ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Prázdniny si ľudia ešte ako tak užijú. No jeseň, zima a jar budú náročné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

A nenahovárajme si, že to bude inak. Už nie. Je najvyšší čas priznať si fakt, že zlá doba je tu.

Či ide o sínusoidu – raz je dobre, inokedy zle, ťažko povedať. Nateraz platí len „dobre už bolo“.

Inflácia sústavne stúpa a nielen naša vláda akosi stále analyzuje a ak aj zanalyzuje, tak závratné, ba dokonca ani akceptovateľné opatrenia reálne zlepšujúce výrazne sa zhoršujúcu životnú úroveň, zavádzané nie sú.

Občania stále vidia politické a mocenské zápasy v koalícii, podlú a neférovú propagandu strán ako Hlas a Republika (čo vlastne robia v parlamente??) a odporné, primitívne, no účinné útoky R. Fica, ktorý už dávno mal byť minimálne históriou Slovenskej politiky.

NESKORO !!

Všetko, čo je dnes zavádzané do praxe, alebo lepšie povedané, čo je prezentované, že je v rokovaní, sa deje neskoro. Už dávno mal byť chránený mimoriadne zraniteľný malý Slovenský trh.

Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne a rýchle opatrenia

Aj také, ktoré by sme za bežnej situácie považovali za nepriechodné a nerealizovateľné.

Zdražuje elektrina, plyn, pohonné hmoty, stavebné materiály, potraviny a to aj tie základné. Zdražovanie nie je o dve či päť percent, ale o desiatky až stovky a to etapovite. Predajcovia viac menej každú dodávku tovarov nakupujú drahšie a najhoršie je, že zdražovaniu nevidíme koniec.

Pri komoditách, ako plyn a ropa, veľmi ceny neovplyvníme. Pri týchto komoditách sme odkázaní na trhové ceny. Ale elektrina? To už je čo, že my vyrábame elektrinu lacno, dokonca už máme, alebo onedlho budeme mať jej prebytok a napriek tomu ju musíme nakupovať draho na burze?

Chápem pravidlá EÚ a snahu konkrétnych spoločností zarobiť maximum. No občania si platia volených zástupcov a rozsiahly štátny aparát, ktorý má dostatočne rýchlo a účinne reagovať na situáciu. A tá súčasná je mimoriadna. Preto, mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia.

Už dávno mal byť zakázaný vývoz dreva zo Slovenska. A už dávno malo byť zákonodarcami rozhodnuté zvýhodnenie občanov Slovenska aspoň tam a v tom, kde sme producentami my. Povedané inak, Slovensko by malo ľuďom poskytnúť aspoň elektrinu za mimoriadne výhodné ceny, keď už iné šancu získať lacno nemáme. A úprimne, vôbec ma nezaujíma ani zisk súkromných firiem desaťročia exportujúcich drevo do zahraničia vtedy, keď tu ľudia vzhľadom na nízke príjmy (v porovnaní s Nemeckom, Francúzskom a ostatnou Západnou Európou) už dnes vedia, že finančne neutiahnu vykurovanie nehnuteľností ani len túto zimu. A to už dnes vieme, že situácia sa zlepšovať minimálne dva roky nebude.

Ľudia už skutočne nie sú zvedaví na hádky politikov vážne odtrhnutých od každodennej reality obyčajného občana. Ľudia čakajú sľubované zmeny a účinné riešenia dnes. Nie výhovorky a sľuby zajtra.

– – –

Problematike ekonomickej situácie na Slovensku sa venujeme pravidelne. Niektoré zo starších článkov nájdete tu:

Bohatí o niečo schudobnejú, stredná trieda sa vytratí a drvivá väčšina ľudí bude musieť šetriť úplne na všetkom

Ceny dreva a výrobkov stúpajú. Ako je možné, že ešte nie je zakázaný jeho export?

Bežní ľudia už v problémoch sú, len to niektorí ešte naplno nepociťujú

“Ľudovo povedané, ľudia sú v pr*deli, len to ešte nevedia…” No už to začínajú tušiť

“Vláda má riešiť problémy občanov a nie občania problémy vlády.”

Pomáhať najslabším je dnes už málo. Pomoc už potrebuje aj stredná trieda.

Majú politici vládnej koalície pocit, že riadenie štátu je hrou na škôlkárskom pieskovisku?

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vcera poobede cez BA hlavnu stanicu si to sinul nakladny vlak plne nalozeny drevom. Asi na vyvoz. Oznacenie voznov CD Cargo Slovakia. Ani boh nevie ci su to Ceske drahy, ci Slovensko tam ma nejaku ucast alebo co.

  2. Pán Majko,citujem Hlas a Republika a Smer robia neférovu a podlu propagandu.Trochu si to upresnime.Vy ste tento článok napísal teraz,Tie Vami spomíname strany hovoria to isté čo Vy teraz,už dlhsiu dobu.Ked teda oni v ich prípade robia podlu propagandu,tak ako sa dá potom nazvať Vás príspevok.?Inak s Vami súhlasím.

