ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Prísnejšie tresty pre vodičov začnú platiť od augusta

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Ministerstvo vnútra SR pripomína vodičom niektoré zmeny a zvýšené tresty za  vážne porušenia dopravných predpisov, ktoré začnú platiť od 1. augusta 2022, ktoré prináša  novela zákona č. 8/2009  o cestnej premávke.

Najzásadnejšia zmena sa týka sprísňovania trestov za prekročenie povolenej rýchlosti a manipuláciu s telefónom počas šoférovania

Zvýšené pokuty za rýchlosť – v blokovom konaní je najprísnejšia peňažná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur, pri riadnom konaní je to od 500 do 1 000 eur. Samotná výška pokuty sa v novele nemení. V prípade, že vodič tretíkrát a viackrát prekročí rýchlosť počas 12 mesiacov (v obci o 50 km/h a viac, mimo obce o 60 km/h a viac), je možné mu uložiť aj sankciu zákazu činnosti.

Držanie a obsluhovanie telefónu počas jazdy bez systému „voľné ruky“/hands free  sa stane ďalším porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Vodič zaň môže prísť aj o vodičské oprávnenie.  Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom (zo 100 na 150 eur) i v riadnom správnom konaní (z 200 na 300 eur). Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov. Mať telefón v ruke počas šoférovania je neprípustné a trestné.  Telefonovanie cez Hands free, čo je systém voľných rúk, je v aute v poriadku a povolený.

„Týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie motorového vozidla a doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad vedením vozidla a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov,“  zdôrazňuje minister vnútra SR Roman Mikulec.

Prečo sprísňujeme tresty pre nezodpovedných vodičov?

Len pre predstavu, štatistiky porušení pravidiel cestnej premávky hovoria jasnou rečou. Za obdobie 5 mesiacov 2022 zistili policajti služby dopravnej polície Policajného zboru v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky takmer 155 000 porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré boli vybavené na mieste v blokovom konaní a postúpené na správne konanie.

Okrem uvedeného bolo v rámci objektívnej zodpovednosti zistených 9 881 porušení pravidiel cestnej premávky.

Za rok 2021 bolo zistených viac ako 332 000 porušení pravidiel cestnej premávky, ktoré boli vybavené na mieste v blokovom konaní a postúpené na správne konanie. V rámci objektívnej zodpovednosti bolo zistených 24 809 porušení pravidiel cestnej premávky.

Ostatné zmeny, ktoré prináša novela zákona o cestnej premávke nájdete na našom webe MV SR: https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=novela-zakona-o-cestnej-premavke-dostala-od-prezidentky-zelenu-zmeny-zacnu-platit-od-augusta-2022

Novelizovaný zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. augusta 2022.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Za mobil v ruke bezodkladne trest smrti..
    Mám už plné zuby retardov, čo bezdôvodne vytvárajú kolónu, či kritické situácie len preto, lebo vypisujú, či četujú. Väčšina áut má vstavané hands free, nehovoriac o tých baworákoch a medveďoch za 100 tisíc.. a debilko telefón na uchu.
    Spomeňme si na nie až tak dávny prípad, keď medzi Šintavou a Šoporňou krava zrušila svojho otca a dvoch ďalších v oproti iducom aute, len preto, že chcela zdvihnúť mobil..
    Riešite tu chudákov, čo idú 110 na 90-ke, no oproti imbecilom četujúcim na mobile sú menej nebezpeční, než prechladnutie z prievanu.
    Kým sa naše „orgány“ nezamerajú na dva najzávažnejšie problémy za volantom, alkohol a mobil, tak si môžu vyberať pokuty za rýchlosť koľko chcú, umierajúcich ubúdať nebude..
    Pre info, ak si retard, ktorý nevie čo sa robí za volantom, môžeš ísť aj predpisovo a vybúraš sa, nehovoriac o tom, ak sa pri tom drbeš s mobilom alebo si nadrbaný.

  2. A za zrazenie človeka ktorý následne zomrie bude pokuta tým že ho vymenujú za špeciálneho prokurátora s kráľovským platom.

  3. Jedna vec je sprísniť sankcie, druhá vec je ich aj uplatňovať. Terajšie sankcie neboli účinné preto, že by boli nízke, ale preto, že sa riadne neuplatňovali. Čiže výsledok zmeny vidím tak, že sa nič nezlepší.

  4. Anonym 29. júla 2022, 13:43 – nemas pravdu. Doteraz ti solventnejsi vysolili 800€ z fleku a dalej si lietali. Teraz si dobre rozmysli aj ten solventny ci zostane bez vodicaku.

  5. Je možné uložiť aj sankciu zákazu činnosti. Správny orgán teda nemusí, iba môže. To je veľký rozdiel. Tu bude priestor na korupciu, lebo možnosť uložiť sankciu zákazu činnosti neznamená povinnosť uložiť sankciu. Takže kto je pri peniazoch, zariadi si, aby sankciu nedostal, keďže správny orgán nie je viazaný povinnosťou sankciu uložiť, má „iba“ možnosť. A sme tam kde sme aj teraz.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img