ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

80 rokov futbalu v Pate

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pri príležitosti 80. výročia založenia organizovaného futbalu v Pate sa na miestnom ihrisku včera konalo stretnutie futbalových generácií a oceňovanie významných osobností patanského futbalu z radov hráčov, funkcionárov a fanúšikov. Viac ako štyri desiatky ocenených prevzalo z rúk zástupcov FC a Obce Pata pamätnú plaketu a upomienkové dary. V rámci osláv odohrali hráči A- mužstva majstrovské futbalové stretnutie regiónu IV. ligy, proti TJ Slavoj Boleráz. Čestný výkop vykonal 90. ročný Mgr. Jozef Kukučka, bývalý dlhoročný hráč patanského futbalového mužstva.

Stručný prierez históriou patanského futbalu:

 

Dominantné postavenie medzi športovými odvetviami v obci mal a má bezkonkurenčne futbal. Jeho korene siahajú do tridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Prvé futbalové zápasy sa v Pate hrávali teda už v predvojnovom období a to na ihrisku zvanom Rajčura, ktoré sa nachádzalo v priestoroch bývalej paprikárne. K priekopníkom, resp. zakladateľom patanského futbalu patrili: Viliam Horňák, Ľudovít Durdiák, František Tóth – Šono, Michal Stanko – Delukán, Anton Bennár a iní.

Tento spolok ešte nemal svoj názov, volali ich jednoducho – fotbalisti. Zápasy hrávali nepravidelne (keď sa naskytol súper). Ba aj ich výstroj bola svojrázna. „Otec mi raz hovoril, že strýko Šono mal chrániče zo sár dedkových čižiem a v tej dobe bol najobávanejším hráčom.“

V štyridsiatich rokoch sa futbalisti presťahovali na iné, lepšie ihrisko, k cintorínu, tam kde dnes stojí nový kostol. To už začala éra organizovaného futbalu v Pate a futbalisti dostali v roku 1942 svoj prvý názov Hlinkova mládež (HM).

Hráči sa síce ešte prezliekali v provizórnych „šatniach“ v pajte, resp. každý doma, no to nikomu nevadilo. Zápasy sa hrávali každú nedeľu a mali veľkú sledovanosť.

To už boli aktérmi veľké futbalové osobnosti Paty pod vedením Jozefa Valoviča – Jozef Kučera- Roško, Jozef Vido, Ladislav Pilo, Ľudovít Čúrnik, Štefan Korec – Štoka, František Vaško – Lalko, Jozef Hubinák – Tótfer, Jozef Kollár, Vincent Hubinák – Poštár, Vojtech Hubinák, Ján Gábriš, Michal Práznovský a iní.

Od roku 1946 pôsobili patanskí futbalisti pod názvom Slovenský spolok mládeže (SSM). V tej dobe nebolo možno v Pate rodiny, v ktorej by nemali v dome aspoň jedného futbalistu. Na nedeľňajších zápasoch sa zúčastňovala doslova celá obec. Patania boli hrdí na to, že ich rodák Jozef Pucala v tých rokoch pôsobil ako brankár v Brne (1946 – 1949) a bol tiež reprezentačným brankárom ČSR v kádry nepočujúcich.

Šesťdesiate roky priniesli vo futbalovom dianí v obci nemalé zmeny, čo sa odzrkadlilo aj v zložení kádra futbalistov i funkcionárov. Nastúpila nová generácia a prišlo i k ďalšej zmene názvu. Zo SSM sa stal Družstevník Pata.

Do funkcie trénera nastúpil Ľudovít Slanina – Starý, ktorý zároveň zastával až do roku 2000 funkciu tajomníka. Z vtedajších hráčov a funkcionárov možno spomenúť mená – Ľudovít Hambálek, Juraj Súkenník, Jozef Korec, Jozef Kukučka, Ján Horňák, Michal Vaško, Ján Urban, Ján Herceg, Jozef Bábik, Jozef Drahovský, Ján Čermák, Ján Hubinák, Ľudovít Horňák, Ján Tóth, Martin Práznovský, Ivan Korec , Štefan Ujlaky a mnohí ďalší.

