ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Vicepremiérka Remišová: Pri narodení dieťaťa vybaví štát celú administratívu za rodičov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vicepremiérka Remišová uviedla prevratnú novinku v službách štátu pre občanov: Pri narodení dieťaťa vybaví štát celú administratívu za rodičov

Vďaka spolupráci ministerstiev informatizácie, sociálnych vecí a rodiny, zdravotníctva a vnútra môžu rodičia dostať rodný list aj príspevok pri narodení automaticky bez behania po úradoch

MIRRI |MM| Dobrá správa pre mamičky a oteckov, ktorým sa práve narodilo dieťa. Po novom už nemusia obehávať úrady a lekárov, aby získali rodný list či príspevok pri narodení dieťaťa, ale štát celú administratívu vybaví za nich. Vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová predstavila kľúčový míľnik vo veľkej antibyrokratickej reforme. Štát bude občanom proaktívne ponúkať služby pri riešení ich životných situácií a zbaví ich zbytočnej byrokracie. Ako prvá bola uvedená životná situácia „narodenie dieťaťa“, na ktorej sa podieľali Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a ministerstvá sociálnych vecí a rodiny, zdravotníctva a vnútra.

„Veľká antibyrokratická revolúcia, v rámci ktorej rušíme až 21 výpisov a potvrdení, vstúpila do ďalšej prelomovej fázy. Nielen, že rušíme papierové potvrdenia, s ktorými ľudia už nemusia behať po úradoch, ale prinášame úplne novú úroveň služieb štátu pre občanov. Štát totiž nemá pasívne čakať na to, čo občan potrebuje vybaviť pri riešení svojich životných situácií a nemá ho nechať vytrápiť sa na úradoch, ale automaticky má občanovi vychádzať v ústrety pri riešení jeho situácie a čo najviac ho zbaviť zbytočnej byrokracie. Preto zavádzame úplnú novinku – proaktívne služby štátu pri riešení životných situácií. A tou prvou, a zároveň najkomplexnejšou, je životná situácia – narodenie dieťaťa,“ vyhlásila podpredsedníčka vlády a ministerka informatizácie Veronika Remišová, ktorej rezort spustenie celého projektu riadil a koordinoval.

Donedávna čakal rodičov, ktorým sa narodilo dieťa, maratón vybavovačiek na úradoch, od matriky až po lekárov, a vyplňovanie desiatok strán tlačív. „Po narodení dieťaťa si majú rodičia užívať spoločné šťastné chvíle so svojím bábätkom a nie behať po úradoch,“ povedala ministerka s tým, že tento systém bol postupne zavádzaný od 1. apríla 2022 a pomohol rodičom už 13 500 detí, ktoré sa za ten čas na Slovensku narodili.

Pripomenula, že doteraz museli rodičia hlásiť meno dieťaťa priamo na matričnom úrade, rodič musel prihlásiť dieťa do zdravotnej poisťovne, potom ísť k pediatrovi a gynekológovi a nakoniec ešte na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny so žiadosťou o vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa. „Skrátka, rodičov po narodení bábätka čakal náročný administratívny kolotoč. S tým je koniec. Aby rodičia dali svojmu dieťaťu meno, už nemusia hneď bežať na matriku – a to sa týka teda najmä oteckov, ktorí museli na matrike potvrdiť, že súhlasia s menom, ktoré nahlásila v nemocnici matka. Po novom môžu rodičia dohodu o mene vybaviť hneď priamo v pôrodnici, kde ju obaja spoločné podpíšu. Rodný list potom matrika odošle na adresu mamičky. Od 1. augusta už ani nebude potrebné prihlasovať dieťa ani do zdravotnej poisťovne, lebo automaticky dostane zdravotnú poisťovňu matky. A na jej účet príde aj príspevok pri narodení dieťaťa,“ ozrejmila Remišová.

„Systém sme zjednodušili až do takej úrovne, že rodičia dnes už podpíšu iba jeden formulár. Tým je Dohoda o mene a priezvisku dieťaťa, ktorú podpíšu ešte v pôrodnici. Následne už celý proces zbehne automaticky. Túto zmenu bolo možné zrealizovať aj vďaka úzkej spolupráci s pediatrami, pôrodnicami a Národným centrom zdravotníckych informácií,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

„Zdravotnícke zariadenia zasielajú elektronické hlásenia o narodení dieťatka priamo do  informačného systému matrík. Popri zaslaní rodného listu na adresu matky zostáva zachované aj štandardné vybavenie rodného listu prevzatím priamo na príslušnom matričnom úrade,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Zaviesť túto prvú a zároveň najkomplexnejšiu životnú situáciu nebolo podľa vicepremiérky vôbec jednoduché a je to spoločný výsledok úsilia rezortov informatizácie, vnútra, sociálnych vecí a rodiny a ministerstva zdravotníctva. „Myslím, že toto je najlepší dôkaz, že táto vláda pracuje pre ľudí a prináša dobré riešenia a reformy aj v náročných časoch. Keď ide o pomoc pre ľudí, vieme vždy ťahať za rovnaký koniec a ja si to veľmi vážim,“ zdôraznila Remišová.

„Snažíme ďalej robiť také opatrenia, ktoré pomáhajú rodinám zvýšiť ich príjmy, napríklad zvýšením daňového bonusu na deti, zavedením tehotenského, ďalej šetriť životné náklady znížením exekučných zrážok, zrušením doplatkov za lieky… Pomáhame tiež šetriť čas rodičov zavedením elektronickej PN-ky či automatického vyplácania príspevku pri narodení dieťaťa,“ zdôraznil prorodinné opatrenia vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

„Informatizácia za minulých vlád znamenala predražené projekty, ktoré dnes vyšetruje Európska prokuratúra, a pri ktorých občania prišli o desiatky miliónov eur. Do informatizácie sa naliala miliarda eur, no úžitok pre občana bol minimálny. My však informatizáciu chápeme v prvom rade ako službu občanom. Pre nás sú dôležité tri veci: šetríme peniaze, šetríme občanom čas a odstraňujeme byrokraciu. A to všetko bez úplatkov v krabiciach od šampanského a profesionálne,“ zdôraznila Remišová.

Po narodení dieťaťa majú prísť na rad služby štátu aj pri riešení ďalších životných situácií. „Rovnako proaktívne ako sme teraz pomohli rodičom, ktorým sa narodilo dieťa, bude štát pomáhať aj ľuďom, ktorí stratia alebo si hľadajú zamestnanie, chcú začať podnikať, kupujú si motorové vozidlo, alebo nehnuteľnosť na bývanie. Postupne spustíme až 16 životných situácií, ktoré zbavíme byrokracie a pri riešení ktorých bude štát ústretovo pomáhať občanom. Je to ďalší krok na ceste k fungujúcemu a prosperujúcemu Slovensku,“ dodala vicepremiérka Remišová.

MIRRI_Narodenie-dietata

MIRRI_Narodenie-dietata_letak

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nebolo treba nic obehavat. Na urade uz bol rodny list pripraveny, stacilo ho len vyzdvihnut a k lekarovi sa s malym dietatom aj tak ist musi.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img