ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Porovnávať reaktory v Černobyľskej JE s reaktormi v JE Záporožská v princípe nemožno.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Začiatkom mesiaca v článku uverejnenom pod titulom „Druhý Černobyl nateraz nehrozí, aj keď únik radiácie zo Záporožskej atómovej elektrárne vylúčiť nemožno“ na základe šíriacich sa nevhodných a realite nezodpovedajúcich článkov sme uverejnili závažnú informáciu o týkajúcu sa Záporožskej jadrovej elektrárne v Enerhodare obsadenej okupačnou Ruskou armádou.

Druhý Černobyl tu jednoducho nehrozí, lebo nemôže.

Celý článok si môžete prečítať tu:

Druhý Černobyl nateraz nehrozí, aj keď únik radiácie zo Záporožskej atómovej elektrárne vylúčiť nemožno

Na Ukrajine sa toho za dva týždne udialo hodne a dnes v súvislosti s touto elektrárňou bola zverejnená ďalšia závažná informácia – elektráreň bola odpojená od prenosovej sústavy.

Po uverejnení vyššie citovaného článku, sme o odborné stanovisko telefonicky požiadali dvoch odborníkov – bývalého dlhoročného inšpektora  ÚJD pána L. Švorca a pána I. Sklenára, dlhoročného pracovníka JE Jaslovské Bohunice a VÚJE Trnava.

Porovnávať reaktory v Černobyľskej JE s reaktormi v JE Záporožská v princípe nemožno.

Jedine čo je možné, je porovnať inštalovaný výkon v jednotlivých reaktoroch. Prečo?:
– Černobiľský reaktor má označenie RBMK 1000 (Reaktor boľšoj mošnosti kanaľnyj 1000 MWe) je reaktor kanálový , moderovaný grafitom a chladený plynom CO2
– Reaktory v Záporožskej JE sú typu VVER 1000 (Vodo-vodjannyj energetičeskij reaktor tiež s výkonom 1000 MWe Sú moderované a zároveň chladené roztokom kyseliny boritej H3BO3, čiže palivo je stále ponorené vo „vode“
-aktívnu zónu RBMK tvorí palivo zasunuté do kanálov a tie sú v obklopené grafitovým moderátorom (spomaľovačom neutrónov) a teplo z paliva sa odvádza pomocou chladiaceho plynu, pričom to, čomu sa hovorí reaktor, netvorí kompaktnú oceľovú tlakovú nádobu ale je rozdelené do kanálov z ktorých sa odvádza horúci plyn na jeho tepelné využitie
– aktívna zóna VVER je umiestnená v uzatvorenej oceľovej tlakovej nádobe odolávajúcej tlaku až 20 MPa (skúšobný tlak) s premenlivou hrúbkou steny od 200 až do 250 mm.. Palivo je chladené roztokom kyseliny boritej a tá slúži zároveň ako moderátor – teda spomaľovač neutrónov potrebných na udržanie rovnovážneho stavu pri štiepení jadier paliva t.j. U235. To cirkuluje v potrubiach z húževnatej austenitickej ocele s hrúbkou stien cca 80 mm
– fyzikálne vlastnosti reaktora typu VVER sú také, že pri zvýšenom výkone stúpa aj teplota prostredia (chladiva) čo prináša so sebou stratu schopnosti udržať sa na výkone
– jadrové palivo (obohatený urán U235) počas prevádzky ale aj po vytiahnutí z reaktora je velmi silný rádioaktívny žiarič. Aby sa nemohol nežiadúco rozptýliť do okolia je chránené niekoľkými barierami.
– je to samotné hermetické pokrytie uránových tabletiek to je 1. bariéra proti úniku štiepneho materiálu
– je to vlastná tlaková nádoba reaktora čo je 2. bariera
– je to oceľový kryt nad šachtou, v ktorej je tlaková nádoba reaktora aj napojenými potrubiami čo je 3. bariera
– je to oceľobetónový kontaiment s hrúbkou steny okolo 1500 mm. čo je 4. bariera
Konteiment je opatrený sprchovacím zariadením celého vnútorného priestoru, v ktorom sú umiestnené všetky zariadenia pracujúce s rádioaktívnym médiom. Sprchovaním uvoľnenej pary pri prasknutí sa likviduje uvoľnená tepelná energia a znižuje sa tlak v konteimente, ktorý je počas prevádzky nižší ako atmosferický
Sprchovacie zariadenie patrí do systému havarijného chladenia. Je to súbor čerpadiel poháňaný z vlastného zdroja el. energie. V prípade jeho zlyhania je tu záložný zdroj zvonka. V prípade spomínanej JE je to linka napájaná z neďalekej vodnej elektrárne s výkonom okolo 330 MW pre všetky reaktory. A tá bola podrobená delostreleckému útoku. Okrem toho je ešte ako záložný zdroj el. energie vybudovaná dieselgenerátorová stanica (v kľude) s plným výkonom do 30 sec od vznesenia požiadavky na dodávku el energie
Oceľovo-betónový konteiment je navrnutý tak, aby odolal pádu dopravného lietadla

