasi ludia mali prvotne info o zamere a nasledne poskupovali lacne pozemky ktore nasledne potrebovali dostat do zaclenenia noveho uzemneho planu aby nasledne mohli dobre zarobit a zbohatnúť predajom takychto pozemkov.
    Napíšte menovite, ktorí „naši ľudia“ to boli! Preukážte, že to boli „naši ľudia“! Inak sú to iba slová, slová, slová.
    Získať informácie o zámere vybudovania priemyselného parku nebol problém, lebo o ňom sa na zastupiteľstve hovorilo už pred rokom 2015. Pozri http://www.sered.sk › materialy_msz › materialy › 20150727_03_navrh02.

  16. Veselický sa tuším zobudil. Aká aktivita, chápem dôchodca by chcel sedieť v úrade ďalšie styri roky. Ozaj Majko o mestskej vláde napísal veľa, zdá sa že nič nebola pravda. Prečo nikto nezažaloval majku za ohováranie. Niekto smrdí ale Majko to asi nie je.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img