  3. za vsetko moze ta chora neoliberalna banda v bruseli a ich pritakavaci,co sa vam majko zdaju pohonne hmoty drahe? ved ked madari zachovali nizke ceny tak ste tu pisali,ze to nie je dobre a zaplatia to nase deti,takze nase drahe pohonne hmoty zaplati kto?zda sa mi,ze pisete len aby ste pisali.aku konkretne robi opozicia podlu propagandu?skuste konkretizovat,lebo je to len taky lacny vyblaf.

  4. ja sa nebojim ved mame NAJLEPSIU VLADU a ta nas zachrani! obnosti ako pan heger matovic kolar sulik pani remisova ci pani caputova su ludia na spravnom mieste! hurraaaa!

  5. Problematike ekonomickej situacie na Slovensku sa venujeme pravidelne. Niekolko clankov uverejnenych ani nie za predosly rok, sme dolozili do clanku.

    Prave tu je dobre vidiet vyvoj a spravne predpoklady vyvoja. Nie krcmove reci, ale verejne upozornovanie na veci, ktore postupne citime vsetci.

  6. Áno Miloš, bude to náročné. Pretože máme vládu debilov a neschopných lúzrov, ktorí sa predbiehajú, kto sa viac vyfotí so Zelenským alebo sa strčí do riti USA či Brussellu ale problémy Slovákov sú im ukradnuté. A ďalší veľký prúser sú samovolení eurokomisári a eurovodcovia, ktoré nevedia kam z konopí. Najprv sa hrdinsky striháme od ruských zdrojov a teraz sú všetci priposratí, pretože ich Rusi strihli sami. A čo priniesli sankcie vidíme všetci. Koľko ľudí a firiem musí ešte doplatiť na debilitu našich aj európskych papalášov, len aby si uspokojili svoje egá? Najprv sa s loďou nabehne na útes a potom sa plače, že sa potápa. Asi tak nejak vyzerá aktuálna politika v celej EU.

  7. Treba naďalej počúvať idiotov zo zámoria a stále budeme žiť v kríze a vo vojne. Sankcie ničia úniu a celú Európu.

  8. Že vraj Holandsko ma obrovské zásoby plynu. Ukrajina kradla rusom plyn, prečo? Koľko zaplatí Rus za kubík plynu? Ak elektrárne a plynarne budú bohatnút na umelej cene dúfam že štát navýši daň zo zisku. Orbán vie ako na to. Alebo vojnu na Ukrajine zaplatí únia. Únia má vládu somárov.

  9. Sprostí europolitici sa predbiehali v tom, kto sa skôr odpojí od ruských energií. Keď ich Putin predbehol, nazvali to vydieraním. Putin sa strašne musí smiať akí sú tí politici sprostí. Normálnemu človeku postáva rozum. Potom lobujú v Bruseli, aby si vydobyli výnimky a predĺžili čo najviac odber komodít z Ruska. Toľko schizofrénie sa len tak nevidí. Ešte sa nájdu tupci, ktorí to všetko dokážu obhajovať, ale to čo predvádzajú politici, to sa nedá ani pochopiť.

  10. Plynu je dostatok a ropy este viac. Cena je vzdy zavisla od tychto bububu reci. Prestante sirit paniku cez media a nebude taka draha. Media napisu ze nebude a nakupcovia zacnu skupovat nie mesacnu zasobu ale aspon na polrok. Tym ide hore dopyt a vznikne nedostatok a ide hore cena. Kto sa boji nech ide zbierat drevo k vahu, este som nikoho nevidel.

  11. 😀 Článok ako je všetko zle a on spomenie HLAS, REPUBLIKU, SMER 😀
    A ani raz dáke OLANO ktoré s jeho rozhodnutiami sme tam kde sme.
    Heger s platom 6000 eur rozhoduje o osude občanov ktorí majú priemerný plat 800eur.

  12. V prvom rade je zodpovedný minister financií Igor Matovič, potom minister hospodárstva a potom samozrejme celá vládna garnitúra. Teraz je taká situácia, že by mali prísť drastické záchranné opatrenia, ale oni si spokojne dovolenkujú a keď prídu domov zasa sa budú len hádať. Toto je suverénne najhoršia vláda chaosu akú Slovensko kedy malo, suverénne najhoršia !

  13. Tu má niekto patent na rozum.
    Daj reálne riešenie. Dnes sú peniaze na všetko iné len pre spoločnosť nie. Na slovensku a celkovo v európe sa nič nevyrába a všetko dováža. Tak daj riešenie. Zmeň to. Celkový kapitalizmua je založény na jednotlivcovi. Systém hrabli. Daj riešenie ako nehrabať k sebe, ale pre spoločnosť. Len nie radu , každý musíme začať od seba.

  14. Na slovensku a európe sa nič nevyrába, tak to môže povedať len obmedzený šenkový povalač. Značnú časť slovenských verejných peňazí hľadaj u Širokého, Brheľa, Výbohu, Bašternáka, Pašku, Počiatka, Kalináka, a širokej lokálnej smeráckej oligarchie, ktorú si volil a nechal ju pustošiť túto krajinu. A to čo robili si nemýľ s podnikaním, to bolo vykrádanie verejného rozpočtu. Pozatvárať a rozložiť tento organizovaný zločin by trvalo roky, na to nemáš trpezlivosť, takže ich znova privítaš s otvorenou náručou aj s naratívom ruskej mytológie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img