ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Vicepremiérka Remišová: Národné záujmy Slovenska a Česka bude v EÚ počuť silnejšie, dohodli sme sa na spoločnom postupe

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Politika súdržnosti, ktorej cieľom je znižovanie regionálnych rozdielov, musí zostať hlavným pilierom európskeho spoločenstva

MIRRI |MM|  Spoločne dokážeme viac. Na rokovaní v Brne to vo štvrtok zdôraznili vicepremiérka Veronika Remišová a podpredseda českej vlády Ivan Bartoš. Obaja sa zhodli, že treba naplno využiť prínos súbehu českého predsedníctva v Rade Európskej únie a slovenského predsedníctva Vyšehradskej štvorky.

„Európske predsedníctvo Českej republiky v EÚ a predsedníctvo Slovenska v skupine Vyšehradskej štvorky je historickou príležitosťou ako posilniť naše strategické partnerstvo, aby náš hlas bolo silnejšie počuť a presadili sme v Únii naše národné priority,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová po rokovaní so svojím rezortným kolegom Ivanom Bartošom, podpredsedom vlády ČR pre digitalizáciu a ministrom pre miestny rozvoj.

Jednou zo spoločných priorít je podľa Remišovej ochrana vodných zdrojov, zmierňovanie dopadov sucha a pripravenosť na zmenu klímy. „Slovensko aj Česko čelia rekordným suchám a horúčavám, ktoré ohrozujú zdroje pitnej vody, produkciu poľnohospodárskych plodín, naše lesy, prírodu a v konečnom dôsledku majú veľmi negatívne dopady na milióny ľudí. Preto musíme pri riešení týchto výziev spolupracovať,“ uviedla.

Pred pár dňami Slovensko podpísalo s Európskou komisiu plán pre investovanie nových eurofondov na roky 2021 – 2027. Podľa Partnerskej dohody pôjde až 4,2 miliardy eur práve na zelené a klimatické riešenia. Pomôcť zmierniť negatívne dopady vysychania krajiny majú aj spoločné projekty v rámci cezhraničného programu Interreg SK-CZ. „V programe oproti minulosti zásadne meníme filozofiu. Namiesto stavania veľakrát zbytočných rozhľadní a betónovania námestíčok v obciach nasmerujeme peniaze z eurofondov na boj s klimatickou zmenou. Dohodli sme sa, že vôbec prvá výzva, ktorá bude z programu vyhlásená v rámci nového programového obdobia, bude určená na ochranu vody v krajine,“ zdôraznila vicepremiérka.

Rokovania podpredsedov vlád sa týkali tiež využívania eurofondov a pripravenosti na nové bezpečnostné výzvy. „Pandémia, ale aj ruská vojenská agresia proti Ukrajine nás všetkých postavili pred nové a nečakané krízové situácie. Spoločná Európa však v ťažkých časoch dokázala ukázať svoju silu. S vicepremiérom Bartošom sme sa zhodli, že záujmom našich krajín je, aby politika súdržnosti EÚ, ktorej cieľom je znižovanie regionálnych rozdielov, zostala aj v budúcnosti zachovaná ako hlavný pilier európskeho spoločenstva. Ak má byť spoločná Európa silná, jednotná, musí byť ku všetkým aj férová,“ zdôraznila Remišová.

Vicepremiérka podčiarkla, že v aktuálnej situácii, keď mnohé krajiny čelia príchodu migrantov, ktorí utekajú z Ukrajiny pred ruskou agresiou, je tiež potrebná väčšia ústretovosť zo strany Európskej komisie. Tá pripravila nový návrh opatrení FAST-CARE, v rámci ktorého by na riešenie migračnej krízy bolo možné využiť aj financie z Kohézneho fondu, či zvýšenie paušálu na prijatého utečenca na 100 eur na mesiac. Vicepremiérka vyzvala na čo najrýchlejšie schválenie tohto balíka opatrení.

Ďalšou témou rokovaní s českým vicepremiérom Bartošom bola oblasť digitalizácie. Remišová ocenila, že české predsedníctvo má v tejto oblasti tie isté priority ako Slovensko. „Či už ide o Akt o umelej inteligencii alebo Akt o digitálnych službách, ktorý nám umožní viac ochrániť online priestor pred zverejňovaním nezákonného obsahu a nepriateľskej propagandy,“ priblížila.

Perspektívna spolupráca SR a ČR sa podľa Remišovej črtá aj pri zavádzaní koncepcie SMART CITY pre mestá a regióny. Či už ide o informačné a automatické systémy, ktoré zlepšia cestnú premávku a zvýšia jej bezpečnosť, prinesú lepšiu starostlivosť o zeleň či čistotu ovzdušia, alebo zavedú vyspelé digitálne služby pre občanov.

„Nadštandardná spolupráca s Českou republikou a dobré vzťahy s našimi susedmi sú pre Slovensko kľúčové. Je naším spoločným záujmom čo najviac využiť súbeh súčasného slovenského predsedníctva vo V4 a českého predsedníctva v Rade EÚ. A práve teraz, v tejto zložitej dobe, je ten čas, kedy naši občania musia cítiť silnú podporu a pomoc zo strany Európskej únie. Preto som veľmi rada, že je to Česká republika, ktorá sa teraz zhostila takej náročnej a zodpovednej úlohy, akou je predsedníctvo v Rade EÚ,“ dodala Remišová.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. tak ty budes chranit vodne zdroje a ako?ty tupa hus,ked fabrika vypusti do rieky nejaky hnoj a otravi ryby ani to nie ste schopny vysetrit,vodohospodari vypustili do dna vodnu nadrz ruzin,co si spravila ty duta pica? uz im mali kuklaci skakat po gagoroch a obvinit zo vseobecneho ohrozenia,ty nie si schopna ochranit ani svoje heslo k PC,
    taketo primitivne hovna tu idu tarat co budu ochranovat,tolko primitivnych kecov a fraz som este od politika necital,ale nic konkretne ako sa to bude robit a kto a kedy to bude robit,ta svina v chlieve ma viac rozumu ako toto politicke hovno.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img