ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Putinova vláda oslabuje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
TIMOTHY SNYDER
Putinova vláda oslabuje.
„Teraz pravidelne počúvame od ľudí okolo Putina (napríklad bývalého premiéra a prezidenta Dmitrija Medvedeva) o zmysle vojny, katastrofálnych následkoch, ktoré čakajú Ukrajinu a Západ a podobne. To je znak toho, že Putin stráca kontrolu.
Zvyčajne sa spravodajstvo takýchto vyhlásení zameriava na ich obsah. Je lákavé nechať sa vtiahnuť do ruskej propagandy strachu. Ale skutočný príbeh je taký, že ľudia okolo Putina sa teraz cítia oprávnení robiť takéto vyhlásenia. Pred vojnou toho bolo menej.
Propaganda skazy slúži niekoľkým účelom. Navonok to ukazuje lojalitu voči Putinovi. V čase, keď Rusko prehráva, je najlepšou nádejou presvedčiť Západ, že Rusko je nejakým spôsobom nezastaviteľné, (čo rovnako nie je ani USA, ich história je posiata porážkami vo vojne).
Skazonosná propaganda je zároveň rétorickou prípravou na boj o moc po páde Putina.
Ak Rusko prehrá vojnu, ľudia, ktorí teraz hovoria radikálne veci, sa tým ochránia. Pokiaľ ide o mňa, mám tendenciu vnímať drastické proklamácie ako dôkaz, že dôležití Rusi si myslia, že Rusko prehráva.
Nie som presvedčený, že Medvedev, ktorý bol roky vnímaný ako liberálna alternatíva k Putinovi, verí antisemitským, protipoľským a protizápadným nenávistným prejavom, ktoré uverejňuje na telegrame. Vytvára si profil, ktorý by mohol byť užitočný neskôr (rovnako ako bol kedysi užitočný jeho profil technokrata).
Ďalším zaujímavým príkladom je Ramzan Kadyrov, ktorý vedie Čečensko ako svoju osobnú satrapiu, odkedy pomohol Putinovi vyhrať druhú čečenskú vojnu. Kadyrov velí akejsi osobnej ozbrojenej stráži, ktorá sa objavuje po boku ruskej armády v jej zahraničných vojnách.
Na Ukrajine Kadyrovovi muži zariadili veci tak, aby si to nevyžiadalo veľa obetí. Z hľadiska jeho vlastných záujmov to dáva zmysel. Sú mu k dispozícii pre budúci boj o moc v postputinovskom Rusku.
Kadyrov teraz navrhuje, aby Rusko umiestnilo systémy protivzdušnej obrany v Čečensku.
Jeho zdôvodnením je, že Ukrajina by mohla zaútočiť na Čečensko, čo neznie nijako dôveryhodne. Znie to skôr tak, že sa pripravuje na postputinovské Rusko, v ktorom by si Čečensko nárokovalo nezávislosť.
Ďalším znakom Putinovej slabosti je samotná armáda. Argument o tom, či Rusko vyhráva alebo prehráva, možno použiť aj z vojenského hľadiska.
Ale samotná armáda je zdrojom Putinovej politickej sily.Tvrdenie o jej večnej neporaziteľnosti je konzistentným prvkom Putinovej vlastnej propagandy.
Rusi si možno aj myslia, že Rusko vyhráva vojnu (ja nie). Ale tam vonku v reálnom svete, na ukrajinskom území, ruská armáda zaznamenáva straty.
Ruská armáda stráca na výzbroji a dôstojníkoch, čo ohrozuje jej integritu ako inštitúcie, nehovoriac o jej schopnosti plniť mnohé iné misie mimo Ukrajinu.
Sankcie to len zhoršujú.
Armáda svetovej triedy nie je tá, ktorá v Teheráne loví drony aby okopírovala západné technológie.
Ale práve to robí Rusko.
Putin môže prežiť, ak jeho armáda nebude silná.
Ale v určitom bode sa nebyť silným stane realitou, armáda sa silnou nebude ani zdať.
Ruská armáda utrpela strašné straty na mužoch, čo naznačuje ďalší znak Putinovej slabosti.
Ruský štát môže mobilizovať svoje obyvateľstvo do vojny len na úrovni emócií, nie tiel.
Ruské regióny teraz usilovne pracujú na tom, aby našli dobre platených, nevytrénovaných „dobrovoľníkov“, ktorých posielajú na smrť.
Putin sa zjavne bojí, že všeobecná mobilizácia by zničila jeho popularitu a zvrhla jeho režim. V tomto zmysle je tiež slabý.
Ruský štát sa na vrchole tvári fašisticky, ale chýba mu fašistická kapacita na totálnu vojnu. Doteraz vládla demobilizáciou svojho obyvateľstva, nie mobilizáciou.
Starý komunistický vtip znel „my sa tvárime, že pracujeme a ty sa tváriš, že nám platíš“. V Rusku je dnes realita niečo viac ako „vy predstierate, že ste vyhrali vojnu a my predstierame, že prejavujeme nadšenie“.
Putin má miernu podporu pre vojnu, pokiaľ je to v televíznej šou, ale nemôže počítať s tým, že Rusi chcú riskovať svoje skutočné životy.
Dramatická rétorika v ruskej televízii a na telegramových kanáloch ruských lídrov je teda skôr náhradou než dôkazom národného konsenzu o vojne.
Pokiaľ každý vedie nacionalistické reči, určitá rovnováha je zachovaná. Ale to znamená, že každý blafuje všetkých ostatných.
Rovnováha, ktorá drží Putina pri moci – nadvláda nad súpermi, mierna podpora obyvateľstva, integrita armády – je spochybňovaná realitou nepredvídateľnej a nákladnej vojny. Putin bol dobrý v tom, že nás všetkých udržal v hmle. Ale teraz sa sám zdá stratený v hmle vojny.
Pasca, ktorú Putinovi pripravili súperi, verejnosť, armáda, vyzerá takto:
všetci s vami budeme súhlasiť, že vojnu vyhrávame, a všetci vás budeme viniť, keď ju prehráme.
Toto všetko je zahmlené emóciami, vytesnením a strachom. Ale je to všeobecný obraz.
Nie je jasné, ako môže Putin z toho uniknúť, okrem vyhlásenia víťazstva.
Putinov hazard ako vždy spočíva v tom, že Západ pocíti bolesť rýchlejšie ako on. Takto funguje jeho zahraničná politika: generovať straty pre všetkých, vrátane Ruska, v nádeji, že druhá strana ich prizná ako prvá.
Putin sa v minulosti javil ako dobrý hazardný hráč. Dobrý gambler však vie, kedy má zložiť karty.“
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tik-Tokového narcisa Kadyrova obesia ako zradcu skutoční Čečenci, čo pred rusákom nikdy nesklonili hlavu ani po dvoch vojnách.