V sedemdesiatych rokoch (už na novom ihrisku, na Majerskej ceste) bolo futbalové mužstvo Paty také silné, že malo šancu postúpiť do vyššej súťaže, no chýbalo to najdôležitejšie – peniaze. Dá sa povedať, že v tom čase mali Patania najsilnejší káder v dovtedajšej futbalovej histórii. Oporami kádra boli nesporne bratia Horváthovci – Peter, Štefan, Jozef a Milan, Jozef Slanina, Ľudovít Durdiák, Štefan Stanko, Štefan Tomša, Peter Štefák, Jozef a Vladimír Lehocký, Bohuš Durdiak a iní.

Nastávajúce desaťročie prinieslo striedavé úspechy patanských futbalistov a samozrejme stále meniaci sa káder, lebo v Pate bola doslova liaheň futbalových talentov. Tu dominujú futbalisti zvučných mien tej doby: Miroslav Herceg, Vladimír Durdiak, Štefan Bábik, Vojto Herák, Kamil Pilo, Jaroslav Dvorský, Ladislav Vaško, Marián Valenta, Edo Herák, Anton Korec a ďalší talentovaní hráči.

Doslova revolučné boli deväťdesiate roky patanského futbalu, keď sa mužstvo konsoliduje a začína sa prejavovať aj práca s mládežou. Tu družstvo dospelých pod vedením Mariána Valentu žne úspech za úspechom, postupne vyhráva majstrovstvo okresu a pod novým názvom FC úspešne účinkuje v 5. lige. Menia sa funkcionári i hráči. O rok neskôr sa stáva Marián Valenta prezidentom FC a funkciu tajomníka a vedúceho mužstva preberá Štefan Hubinák.

Odmenou ich húževnatej práce je splnenie sna všetkých – Pata postupuje v roku 2002 do IV. ligy.

K hráčom ako Jozef Lehocký, Roman Švihorík, Andrej a Tibor Herceg, Rasťo Pilo, Drahuš Pilo, Miroslav Korec, Miroslav Virág, pribúdajú ďalší Patania- Kamil Vaško, Roman Pavelka, Tomáš Dvorský, Vlado Farkaš, Martin Práznovský, Stanislav Búran, Michal Práznovský, Marián Deczér, Erik Práznovský, Miroslav Pilo, Andrej Cicák, Eduard a Richard Herák, Tomáš a Lukáš Matušica, a niekoľkí internacionáli z okolia.

V neposlednom rade treba ešte spomenúť, že zásluhu na úspechoch patanského futbalu majú v tomto období na trénerských postoch striedajúci sa Patania, Marián Valenta, Stanislav Búran, Jozef Lehocký a u mládeže Karol Perina a Peter Franko.

Títo všetci menovaní, ale ale aj mnohí nemenovaní hráči, či funkcionári, položili základ pre ďalšie a súčasné – novodobé futbalové dianie v Pate.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ten chaplin Capak je tam dosadeny svojim tchanom Valentom na ktoreho podali V NR trestne oznamenie za machinacie tunelovanie FC NITRA
    Tato karikatura cloveka by v Pate uz nemala zastupovat ziadny spolok nakolko je mozne ze obcania spolku sa zrazu ocitnu na kapackach zrazu im vykradnu dom alebo sa im samovznieti kancelaria alebo dom ….

  2. Valendu v Pate malo vydavat , od kedy pozatvaral poudaval vsetkych v Seredi sedava v Lavaze tam teraz cavuje z taku mladu ze Sale
    Niekedy chodi na polovky , no ked mu zena zavola ze uz tyzden je prec ci nieco strelil on odpovie ze nemal to statstie mu zena odpovie do telefonu Laska ale ved naboje mas doma

  3. IP ako čítam vieš všetko o Valentovi o Patanoch o tom aké telefonáty má od manželky atď.
    Na Čapaka píšeš tiež nepekne.
    Kto si ty smrad.?
    Podpis sa keď si frajer .,ale na to nemáš gule ty nula 0…
    Frajer čo píše pod tajným menom a ohovára.

  4. Valentovi ,tej karikature ma este niekdo z Paty zavidiet ???
    Co prosim Vas ?
    To ze ma pod postelou stodi krabiciek Xanaxu Neurolu ??
    Ze mu hrozi zalar 10 ,15 rokov za podvod TUNEL FC nItra a dalsie veci

  5. Valenta zavelil , vsetci funkcionari starsieho rocnika kronikar ako napr Scipa star . nebol pozvany
    Hanba terajsiemu vedeniu sa prezentovat cez sport
    Mali by ste v Pate viac sponzorov mate tam silnych podnikatelov , by ste sa museli zbavili mafiana Valentu jeho privrzencov

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img