ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Začína výmena jódových tabliet. Distribúcia v SEREDI prebehne od septembra

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Čo sú jódové tablety

Profylaktiká obsahujú stabilný jód, ktorý blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou. Tablety sa užijú len v prípade radiačnej havárie na výzvu kompetentných orgánov v dávke určenej pre jednotlivé vekové kategórie. JÓDOVÉ TABLETKY SA NESMÚ UŽÍVAŤ PREVENTÍVNE!
Pravdepodobnosť havárie v jadrovej elektrárni s únikom rádioaktívnych látok do okolia je veľmi nízka. Ak by však k takejto situácii došlo, v skorej fáze (rádovo niekoľko dní), by sa na ožiarení obyvateľov významnou mierou podieľali rádioizotopy jódu. Jód je prchavá látka, ktorá by pri porušení tesností bariér v elektrárni unikala do okolia spolu so vzácnymi plynmi.

Komu sú distribuované

Jódové profylaktá sú distribuované obyvateľom miest a obcí v okolí jadrových elektrární Jaslovské Bohunice (pre územie v okruhu s polomerom 21 km) a Mochovce (pre územie v okruhu s polomerom 20 km). Tablety sa pravidelne vymieňajú každých 5 rokov. Naposledy sa výmena konala v roku 2017.

Koho sa výmena týka

V rámci Slovenska sa celý proces výmeny dotkne zhruba 224 obcí a miest a 460 tisíc obyvateľov. V Seredi sa výmena jódovej profylaxie týka 15 490 občanov mesta.

Referent krízového riadenia Miroslav Račák informuje, že mesto Sereď distribuuje jódovú profylaxiu:

1) obyvateľom s trvalým aj registrovaným prechodným bydliskom v meste, ako aj osobám, ktorým už bolo poskytnuté dočasné útočisko v meste,
deťom a dospelým, ktorí sa ku dňu 1.8.2022 dožili 8 rokov sa vydá celé balenie na osobu,
deťom, ktoré sú ku dňu 1.8.2022 mladšie, ako 8 rokov sa vydá pol balenia na osobu,

Osobitná skupina

2) materským, základným, špeciálnym a stredným školám (gymnázium, SOŠ)

3) prevádzkam podnikov nad 50 zamestnancov

4) domovom sociálnych služieb a domovom seniorov

5) ubytovacím zariadeniam

6) vojenským útvarom

7) zdravotníckym zariadeniam

Kedy bude výmena prebiehať

Výmena začne sa 1. augusta. Týmto dátumom začnú byť profilaktiká distribuované mestám a obciam. Mesto Sereď pristúpi k výmene jódovej profilaxie v mesiaci september. Výmena bude prebiehať po uliciach, presný termín a zoznamy ulíc budú zverejnené v predstihu na webovej stránke mesta, v seredských novinkách a prostredníctvom mestského rozhlasu. Výmena potrvá do konca roka.

Čo s tabletami po exspirácii

Nepoužité tabletky alebo tabletky po uplynutí dátumu exspirácie je potrebné odovzdať príslušným orgánom miestnej správy, pričom ich zneškodnenie bude zabezpečené v súlade s pravidlami pre liečivá. To znamená, že pri odovzdaní starého balenia dostanete nové.
Ak staré balenie tabliet nemáte alebo neviete nájsť, nové balenia profilaktík budú občanom mesta vydané aj bez odovzdania starých exspirovaných tabliet. Ak ich nájdu občania neskôr, môžu ich odovzdať ako iné staré lieky do lekárne.

Ako nakladať s distribuovanými tabletkami?

Liek je potrebné skladovať mimo dohľadu a dosahu detí. Veľmi dôležité je pamätať si, kde sú tabletky uložené. Uschováva sa v pôvodnom obale na ochranu pred svetlom a vlhkosťou pri teplote do 25 °C. Vhodné je liek uschovávať na trvalom mieste, aby bol okamžite k dispozícii v prípade potreby. Ďalšie informácie sú uvedené v príbalovom letáku k lieku s názvom „Jodid draselný G.L: Pharma 65 mg tablety“.

Viac o jódových profylaktikách

Podrobnosti o lieku sú uvedené v príbalovom letáku:
Príbalový leták ŠÚKL

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img