ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Zaujímavosti z reštaurátorského výskumu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Vodný Hrad / O začatí obnovy portálu kaštieľa v Seredi, ktorú iniciovalo občianske združenie VODNÝ HRAD vyhlásením zbierky už informovali všetky regionálne média.

Začatiu obnovy predchádzalo vypracovanie odbornej reštaurátorskej dokumentácie, ktorú financovalo naše združenie. Následne bolo na podnet poslanca Ondreja Kurbela väčšinou poslancov odsúhlasené spolufinancovanie obnovy portálu mestom.

Z odborného výskumu Vám chceme predstaviť pár zaujímavostí.

Pri rozbore vzorky horniny z renesančného portálu bolo zistené, že je vysekaný z jemnozrnného pieskovca. Z historického hľadiska sa veľké množstvo lomov na stavebný pieskovec nachádzalo v oblasti Piešťan, Banky a Sokoloviec. Ale zloženie horniny použitej na portáli seredského kaštieľa je odlišné. Geochemik RNDr. Lipovský preto označil miesto ťažby tohto použitého pieskovca za neznáme. Možné bolo iba konštatovať, že hornina bola vyťažená v oblasti termálnych vôd.

Ďalšia pozoruhodnosť je zachovaný drevený dubový trám z čias výstavby portálu okolo roku 1600. Dlhé roky bol trám skrytý pod omietkou a trstinovou rohožou. Aj jeho ošetrenie bude súčasťou reštaurovania.

Pri odbornej demontáži sa potvrdil náš predpoklad o existencii kamenných odrazníkov, ktoré sa našli pod betónom v prejazde kaštieľa. Ich funkciou bolo odrážať kolesá vozov, aby nepoškodzovali portál. Pod odrazníkmi by sa mali ešte nachádzať kamenné konzoly zdvíhacieho mosta cez priekopu pred vstupnou bránou pôvodného vodného hradu. Najbližšiu analógiu s naším portálom v regióne nájdeme na kaštieli v Šali.

Ak budú reštaurátorské práce prebiehať bez neočakávaných problémov, dúfame v ich ukončenie obnovy do vianočných dní.

zdroj: Občianske združenie Vodný Hrad Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. zaujímavé, mám rád historiu. Som rád že sa síce veľmi pomaly ale predsa darí zachraňovať kaštiel aj napriek odporu súčasného vedenia mesta ktoré má tiež svoju zásluhu na jeho devastácii.

  2. Bol zlý a smutný pohľad na zdevastovaný kaštieľ. Kládli sa otázky, ako je to možné, že u nás sa s rekonštrukciou dlhá roky nič nerobilo, nechal sa kaštieľ rozpadať a oproti tomu, v menších mestách sú krásne zrekonštruované kaštieli, ako napr. v Palárikove. Dúfame, že sa to pohne dopredu a už sa nebude vymýšľať ako sa to nedá.

  3. Kurbel a ty nemáš zásluhu na tej devastácii? Kolko rokov si v mestskom zastupitelstve? Máš ty vôbec chrbtovú kost,ked si dovolíš toto napísat?

  4. Pozrite si hlasovania poslancov keď sa jednalo o obnovu kaštieľa. Napríklad hlasovanie o spolufinancovaní k schválenej dotácií z nórskych fondov v roku 2016. Obnovená strecha mohla byť už dávno. Kurbel aj vtedy hlasoval za, takže jemu stav kaštieľa ťažko vyčítať.

  5. vždy som podporil akúkoľvek iniciatívu ohľadne kaštiela takže chrbtovu kosť mámNemôžem za to že všetci tí čo mali záujem o záchranu kaštiela boli vždy prehlasovaní kolegami ako je napríklad Veselický ktorý sa svojho času verejne vyjadril že najlepšie by bolo keby kaštiel vyhorel Prv než napišeš sprostosť odporučam pozrieť si všetky hlasovania ohľadne kaštiela a potom písať kto má a kto nemá chrbtovú kosť ty mudrosrač

  6. Palo Kurbel to tvoje vyjadrovanie nemam slov. Dalo sa to napisat aj slusnejsie hadam. To ze je niekto kreten ked ta komentuje neznamena ze nim musis byt aj ty. Radsej sem uz nic nepis lebo robis len hanbu a medvediu sluzbu synovi. Presne si sa ukazal aky si. Drzi, povrchny, arogantny. A taky si cely zivot.

  7. Katoliban blokoval kaštieľ žalobami v čase keď boli najlepšie možnosti na dotácie z pristupových fondov, najlepší kamaráti KDH. A teraz sa dozvieme že KDHák čislo jedna je to najlepšie čo sa kaštielu mohlo stať … zaujimavá logika

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img