  2. Anonym 25. júla 2022, 23:54
    Troška za zorientuj, autorom článku je p. profesor Timothy Snyder. Nie pani ktorú urážaš. A zvedavý si na tie výlevy Ty, keďže tu obsmŕdaš.

  3. Anonym 25. júla 2022, 23:54
    ty budeš silný mentálny atlét, urcite ani netušíš kto Timothy Snyder vôbec je…

  4. @Seredan 26. júla 2022, 9:36
    Skor silny mentalny kripel :).
    Rusakom sa tie klamstva a propaganda rozpadnu skor ci neskor, tak jak sa im rozpadli pri Cernobyle alebo v Afganistane.

  5. vivat putin,mal by pridat v obsadzovani ukrainskych miest. T.S. tento americky profesor ma vobec nezaujima,nech mudruje vo fasinghtone ako vyvrazdovali indianov a tesili sa z otroctva ked uz ma filozof.fakultu,len hold to by asi letel zo skoly ako americky tomahawk.

  6. Len tak mimochodom Citujem z článku čo som teraz prečítal – Návšteva prichádza po tom, ako USA a niekoľko tichomorských krajín vyjadrili hlboké znepokojenie nad bezpečnostným paktom, ktorý Šalamúnove ostrovy v apríli podpísali s Čínou a ktorý by mohol viesť k zvýšeniu vojenskej prítomnosti Číny v tomto regióne.

  7. Anonym 26. júla 2022, 13:04 – ten profesor na rozdiel od teba aspon nejaku skolu uspesne ukoncil 😉
    A inak len tak medzi recou, ja som si myslel, ze Indianov vyvrazdovali hlavne Spanieli, Portugalci… a co sa tyka otroctva, ty dakuj Bohu za Mariu Tereziu a jej syna Jozefa II., lebo by si uz mal polamane paprce od zemepana za tieto riadky.

  8. Anonym 26. júla 2022, 13:04 – A este jedna zaujimavost pre teba, v tvojom milovanom Putinlande otroctvo bolo zrusene v 19. storoci Alexandrom II. zatial co vo zvysku Europy 100(Rakusko-Uhorsko)-500(Anglicko) rokov pred tym.

  9. Zase a tu zislo mnozstvo mudrlantov:)) Kto realne oslabuje, zistite lahko pri plateni za benzin alebo v obchode, ked na vas vyskoci z pokladne ucet :)) Prajem krasny dnik. Cmuk

  10. To, že ešte nikdy v dejinách nemalo Slovensko takú zúfalo nekompetentnú štátnu a politickú reprezentáciu, je všeobecne známe. Je to nesamostatnosť, servilnosť, zapredanosť, pokrytectvo a zrada záujmov ľudu. Na čele tohto štátu nestoja ani silní lídri, ani vzdelaní vizionári, ani schopní manažéri, ale prázdne figúrky, nezodpovední hochštapleri, nebezpeční dobrodruhovia, sexuálni devianti, aktívni mafiáni, neúspešní zabávači, náboženskí fanatici, hlupáci všetkých odtieňov – a z tejto bizarnej zmesky sa tvorí politická trieda, ktorá kormidluje štát ako loď bláznov. Tu už nejde len o infláciu, nedostatok plynu a zdražovanie potravín.
    V spoločnosti, v ktorej absolútni diletanti s hrošou kožou mrhajú našimi spoločnými zdrojmi, o ktorých podstate a spôsobe tvorby nemajú ani potuchy, je krach už len otázkou času. Cítiť ho v každom rezorte, priam visí vo vzduchu. Toto je slovenská realita.

  11. Putinova vláda oslabuje a zo Slovákov budú žobraci. Čo spravila únia preto aby vojna nebola? Nič počúvala diktátora z USA. Maďarsko ma dobrého predsedu vlády, tak sa majú správať všetci predsedovia vlád v únii. Zvlášť nepočúvat diktatora z USA ktorý zaťahuje svet do konfliktov.

  12. pre loky, keď je niečo dobré, tak je to dobré. O niečom dobrom je treba informovať. Máš s tým problém? Ja nie.

  13. Edko chmelar = stabilných pol percenta v každých voľbách, už kandidoval úplne na každý post a nič. A ty polnočný 23:44, aby ti ten orban nezabehol v krku, keď vypíše referendum na juhu Slovenska.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img