ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Na Cukrovarskej to bzučí, kvitne, vonia a hýri farbami! Čo hovoria Seredčania na prvú kvetinovú lúku v meste?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Experiment seredskej radnice sa pravdepodobne vydaril. Opeľovače a potrebný hmyz sa už hostia na nevädzi poľnej, cíniách, kúkoli, lucerne ďatelinovej, či hadinci. Zakvitli na vynovených plochách v okolí obchodov na Cukrovarskej ulici. Páči sa zakvitnutá plocha aj obyvateľom mesta?

Žiaci Základnej školy J. Fándlyho vyrobili označovacie tabuľky „Tu rastie lúka“, aby okoloidúci mohli sledovať, kde rastú rôznorodé kvety. Je ich spolu až 85 druhov a budú zakvitať postupne až do jesene. Sú medzi nimi šľachtené letničky, trávy, byliny, aj ďatelinoviny.

Vďaka pravidelnej zálievke a tiež pochopeniu obyvateľov, ktorí plochy schválne nenarúšali, sa postupom času hnedé odburinené ostrovčeky dokázali premeniť na pestrofarebné, voňavé a lákavé ostrovy plné života. Skúste sa nachvíľu započúvať, ak vám to prostredie blízkej svetelnej križovatky dovolí a začujete bzukot pracovitého hmyzu, ktorý by ste tam pred rokom isto nepočuli. To je ono!

Okrem pestrosti pre oči okoloidúcich a potravy pre rôznorodý hmyz tkvie potenciál lúčnej plochy v zachytávaní vody. Ten je neporovnateľne vyšší, než potenciál obyčajnej trávnatej plochy. Takáto plocha sa bude správať v daždi podobne ako špongia a nasaje veľké objemy vody, ktorú zadrží a následne bude ochladzovať mestské prostredie. Na jeseň oddelenie životného prostredia ešte doplní lúčne semená na miesta, kde zatiaľ ostávajú menšie nezazelenané fliačiky.

Pozorný a vnímavý okoloidúci si môžu všimnúť aj to, že dotykové plochy s chodníkom sú menej zazelenané. Okrem toho, že sú trochu udupané od občasného vyšiapavania, sú dôsledok toho, že betónové chodníky sálajú teplo aj smerom k zeleni. Tá v týchto miestach viac presychá a má nižšiu životaschopnosť. Je to presne princíp toho, prečo sa v mestách darí zeleni menej, než v tradičnom dedinskom prostredí.

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Poviem za seba, je to rozpacite. Vhodnejsie by to bolo niekde v okrajovej casti a blizsie k prirode. Predsa len, v centre mesta sa hodi pekna rovna zelena trava. V inych mestach je to skor tak. Niekto dostal inovativnu ideu? Nebude tam treba vobec posielat kosacky, ze😄

  2. Čo hovoria Seredčania na prvú kvetinovú lúku v meste? Nazov clanku, ako keby mesto robilo anketu? Ozaj, co hovoria Seredcania?

  3. Podobny pokus bol tusim predminuly rok na Garbiarskej. Tiez sa to nekosilo, osadili tam aj farebnu tabulku. Zrovna rovno pod titesom pri hlavnej fetackej trase. Takze v luke sa nachadzal bordel, flase, stare oblecenie, striekacky….uz ich to tusim preslo a je to vykosene.

  4. Čo hovoria občania Sere+de na nápis z červených kamienkov SEREĎ v trojuholníku križovatky bratislavska trnavska

  5. My ľudia sme zvyknutí na dokonalosť uhladenú ale o tom príroda nie je.
    Dokonca si dovolím tvrdiť že v týchto horúčavách je takáto vegetácia prospešnejsia pre ľudí a aj pre samotné rastliny.

  6. Najvaznejsim PROBLEMOM pre ludi v meste je enormny vyrub stromov na ktory systematicky upozornujeme dvanast rokov.

    Za primatora Tomcanyiho stromy miznu vo velkom a ich nahrady sa neuchytia ani zdaleka tak, aby nahradili tie vyrubane. A to nehovorim o stromoch vyschnutych a dolamanych vetrom.

    Namestie co do likvidacie stromov uplne zdecimoval uz projektant – ked roky upozornujeme na stav, ktory je pre ludi likvidacny, verejnost to ignoruje.

    Dnes uz zial mame stav, kedy je mesto mimoriadne prehrievane a to zanechava vazne nasledky na dalsej vegetacii a na ludoch.

    Za to, cim sa Tomcanyi chvali – napr. velke asfaltove plochy kumulujuce pocas dna teplo a v noci ho salajuce – nas budu zial uz nase deti opluvat !!

    Mame problem, uz ho citime, no este dokazeme zit. Sice nie pohodlne a so zvysenymi nakladmi, no nie je daleko doba, kedy si tie zvysene naklady nebudeme moct dovolit. A to este len pocitime,

  7. No ver mi že moje dieťa je na toľko dobre vychované že nikoho nebude oplúvať.
    No ale každý vychováva svoje dieťa na obraz svoj ….

  8. v Seredi vyrúbali viac stromov ako nasadili. A to bol hlavný reklamný ťah primátora. Na čepenskej spravili z toho púšť. Stromy čo tam boli vykácali a nové roky nič. Smeti všade okolo. Nechápeme prečo to nemôže byť ako v Trnave. Smetné nádoby zasadené v zemi a ešte k tomu estetické. Sereď a pokrok nejde ruka v ruke.

  9. Keď sa spomína výsadba nových stromov, som laik, ale ešte niečo z biológie si pamätám. Aká vzdialenosť má byť jeden od druhého? Keď viem, že strom, ktorý sadím sa jeho koruna rozrastie napr. na 8 m, taký je aj koreňový systém, tak budem ich sadiť od seba aspoň 8 m. Ale oni ich sadia, ako by sadili živý plot. To isté je o opilovaní stromov.

  10. na cukrovarskej to tobzuci,sami mercedes na anglickych znackach,stukovalost,cierny slaninovy smrad a puch,to budu cierne tulipany.

  11. horko-sladký je pohľad na kúsok krásy v nevzhľadnom šedom mestečku..sladký za cenu enormného úsilia obslužného personálu, finančných aj hydrologických zdrojov..horký pri pohľade na akúkoľvek inú zeleň v našom malom mestečku, dokonca aj na tú, ktorá sa tejto nepatrnej krásy, pred notárkou Oli, dotýka..but, malé mestečko, malé ambície ((

  12. mudry seredsky architekt aj s bruchom nech sa idu pozriet na trhovisko ako to vyzera ked prsi vsetci trhovnici mokri do nitky a aj zelenina a ovocie ktore im zmokne mozu asi vyhodit lebo im to zhnije nech sa brucho chvali ako to postavil asi sa nebol inde pozriet ako vyzeraju trhoviska

  13. Komentár ohľadne trhoviska bol už napísaný k článku Mesto Sereď roky víta návštevníkov po svojom z 24.7.2022 v komentári: trhovisko

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img