Havária Černobyľského reaktora mala pôvod v samotnom jadre reaktora, čo bola pri úmyselnom vypnutí ochrán reaktora personálom, príčina jeho výbuchu a čím sa vytvorili podmienky pre nekontrolovateľný rozvoj výkonu.

Pri ataku aktívnej zóny reaktora VVER zvonku, stoja v ceste najmenej štyri konštrukčné bariéry (konteiment, oceľový kryt na šachtou, tlaková nádoba a pokrytie paliva) a celý rad bezpečnostných ochrán a samotné fyzikálne vlastnosti reaktora.

Ivan Sklenár

Ďakujeme, že vďaka odborníkom môžeme prinášať kvalitné a relevantné informácie aj k tak vážnej a odbornej problematike, ako Jadrové elektrárne nepochybne sú.

Foto: (C) Denis Majko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. chcem sa spýtať,že ak nehrozí únik radiácie,prečo teda vo štvrtok prezident Zelenskyj vyhlásil,že sa len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu?

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu. Správa bola prevzatá z agentúry Reuters.
    https://www.topky.sk/cl/11/2369365/MIMORIADNY-ONLINE-Svet-sa-tesne-vyhol-radiacnej-havarii-v-Zaporozskej-elektrarni–tvrdi-Zelenskyj

  2. otázka 26. augusta 2022, 6:57 – unik radiacie pri bombardovani, ci inom poskodeni zariadeni hrozi. Je potrebne precitat si clanky a vnimat kontext. NEhrozi dalsi Cernobyl. A to je rozdiel. Ale ze velky rozdiel.

  3. Ukrajinci hovoria, že elektráreň ostreľujú Rusi. Rusi ale elektráreň obsadili už v marci. Tak načo by ju ostreľovali, keď ju majú pod palcom?

  4. anonym 14,04 to hovoria tym co nevedia citat ani pocitat,hlupakom co pozeraju markizu a jojku a hlavne volicom olajno,sas,ps spolu,ti zozeru aj pomlete hovno.je to ten isti hoax ako ked pisali,ze nasli masove hroby kde rusi zakopali zastrelenych ukrajincov,to si vazne niekto mysli,ze vojaci vo vojme budu kopat protivnikovy hroby a hadzat ich tam?zrejme putin poslal aj bagre na ukrajinu,len pomyleny debil moze takejto picovine verit.

  5. Vidis, ty si regulerny debil arban a ani nemusis byt pomyleny.
    Milos, to striekas SOL nejakym feromonom, ze sem pritahuje hentakych primitivnych dementov?

  6. Anonym 27. augusta 2022, 6:46 – su veci, ktore uz nemienim vysvetlovat, niektorym ludom to nema zmysel. Strata casu. Mna zaujimaju ti ludia, ktori este rozmyslaju. Nemusia mat rovnaky nazor, kludne aj opacny. Ale aspon nestratili schopnost mysliet.

    Nazor velekrat vychadza z neznalosti faktov – kludne aj ja sa mozem mylit a dokonca nestoji otazka ci, ale kedy a v com k tomu dojde. Kazdy z nas je omylny. Je to skutocne o tom, ako v danom momente clovek vyhodnoti fakty, ktore ma k dispozicii. Ja som sa ale naucil zhanat informacie z viacerych zdrojov. Najradsej pisem to, co som zazil, skusil, videl, citil a vnimal sam. A nasledne mozem s prehladom ist (aj nazorovo) proti vacsine, dokonca vyraznej vacsine.

    Ludia ktorych mas na mysli velmi nerozmyslaju a nehladaju fakty ani pravdu. Zazivam ich denne a divim sa, ako dokazu v spolocnosti fungovat. A kde skoncia oni a kde si predstavuju, ze by mala skoncit spolocnost.

