ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Pripomenuli sme si 78. výročie vypuknutia SNP

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 30. augusta sme si v Seredi spoločne pripomenuli 78. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania. Na pietnom akte sa zúčastnili zástupcovia mesta, poslaneckého zboru, členovia Zväzu protifašistických bojovníkov, zástupcovia Okresného úradu v Galante, Ženijného pluku a Zväzu vojakov v Seredi, členovia Denného centra pre seniorov a TJ Rozkvet Sereď.

Položením vencov k pamätníku hrdinov SNP v mestskom parku prítomní vzdali hold tým, ktorí na Slovensku v nerovnom boji s fašistickým Nemeckom položili svoje životy. Viceprimátor Ľubomír Veselický vo svojom príhovore mimo iného povedal: „O Slovenskom národnom povstaní hovoria politici namiesto tých, ktorí sa ho aktívne zúčastnili a namiesto historikov, ktorí poznajú všetky aspekty tejto časti našich dejín. Žijeme turbulentnú dobu a pripomienky dejinných udalostí nášho národa sa stali akýmisi povinnými zostavami plánovaných spoločenských udalostí. Účastníci Slovenského národného povstania dali jasnú odpoveď Hitlerovej ponuke na spoluprácu vo vojenskej i hospodárskej oblasti. V tej odpovedi veľmi jasne znela požiadavka slobody.“ V príhovoroch pokračoval predseda oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Galante Jozef Jánsky, ktorý uviedol, že Slovenské národné povstanie bolo veľkou chvíľou nášho národa. Povstalci sa dokázali vzoprieť fašizmu a za svoje ideály boli ochotní obetovať aj životy.

Zo zámockého parku sa prítomní presunuli na mestský cintorín, kde uctili pamiatku partizána Dalimíra Žarnovického a neznámeho mladistvého vojaka.

Dalimír Žarnovický sa narodil v roku 1923 v Uhrovci. Po vypuknutí SNP sa viac ako dvesto občanov obce Uhrovec pridalo k partizánskej brigáde Jána Žižku, ktorá mala štáb na Jankovom vŕšku. Dalimír Žarnovický bol medzi nimi a stal sa príslušníkom 10. práporu pod velením kapitána Vladimíra Žalmana.,. V bojoch na Považskom Inovci, kde sa prápor dostal do úplného obkľúčenia zajali Dalimíra Žarnovického príslušníci SS a eskortovali ho do koncentračného tábora v Seredi. V Seredi sa nacisti pod velením Aloisa Brunnera vyžívali v mučení väzňov, ktorých po krutých výsluchoch prinášali na nemocničné ošetrenie. Žarnovický mal poranenú nohu. 17. 12. 1944 ho odvliekli z baraku s tvrdením, že ho vezú do nemocnice. Pri plote tábora ho však zavraždili. Jeho rodinu nikto neinformoval, a tak ho jeho matka Augusta Žarnovická r. Križanová hľadala prostredníctvom inzerátu v novinách Pravda, ktoré vyšli 8.7.1945. Dalimírovi Žarnovickému bol v roku 1948 priznaný charakter československého partizána. V Seredi na cintoríne je pochovaný v spoločnom hrobe spolu s neznámym 15-ročným partizánom. Zväz vojakov SR – klub Sereď a miestna organizácia SZPB vyvinuli pri príležitosti 78. výročia SNP iniciatívu a renovovali hrob Dalimíra Žarnovického na seredskom cintoríne ako znak úcty jeho obeti.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img