ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Polícia spustila anti-hoaxový účet na Instagrame

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|   Nový komunikačný kanál sa stane súčasťou účtov Policajného zboru na sociálnych sieťach, ktoré patria medzi najsledovanejšie v rámci európskych polícií.

Policajný zbor bude vyvracať hoaxy a upozorňovať na podvody aj na Instagrame v rámci účtu “Hoaxy a podvody – Polícia SR”. Široká verejnosť bude môcť na danom účte nachádzať stručné a zaujímavé vysvetlenia hoaxov, dezinformácií či manipulácií na rôzne témy, ako aj sa dočíta o nových technikách podvodníkov v online priestore. Súčasťou komunikačného kanála budú nielen štandardné posty, ale aj tzv. Stories či Reels, ktoré polícii poskytnú nový edukačno-preventívny rozmer na oslovenie ešte širšieho publika.

Dezinformácie priamo ohrozujú bezpečnosť nášho štátu a obyvateľov. Kvôli svojej efektívnej činnosti je náš analytický tím pod neustálym tlakom s cieľom utlmenia jeho činnosti. Zatiaľ čo pri pandémii sme mohli hovoriť o zbytočných obetiach, ktoré uverili hoaxom a kvôli podceňovaniu koronavírusu zomreli, pri vojne na Ukrajine ide o demokraciu ako takú a budúcnosť všetkých občanov. Pokladám preto za dôležité, aby sme pri plnení našich služobných úloh, kde je ochrana života a zdravia na prvom mieste, využívali všetky moderné a populárne technológie a metódy,” povedal prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Policajný zbor pôsobí na sociálnych sieťach od roku 2017. V rovnakom období začal zverejňovať samostatné statusy venujúce sa hoaxom. Samostatná stránka “Hoaxy a podvody – Polícia SR” bola v rámci Facebooku založená o rok neskôr. Na základe posledného vývoja je zrejmé, že Facebook využíva čoraz viac starších osôb, mladšia generácia sa presúva inde, napríklad na Instagram, čo je jeden z dôvodov, prečo bude polícia vysvetlovať hoaxy práve tam.

Políciu sleduje na jej doterajších desiatich účtoch na Facebooku a Instagrame viac ako 1 100 000 užívateľských profilov (nejde o absolútne číslo, keďže jeden účet môže sledovať naraz viacero policajných stránok). Najviac unikátnych sledovateľov, vyše 480 000, má hlavný komunikačný kanál Polícia Slovenskej republiky nasledovaný kontom na Instagrame (232 000+) a anti-hoaxovou stránkou na Facebooku (135 000+). Tento výsledok bol dosiahnutý takmer bez použitia platenej reklamy, len na základe organického šírenia statusov, teda vďaka ich prirodzenému zdieľaniu medzi občanmi – ak by produkovaný obsah nebol pre verejnosť zaujímavý, nebol by zdieľaný a bez nutnosti platenej reklamy by sa k nikomu nedostal.

Nový účet na Instagrame “Hoaxy a podvody – Polícia SR” (www.instagram.com/hoaxpz) má ambíciu stať sa najsledovanejším anti-hoaxovým projektom na tejto sociálnej sieti na Slovensku po vzore svojej sesterskej facebookovej stránky. Na to, aby sa to podarilo, analytický tím polície rozšíril svoje rady a naďalej bude pri tvorbe obsahu spolupracovať s autoritami v daných odboroch, ako tomu bolo napríklad počas pandémie (spolupráca s lekármi).

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Výborne, hneď môže zaujať stanovisko k tomu, či sú na Ukrajine slovenské stíhačky. Či sa prikloní na stranu vlády alebo Ukrajiny. Zaujímavá dilema. Skôr si ale myslím, že radšej nebude k tomuto žiadne stanovisko. Pre istotu.

  2. Naše tzv.mienkotvorne media,televízie,často konšpiráciu prezentujú,ako jedinú absolutnú a skutočnú pravdu.A pritom media by mali byť informatívne a nie mienkotvorné. Ale ako sa denne presvedčujeme..novinárska česť im nič nehovorí.

  3. pre: Anonym 15. augusta 2022, 11:24

    tak sa 27.8 vyber do Malaciek aby si videl kde tie Migy su, a vezmi so sebou aj cepy aby si tu sprostotu zo svojej gebene vymlatil

  4. Ak nechápeš písaný text, tak nereaguj. Mňa nezaujíma kde budú Migy 27.8., ale kde sú teraz. Reagujem totiž na to, že nejaký ukrajinský novinár zverejnil informáciu o tom, že naše Migy sú na Ukrajine, Naď tvrdí niečo iné. Mne je srdečne jedno kde sú, ale niekto tu klame. Chápem, že tieto súvislosti ťa nenapadli, ale je ti odpustené.

  5. Dezinformácie ohrozujú verejnosť ale keď Amnesty International uverejní pravdivú správu o tom, čo robia ukrajinskí hrdinovia, tak ju musia prehodnotiť lebo sa nepáči vrchnosti a najmä uplakanému komediantovi z Kyjeva. Tak potom čomu sa divíte? Dezinformácie sú zlé, pravda ešte horšia.

  6. J. Nohavica: Leckterej hlupák se dodneška o pravdu hádá.
    Pravdy se ovšem v těch řečičkách nedobereš!!!
    Jistěže ve světě nakonec zvítězí pravda
    Ale až dokáže to, co dokáže lež!!!

  7. policia spustila nohavice a ukazala slovensku holy k….t.
    hamran a mikulec ked nieco spustia to bude urcite protizakonne,dvaja zlocinci v maskach.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img