ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Autokemping v Seredi po roku takmer zbúrali

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ondrej Urban, Zväz vojakov SR – klub Sereď /  Ako napísal Miloš Majko vo svojom článku, autokemping pri Váhu bol v 70. a 80. rokoch minulého storočia pýchou Serede. Dovoľte mi Nechýbalo však veľa a nemusel vôbec existovať.

Pozemky, na ktorých bol autokemping vybudovaný, boli totiž súčasťou vojenského cvičiska Váh. Od roku 1947 ich ako vodné cvičisko využíval ženijný prápor 18 s krycím číslom VÚ 2230 Sereď, ktorý bol 7. septembra 1947 do Serede premiestnený z Komárna.

Po dostavaní Nových kasární bol 1. októbru 1949 bol do Serede premiestnený ženijný pluk 4 „Československých partizánov“ (VÚ 8127 Sereď),  ktorý dovtedy sídlil v Bratislave. Ten v polovici roka 1950 vybudoval k vodnému cvičisku štrkovú príjazdovú cestu a postupne pribúdali ďalšie cvičiská – cvičisko mínovania, opevňovania, výpomocných mostov, normovaných mostov, strelnica. Pribudli aj sklady a prístrešky.

Nasledovníkom ženijného pluku 4 bol 64. ženijný pluk „Československých partizánov“ (VÚ 5931 Sereď), ktorý vznikol 15. novembra 1950 a v 50. rokoch využíval priestor cvičiska Váh napríklad na letné sústredenia, kedy tam bol v stanovom tábore ubytovaný takmer celý pluk, t. j. okolo 600 vojakov z povolania (vtedy tzv. gážistov) a v základnej službe.

64. ženijný pluk bol na začiatku februára 1964 zrušený a do seredských kasární bol premiestnený 77. cestný špeciálny mostný prápor (VÚ 6396 Sereď), podriadený 7. cestnej mostnej brigáde v Hodoníne. Ten využíval cvičisko iba v obmedzenej miere, a tak 10. apríla 1964 podpísali zástupcovia útvaru major Miroslav Navrátil, kapitán Stanislav Bubeník, major Anton Ostradecký a vedúci Vojenskej správy budov 0812 Ľudovít Komada s predsedom Mestského národného výboru Antonom Štrbom, predsedom mestského výboru KSS Ing. Erich Sloboda a predstaviteľom podnikového riaditeľstva Reštaurácií a jedální Pavlom Leškom dohodu o prepožičaní pozemkov, slúžiacich ako cvičisko Váh.

Pri podpísaní dohody sa odvolávali na uznesenia vlády o rozvoji turistického ruchu. Vojenské cvičisko malo byť prepožičané každoročne počas letnej sezóny od 1. mája do 1. októbra bezodplatne spolu s objektom strážnice a dreveným mostom.  Mestský národný výbor sa zaviazal vybudovať nové oplotenie vojenských skladov, udržiavať objekt strážnice. Veliteľ  7. cestnej mostnej brigáde v Hodoníne podplukovník Jan Brejšek dohodu schválil s podmienkou, že musí byť zachovaná bojová pohotovosť objektov na cvičisku Váh a rekreačné zariadenia nesmú brániť vo využívaní komunikácií na cvičisku.

Po prísľube, že tieto podmienky budú splnené schválila dohodu aj Krajská vojenská stavebná a ubytovacia správa (KVUSS) v Bratislave. Už 26. februára 1965 však prebehlo na MNV v Seredi jednanie, ktorého cieľom bolo vyjasniť si otázky výstavby autokempingu. Za vojenskú správu sa ho zúčastnil veliteľ posádky major Štefan Uhlár, jeho zástupca pre tylo podplukovník Jozef Miškeje a podplukovník Ondrej Palenčár z KVUSS Bratislava. Vojaci totiž trvali na tom, že dohoda z 10. apríla 1964 bola porušená, pretože mesto začalo na požičaných pozemkoch budovať rekreačné chaty a bez súhlasu vojenskej správy už postavilo 22 chát s betónovými podkladmi a ďalšie budovy, ako aj 400 m elektrického vedenia na betónových stožiaroch.

Požadovali, aby bola výstavba do ďalšieho rozhodnutia zastavená a už vybudované objekty v prípade nutnosti odstránené na náklady mesta. Predseda mestského výboru KSS Ing. Erich Sloboda bol poverený, aby vec doriešil s vyššími vojenskými orgánmi. Nakoniec prevážil argument, že Niklová huta v Seredi spôsobuje znečistenie širokého okolia, a preto obyvatelia mesta potrebujú zalesnený priestor na rekreáciu, pozemok bol prevedený do správy mesta a autokemping mohol byť dostavaný. 6. ženijný pluk (VÚ 8014 Sereď), ktorý prišiel do seredských kasární 1. septembra 1967 z Rokytnice v Orlických horách, dokonca v roku 1971 nahradil pôvodný drevený most kovovým mostom zo súpravy BB (Bailey Bridge), ktorý slúži Seredčanom dodnes.

Ilustračné obrázky z výcviku ženistov na cvičisku Váh

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Aj v čase prijebanich komunistov tu boli komunisti čo rozumeli človeku, ľudskej bytosti. Po 1989 prišiel nástup prijebaních demokratov čo rozkradajú štát od základov, je to až tak ďaleko že zlodej okráda zlodeja. Teraz žijeme v tej správnej demokracii. Dokonca zlodeji sú vo funkciách starostov či primátorov .

  2. Vidím fotografiu kladenia min z vozidla V3S bolo to kladenie min pre samovrahov. Zažil som ostré minovanie z vozidla V3S dúfam že to už armáda nemá bol to patent chuja. Jedine čo dokázal lampásak za komuša teda najpoužívanejšie slovo dám vás zavriet.

  3. @Anonym 21. augusta 2022, 22:33
    Mate demokraciu aku si zasluzite. Demokracia je len taka silna ake silne a nezavisle institucie mas. Vy ste nechali institucie vagabundom ako napr Harabin vam „vybudoval justiciu“ alebo doteraz mate spolitizovanu policiu jak navacsi negramoti v EU. Tak sa necudujte preco vam to nefuguje. Ak pouzijes hovna namiesto tehal tak dom nepostavis… 😉

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img