ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

AK CHCEME POCHOPIŤ PREČO NÁM TAK ZRIEDKAVO PRŠI

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
AK CHCEME POCHOPIŤ PREČO NÁM TAK ZRIEDKAVO PRŠI
Voda, ktorá sa cez vegetáciu vyparuje, v priemere do 8-ch dní sa vo forme dažďa vráti. Ak jej dovolíme zas ostať v krajine, vsiakne do pôdy a zas sa cez vegetáciu vyparí. Preto tá voda, ktorá sa vyparí nie je stráta. Stratenou vodou nastane vtedy, keď jej cez rôzne sofistikované rigoly, ktoré robíme v krajine dovolíme odtiecť do potoka, rieky a mora.
Žiaľ hlavne za ostatné polstoročie sme po krajine porobili toľko rigolikov, rigolov, tobogánov, nepriepustných plôch, odvodnených pôd, že sa nám stratilo zo Slovenska viac ako 15 mld. m3. Na plochu Slovenska je to 30 cm vodného stlpca. Preto nám klesli hladiny podzemných vôd, vyschli pramene, drobné vodné toky i niektore riečky. Poškodením krajiny ubúdne zo Slovenska v priemere 250 mil. m3 v priemere. Ale nie len to.
Menej sa nám vody vyparí, menej sa urodí vegetácie, menej sa termoreguluje krajina, menej sa rodí mrakov na oblohe a samozrejme zriedkavejšie zaprší. A keďže sa menej vody vyparuje, viacej sa krajina prehrieva, lebo sme pokazili klimatizačné zariadenie.
A riešenie? Ak zvýšime vodozádržnú kapacitu lesohospodárskej i urbanizovanej krajiny tak, že dokáže cyklický jednorázovo prijať o 250 mil. m3 dažďovej vody viac, do 10-tich rokoch vrátime Slovenskko na šťavnato zelenú trajektóriu. Obnovia sa nám pramene, hladiny podzemných vody stupnu, studne sa naplnia kryštáľovo čistou vodou, potokami a riekami bude tiecť viac čistej vody keď neprší a menej keď prší. Samozrejme v porovnaní s terajšou realitou.
A nie len vodáci si prídu na svoje, ale aj lesná zver, ktorá bude mať viac napájadiel v lesoch a nebude potrebovať vyliezať z lesa ako teraz. A biodiverzita? Bude tak bohatá flora a fauna, že ju nebude treba ani chrániť…
Tak aspoň si zasnívajme 🙂 Čo poviete?
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je to proste. Klima v minulosti bola vlhka, zrazky caste, velke uzemia pokryvali lesy a mociare. Cele storocia trvalo odvodnovanie krajiny ludmi a premena mociarov a lesov na polia. Tak ako sa klima meni, musi nastupit zase opacny trend a vratit vodu do krajiny. Kazdy moze prispiet napriklad tak, ze dazdovu vodu nebude odvadzat do kanalizacie, ale do vlastnej nadrze a nou potom polievat zahradu.

  2. Treba opýtať tých pseudo ekológov, ktorí preferujú (ne)obnoviteľný zdroj elektrickej energie z vodných elektrární, pre ktoré sa toky presmerovali alebo zadržali v hrádzach. Tiež sa treba spýtať developerov a úradníkov, ktorí im dali k tomu povolenie, stavať na prírodných mokradách. A nesmieme zabudnúť na urbanistov a pseudolesníkov, ktorí zmenili zmiešané lesy na ihličnaté za účelom rýchleho zisku, zvlášť tých čo prišli k lesným pozemkom vrámci reštitúcií a dali čo najskôr výrubať, aby iným umožnili výstavbu rezortov..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img