ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Školy dostanú na ukrajinských žiakov financie z eurofondov, s ich začleňovaním a vzdelávaním pomôžu koordinátori

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Školy v septembri dostanú finančný príspevok na žiakov z Ukrajiny. Pôjde o financie z eurofondov za predchádzajúce obdobie marec až august v objeme viac než 10 miliónov eur.

V novom školskom roku budú finančné prostriedky vyčleňované podľa počtu detí z Ukrajiny, ktoré vykáže škola ku koncu mesiaca. Príspevok na jedného žiaka je zhruba 200 eur. V spolupráci NIVAM s UNICEF tiež vzniknú nové pozície – koordinátori na regionálnych úradoch školskej správy v ôsmich krajských mestách, ktorí budú zodpovední za vzdelávanie žiakov z Ukrajiny. Na starosti budú mať ich zaraďovanie do škôl alebo budú metodicky usmerňovať školy. Venovať sa budú aj jazykovým kurzom pre učiteľov. V novom školskom roku sa školy môžu oprieť aj o jednoduchú pomôcku pre školy s modelovými situáciami k začleňovaniu žiakov z Ukrajiny.

V prvých dňoch po vypuknutí vojny na Ukrajine rezort školstva v spolupráci so svojimi priamo riadenými organizáciami pripravil a zverejnil materiály, ako zaraďovať žiakov a ako ich hodnotiť, ako robiť jazykové kurzy, pripravil tiež pokyny a letáky v ukrajinskom jazyku, vytvorili sa edukačné pomôcky pri vzdelávaní Ukrajincov, školám sa poskytli intervenčné tímy a realizovali sa webináre, preplácali sa jazykové kurzy pre žiakov z Ukrajiny.

Na pomoc so začlenením žiakov slúžili aj Letné školy, na ktoré prispel UNICEF sumou 1 milión eur. Ďalších 600-tisíc eur vyčlenil aj na projekt Predškoláci II (rozširovanie kapacít v materských školách), ktorý ministerstvo školstva organizovalo v snahe pomôcť samosprávam, ktoré majú zo zákona povinnosť financovať, budovať a rozširovať kapacity materských škôl. Ministerstvo školstva tak pomohlo vytvoriť miesta pre 7 655 detí.

Podporným opatrením z dielne rezortu práce sú takzvané detské skupiny. Ide o neformálne poskytovanie starostlivosti deťom s možnosťou príspevku vo výške 160 eur na dieťa. Takúto starostlivosť môže poskytovať aj osoba s dočasným útočiskom. Urýchlil sa aj proces uznávania dokladov, pričom sa nevyžaduje plošné vyššie overenie pravosti dokladu o vzdelaní z tretích štátov.

Školy tiež dostali jednorazový príspevok 200 eur na každého žiaka z Ukrajiny. Vďaka intenzívnym rokovaniam sa ministerstvu školstva podarilo prostredníctvom Európskej únie dohodnúť národný projekt, v rámci ktorého budú školám poskytnuté financie v sume 10 660 000 eur, ktoré sú za mesiace marec až august 2022.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo dohodnúť s Európskou komisiou systém, vďaka ktorému každá škola dostane európsky príspevok na vzdelávanie žiakov z Ukrajiny. Je to veľký krok k tomu, aby školy mali systémovú podporu pri vzdelávaní žiakov z Ukrajiny a aby títo žiaci mali zabezpečené rovnako kvalitné vzdelávanie ako ostatní. Financie dostanú školy spätne za žiakov, ktorých vzdelávali od marca. Za nový školský rok budú dostávať financie na žiakov z Ukrajiny každého štvrť roka. Každá škola tak dostane na žiaka zo Slovenska štátny príspevok (normatív) a na žiaka z Ukrajiny dostane európsky príspevok na vzdelávanie. Ten môže využiť na odmeny, nákup pomôcok či vybavenia, rovnako ako pri štátnom príspevku na žiaka,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Ďalšou novinkou sú koordinátori, ktorí budú pôsobiť na regionálnych úradoch školskej správy v ôsmich krajských mestách. Ich náplňou bude sledovanie voľných miest v školách, pomoc pri zaraďovaní žiakov do škôl, metodické usmerňovanie škôl, podpora pri integrácii žiakov a venovať sa budú aj jazykovým kurzom pre učiteľov z Ukrajiny, ako aj vzdelávaniu slovenských učiteľov. „Budú komunikačným spojencom, napríklad ak je v kraji tábor, oslovia rodičov z Ukrajiny a budú ich informovať o školách,“ dodal minister školstva.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zaujímavé, stačí spomenúť Ukrajinu a na všetko sú hneď prachy. Ale na slovenské deti a Slovákov sa nenájde ani cent. Je..l som aj takúto vládu aj systém.

  2. Keby vás v škole naučili čítať,tak by ste sa dozvedeli, že to je financované z eurofondov, nemá to teda s našou vládou a našimi daňami nič spoločné.

  3. anonym16,34 tvoji rodicia urcite navstevovali osobitnu skolu,to naozaj sem pise vselijaky nevzdelany primitivny kreten,co si mysli ze peniaze sa samovolne zjavuju v bankomate?

  4. 22:55 Ty si myslíš, že to tých eurofondov idú slovenské peniaze? Hahaha. Zatiaľ drvivé percento iba západné. A keby si vedel ako fungujú eurofondy, tak by si tu nedrístal. Jednoducho by táto eurofondová výzva prepadla, tak ako prepadli miliardy za fica. Takže lepšie to využiť a investovať do migrantov z UA, keď tie peniaze nakoniec aj tak zostanú minuté na Slovensku. Teraz môžeš začať nasávať, už je obed, dúfam že si už vstal.

  5. Keby hliníkáreň čo u nás zatvorili,lebo Fico a Putin bola na Ukrajine,tak „naši“ zapredaní pajáci by sa s pomocou pre tú hliníkáreň išli potrhať,že ? Ale hliníkáreň je na Slovensku tak kašľať na ňu !

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img