    Spravidla neberu ohlad na na vedecke pozanie. Odmietaju vedcov, novinarov, autority a je pre nich jednoduchsie dat sa na stranu kriciacej vacsiny, informacie prijimat z FB od najlahsie sa sirenych zdrojov – logicky, FB pusta to, co ludia chcu, lebo ich zmyslanie, konanie a potreby pozna lepsie, ako oni samotni. A taketo informacie dalej siria, cim este zvysuju ich hodnotu pre FB a tak dokola. Nekonciaci pribeh degenerujuci myslenie ludi.

    Problem je, ze je malo rozumnych ludi, ktori by sa boli ochotni postavit pred verejnost a ist proti nej. Nechali si nadavat, ponizovat sa a urazat luzermi od piva s borovickou – porovnanie nahodne. Na to treba odvahu, zaludok a hodne energie. A tato kombinacia sa hlada tazko. Naopak, tych ukricanych neschopakov a dementov je stale viac. Naroky na nich su totiz stale nizsie.

    Je to stav, s ktorym sa musi vysporiadat spolocnost. Ked sa nevysporiadaju slusni s dementami, vysporiadaju sa dementi so slusnymi.

    Videli sme to v Policajnom zbore, pri Covide, vidime to pri vojne na Ukrajine, vo vlade, aj v ostatnej politike…

  7. arban 26. augusta 2022, 22:26
    Ty sialenec. Spochybnujes masove hroby, ktore potvrdili autority, novinari, komisie, ociti svedkovia, prezivsi? Lebo ty blazon neveris, ze Rusi by si doniesli so sebou bagre? Pouzili miestnu techniku aby zahladili po sebe stopy. Ty nebetycny kokot.

  8. kokotici tiez ste verili,ze irak ma jadrove zbrane, urcite ste to zhltli ako buzerant cicinu,majko ty vies mudre slogany vystrelovat,si ako svetova encyklopedia,len ked ides kandidovat do samospravy,zrazu mas len 8 hlasov,ako je to mozne? ty mudrc vseved,spasitel serede,maly patron ukrajiny.

  9. Šíriace sa nevhodné a realite nezodpovedajúce články predsa prinášajú novinári hlavného prúdu. Aj dnes sa zase na nemenovanom médiu objavil „strašidelný“ článok o Záporožskej elektrárni.

  10. Anonym 27. augusta 2022, 22:03 – chudak arban 27. augusta 2022, 21:54 je pomyleny nielen v pripade Iraku (bud nerozoznava Irak od Iranu, alebo jadrove zbrane od chcemickych ci biologickych), ale aj v ostatnom nazerani na svet.

    Ale o tej encyklopedii to bolo dobre. Take som este nepocul…

  11. Ruske prasce mali dost casu stiahnut sa od suseda, ktoreho zakerne napadli…uz je neskoro, skoncia v Ciernom mori a v Dnepri ako potrava pre ryby. Ukrajinska zem im bude mala a bude im horiet pod nohami. Chceli to dobrovolne😁

  12. preco bol bombardovany irak americkou armadou? bolo mu kladene za vinu,ze vlastni jadrove zbrane,udajne to zistila americka spionaz,irak zbombardovali a co nasli……..?zbrane sa nenasli krajina zostala znicena ekonomicky socialne, pomoc ziadna,obnova v nedohladne ,alebo vobec,o ludskych zivotoch ani pisat nebudem v tejto dobe ludsky zivot nema ziadnu hodnotu a zvlast ten na vychode .
    myslel som si,ze chytrak majko ma aspon zakladne vedomosti,ale striela od pasa a to sa presne neda mierit.

  13. arban 29. augusta 2022, 18:22
    Trocha ta opravim, nie jadrove ale chemicke zbrane mali byt v Iraku. Dokonca aj stopove prvky sa mali najst v nejakom vybuchnutom granate…a ze ludsky zivot nema cenu je bohuzial hola a tvrda pravda.

  14. Vo februári 1982 americký prezident Ronald Reagan, napriek námietkam v Kongrese, odstránil Irak zo zoznamu teroristických štátov. O rok na to prijímajú USA smernicu, podľa ktorej urobia maximum pre to, aby Irak vojnu s Iránom neprehral. A tak lejú do Iraku miliardy dolárov, za ktoré iracká vláda nakupuje rôzne druhy zbraní – podľa viacerých relevantných zdrojov vrátane chemických, biologických a jadrových

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img