ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Druhý Černobyl nateraz nehrozí, aj keď únik radiácie zo Záporožskej atómovej elektrárne vylúčiť nemožno

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Hlavne počas posledných troch či štyroch dní sa stále častejšie v médiách objavujú materiály, ktorých nadpisy v ľuďoch vzbudzujú vážne obavy o budúcnosť. Ide napríklad o nadpis ako „Útok na jadrovú elektráreň oživil obavy o zopakovanie Černobyľu“ a podobne. V týchto článkoch spravidla je verejnosti podsúvaná možnosť zopakovania sa havárie, resp. následkov po bombardovaní obdobných s haváriou v Černobylskej atómovej elektrárni z apríla roku 1986.

Hlavne v takto vážnych témach  je potrebné uvedomiť si, že stále je veľa ľudí, ktorí si prečítajú iba názov článku, z neho si urobia názor a ten následne šíria. Nie je to správne ani v poriadku, no žiaľ, je to tak.

Považujeme za dôležité uviesť, že obdobná tragédia nehrozí a ani následky poškodenia niektorého z reaktorov by s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa 100 percentám, neboli tak fatálne, ako tomu bolo pri už spomenutej havárii v Černobyle.

Prečo?

Elektráreň v Záporoží je síce najväčšou atómovou elektrárňou v Európe s inštalovaným výkonom v šiestich reaktoroch  6000 MWh a teda je väčšia, ako bola Černobylská, no elektráreň v Záporoží má inštalované úplne odlišné typy reaktorov, ako boli inštalované v Černobyle.

Netvrdíme, že nemôže dôjsť k tragédii a že nemôže prísť k úniku radiácie. Netvrdíme ani, že nemôžu byť poškodené, alebo dokonca zničené dôležité zariadenia v elektrárni. No tí, ktorí používajú hlavne v takto vážnych veciach porovnania, by mali mať aspoň základný prehľad v tom, o čom píšu. Bezpečnostné a ochranné systémy v Záporožskej elektrárni sú výrazne modernejšie a elektráreň funguje na výrazne odlišnom princípe, ako Černobylská.

Je prirodzené, že žiadne technologiocké zariadenia nachádzajúce sa v atómových elektrárňach, sa s bombami zrovna neobľubujú a krytie ozbrojených zložiek a operácií zariadeniami tohto typu je čistým chrapúnstvom a zverstvom. V prípade tejto elektrárne, aj pri zásahu pomerne citlivých zariadení, by únik radiácie nebol na úrovni Černobylu.

V súvislosti s možnou radiáciou, mám strach skôr z použitia jadrovej zbrane agresorom Vladimírom Putinom a to v momente, keď sa mu v dobývaní územia Ukrajiny, „denacifikácii a demilitarizácii“  nebude dariť podľa predstáv. Nemyslím si, že by išlo do globálny konflikt, ale nejakú menšiu odstrašujúcu atómovú bombu na výstrahu, by som v takom prípade nevylúčil. A to, či a nakoľko by sa nás to týkalo, by už záležalo iba na náhode a počasí.

Bližšie informácie prinesieme v pripravovanom materiáli zameranom na túto mimoriadne aktuálnu tému.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Obavy o budúcnosť a podsúvanie kadejakých informácií sa dejú práve vďaka novinárom. A to nielen v nadpisoch, ale aj v článkoch samotných.

  2. V čase, keď bol tento článok zverejnený, bolo oznámené že Ukrajinská armáda ostreľovala jadrovú elektráreň v Záporožskej oblasti. Informovala o tom vojensko-civilná správa (VGA) Energodaru. Atómová elektráreň v Energodare bola napadnutá zbraňami Uragan MLRS. Arzenál munície ukrajinskej armády bol odvetnou akciou OS RF zničený.

  3. a co je pravda dneska ? 1 den po zaciatku vojny prebehla sprava, ze nastane velke informacne embargo, a to sa prave teraz deje.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img