ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Vicepremiérka Remišová: V čase celosvetovej inflácie podávame pomocnú ruku samosprávam – eurofondové projekty budú môcť byť navýšené v dôsledku nárastu cien stavebných materiálov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Oddnes môžu samosprávy podávať Integrovanému regionálnemu operačnému programu žiadosti o navýšenie financií pre svoje projekty

MIRRI |MM|  Dobrá správa pre samosprávy, ktoré majú rozbehnuté eurofondové projekty. Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová predstavila riešenie, ktoré samosprávam pomôže vyrovnať nárast cien stavebných materiálov. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa tak môže zachrániť až okolo 625 ohrozených projektov.

„Inflácia a prudký nárast cien, to nie je len slovenský, ale celosvetový problém. Výrazne sa rast cien prejavil na stavebných materiáloch a to dopadá na časť eurofondových projektov, ktorým pôvodne schválený balík podpory nestačí a hrozilo, že budú zastavené, prípadne dodávatelia odstúpia. Mnoho problémov samospráv je, žiaľ, spôsobených aj tým, že si v zmluvách s dodávateľmi často neošetrili zmenu cien stavebných materiálov, čím by eliminovali dopady navyšovania cien. My im podávame pomocnú ruku. V parlamente sme presadili zmenu zákona, aby bolo možné z eurofondov dofinancovať zvýšenie cien stavebných materiálov, a teraz spúšťame schému pomoci pre projekty z regionálneho programu IROP, ktorý spadá pod naše ministerstvo investícií,“ povedala Remišová.

Základnú metodiku, ktorá mala riešiť nárast cien stavebných materiálov, vydalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR v polovici júla. Analýza ministerstva dopravy pokrýva 17 komodít. „Pre projekty programu IROP však dopĺňame desiatky ďalších položiek, ktorých sa v regionálnom programe skokový nárast cien dotýka,“ upozornila Remišová. Ide o základné položky ako tehly, vnútorné omietky, zatepľovacie systémy, strešné materiály, elektroinštalácia, optické káble a mnohé ďalšie. Nárast cien v rámci IROP sa týka najmä projektov rekonštrukcií škôl, škôlok, budovania cyklotrás a opráv ciest, ale aj  budovania centier zdravotnej starostlivosti či výsadby verejnej zelene v mestách. Celkovo ide o približne 625 projektov v pôvodnej výške oprávnených výdavkov 585 miliónov eur. „Prichádzame s konkrétnym riešením, ako tieto projekty zachrániť a vďaka dofinancovaniu ich dotiahnuť včas do úspešného konca. Oddnes môžu samosprávy na program IROP podávať žiadosti o navýšenie podpory v dôsledku nárastu cien stavebných materiálov,“  povedala Remišová.

Navýšenie príspevku môžu získať projekty z výziev, ktorých hodnotiace kolá boli uzavreté medzi 12. marcom 2020 a 30. aprílom 2022 – teda v čase, keď žiadatelia pri svojich projektoch ešte nerátali so skokovým rastom cien stavebných materiálov.

„Chcem ubezpečiť samosprávy, že stojíme pri nich a robíme všetko preto, aby sme im pomohli projekty, ktoré ľudia v regiónoch veľmi potrebujú, úspešne zrealizovať. Eurofondy sú síce veľmi technickou témou, ale túto konkrétnu pomoc pocítia ľudia priamo vo svojom najbližšom okolí. Či už to bude zrekonštruovaná škôlka alebo škola, kde chodia ich deti, nové cesty, po ktorých dennodenne chodia do práce, či zdravotné zariadenia alebo zariadenia sociálnej starostlivosti. Robíme všetko pre to, aby eurofondy boli využívané zmysluplne, transparetne a pre ľudí,“  zdôraznila Remišová.

Vicepremiérka tiež zdôraznila, že operačný program IROP, ktorý spadá pod jej ministerstvo, už koncom júna splnil plán čerpania pre tento rok a tretí rok po sebe tak z regionálneho programu neprepadne ani euro. „Je to veľký rozdiel oproti predchádzajúcim vládam, kedy len v tomto jedinom programe Slovensko prišlo o takmer 40 miliónov eur, ktoré muselo pre neschopnosť predchádzajúcej  garnitúry vracať do Bruselu. Navyše, v roku 2021 mal operačný program IROP najvyššie čerpanie vôbec od roku 2014, čo oceňujú aj samosprávy,“ dodala Remišová.

Metodiku IROP pre poskytnutie dodatočného príspevku nájdete tu:

https://www.mirri.gov.sk/mpsr/irop-programove-obdobie-2014-2020/programove-dokumenty-irop/metodicke-usmernenia-ro-pre-irop/usmernenie-ro-pre-irop-c-15/

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img