ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Reštaurátorské práce na portáli seredského kaštieľa odhalili narušenú statiku, vychýlenie a uvoľnenie pilierov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Vodný Hrad iniciovalo obnovu kamenného portálu hradnej brány seredského kaštieľa s cieľom prinavrátiť mu jeho pôvodnú podobu. Združeniu sa za pomoci občanov a mesta darí tento zámer postupnými krokmi napĺňať.

Zbierka a spolufinancovanie mesta

Na účel obnovy vyhlásilo v roku 2019 združenie verejnú zbierku, ktorej výnos činil 5 391 eur. Vyzbieraná suma ale nepokrývala odhadovaný rozpočet obnovy. Mestskí poslanci preto uznesením MsZ č. 262/2021 zo dňa 4.11.2021 schválili návrh poslanca Ing. Ondreja Kurbela na spolufinancovanie opravy portálu hradnej brány mestom vo výške 22 000 eur. OZ Vodný Hrad mimo zbierky zafinancovalo aj vypracovanie prípravnej reštaurátorskej dokumentácie. Vo verejnom obstarávaní uspela firma Šmigrovský s.r.o. zo Serede.
Predseda OZ Vodný Hrad Rastislav Petrovič povedal: „Reštaurovanie portálu považujeme za úspech iniciatívy občanov a podporovateľov obnovy kaštieľa. Občianske združenie Vodný Hrad týmto ďakuje všetkým známym aj neznámym darcom za podporu zbierky a tiež poslancom za schválenie finančnej podpory obnovy portálu zo strany mesta.“

Stav vstupnej brány

„Neskororenesančný portál je architektonický prvok kaštieľa. Bol bez údržby tak, ako aj celý kaštieľ. Statika konštrukcie bola narušená. Horný preklad bol vzhľadom na uvoľnenie pilierov v ložiskách ohrozený možným zrútením. Pravý horizontálny článok bol zreteľne vychýlený mimo pôvodnej vodorovnej osi,“ opísal portál tesne pred rekonštrukciou reštaurátor Martin Šmigrovský a dodáva, že až počas demontáže jednotlivých kamenných článkov portálu bol zistený ich skutočný stav, hlavne stav okolitého muriva, kotviacich prvkov a ložnej malty článkov. Na základe týchto skutočností je možné povedať, že portál mal narušenú statiku a stál iba vďaka svojej mohutnosti a mohutnosti muriva kaštieľa.

Postup prác a ich ukončenie

Začatiu obnovy predchádzalo vypracovanie odbornej reštaurátorskej dokumentácie schválenej Krajským pamiatkovým úradom v Trnave. Posledná klasicistická prestavba dnešného kaštieľa bola realizovaná v prvej polovici 19. storočia. Tá potlačila pôvodný renesančný výraz portálu. Po odstránení vnútorného oblúku bol kvôli problémom so statikou nad portálom neskôr osadený železný nosník. Portál dlhé roky podopierala provizórna drevená konštrukcia.
Prvým krokom súčasnej rekonštrukcie bola demontáž jednotlivých prvkov. Postupne bude nasledovať reštaurátorské ošetrenie kamenných článkov ako čistenie, spevnenie, plastická rekonštrukcia minerálnym kompozitom či cizelovanie. Ďalšie práce budú zahŕňať v nutnej miere aj zhotovenie nových tvarovo-vhodných článkov, montáž, kotvenie a farebnú povrchovú úpravu. Dohľad nad realizáciou obnovy vykonávajú pracovníci KPÚ Trnava. Predpokladaný postup prác predstavuje časový horizont 16 týždňov pri vhodných klimatických podmienkach a za predpokladu nevyskytnutia sa nepredvídaných okolností.

Zaujímavé fakty

Počas demontáže boli pod úrovňou súčasného chodníka odkryté pôvodné odrazníky portálu. Ide o funkčný prvok podobných portálov, preto bola ich existencia predpokladaná. „Ich funkciou bolo odrážať kolesá vozov, aby nepoškodzovali portál. Pod odrazníkmi by sa mali ešte nachádzať kamenné konzoly zdvíhacieho mosta cez priekopu pred vstupnou bránou pôvodného vodného hradu. Podobnú analógiu s naším portálom v regióne nájdeme na kaštieli v Šali,“ informovalo OZ Vodný Hrad a ďalej dodáva: „Ďalšia pozoruhodnosť je zachovaný drevený dubový trám z čias výstavby portálu okolo roku 1600. Dlhé roky bol trám skrytý pod omietkou a trstinovou rohožou. Aj jeho ošetrenie bude súčasťou reštaurovania“.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img