ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Koncert kapely Bluewine (Bluesrock roztancoval seredský Camping)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V Seredi vládne horúce leto, preto sa teším každému osviežujúcemu impulzu. Jedným takým bola správa, že bluesrocková kapela Bluewine chystá dlhý koncert v Campingu. Samozrejme, nemohla som si ho nechať ujsť.

Koncert sa konal v sobotu 23. júla 2022.  Okolo 16.00 hod. Sereďou otriasla prudká búrka so silným dažďom, no do večera sa počasie umúdrilo. Keď som prišla do Campingu, s úľavou som skonštatovala, že pódium neodniesol vietor, ani ho neodplavila voda.

Kapelu Bluewine tvoria: Tomáš Racko – spev (Sereď), Martin Borza – ústna harmonika,  rytmická gitara, lap-steel, vokály (Nitra), Martin Mrllák – sólo gitara (Nitra), Viktor Války – basová gitara (Dolná Streda) a Emo Škrabálek – bicie (Hlohovec). Nastala teda zmena na poste bubeníka, ten súčasný, ako mi prezradil Tomáš Racko, hrá s kapelou od septembra 2021. Koncert v Campingu bol druhým koncertom kapely v tejto zostave. Prvý, veľmi vydarený koncert, odohrali Bluewine tri týždne predtým v Stupave.

O 20.10 hod. privítal Tomáš Racko „campingové“ obecenstvo a svoje vystúpenie kapela vzápätí odštartovala skladbou od Led Zeppelin Good Times Bad Times.  Nastala poriadna búrka a hrmavica. Našťastie, len hudobná, so šikovnou a ráznou rytmikou.  Bluewine hrali takmer samé covery známych či menej známych skladieb, no vo vlastných aranžmánoch a so svojským feelingom a energiou. Najtemperamentnejší bol spevák s mocným a zvučným hlasom. Okrem spevu často hral aj na tamburíne, občas na akustickej gitare, tancoval a poskakoval po pódiu.  Zazneli mnohé slávne bluesové hity ako Before You Accuse Me, I´m Your Hoochie Coochie Man, Pride And Joy, Walking Blues, Just Your Fool, Shake Your Moneymaker, Parchman Farm, Spoonful, Crossroads či Walking By Myself. Bluesovú príchuť mal však celý koncert, pravda, s rockovou razanciou. Hudbu výborne korenili tóny ústnych harmoník a gitár. Martin Mrllák, „vyzbrojený“ tromi elektrickými gitarami, v niektorých skladbách hral aj technikou slide a Martin Borza, ktorý striedal okrem harmoník dve elektrické gitary a jednu akustickú, sa blysol i hrou na lap-steel gitare v skladbe Tuesday´s Gone od Lynyrd Skynyrd.  Pesnička od Erica Claptona Layla pre všetkých zamilovaných sa stretla so žartovnou odozvou, keď jeden poslucháč zakričal, že je zamilovaný, ale do piva. Počas niektorých pesničiek Tomáš Racko obecenstvo úspešne nabádal k tlieskaniu do rytmu a k spevu v refréne, napríklad v ďalšej Claptonovej skladbe Running On Faith. Pred pódiom nechýbali rozjarení „tanečníci“ a po každej pesničke sa ozýval veľký potlesk. Kapela Bluewine na koncerte v Campingu predviedla i dve svoje vlastné skladby, ktoré boli príjemným osviežením, s textami v angličtine. Prvá s názvom Bluewine tam mala dokonca svetovú premiéru. Druhá sa volá Everything´s Fine. A ja dúfam, že všetko bude fajn a vlastné skladby budú kapele pribúdať. Rockových fanúšikov však potešili aj pesničky od Creedence Clearwater Revival, The Rolling Stones, Deep Purple, Cream, Steppenwolf, Black Sabbath a iných. Napokon zaznela „Pieseň o žene a mužovi“, čo je spojenie skladieb Black Magic WomanSharp Dressed Man. Keďže poniektorí poslucháči sa vehementne dožadovali ďalšej hudby, Bluewine zahrali až tri prídavky, a to energické rock´n´rolly: Long Tall Sally, Blue Suede ShoesJohnny B. Goode. Nikto sa nemohol sťažovať, že sa pri hudbe málo vybláznil.

Koncert pripomínal hudobný maratón: jeho playlist obsahoval štyridsať skladieb a keď sa skončil, bolo už po polnoci. „Modré víno“ nesklamalo a urobilo radosť. Teším sa na jeho ďalšie hudobné aktivity.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Roztancoval….to istotne. Bolo tam 15 ludi z toho 10 rodinny prislusnici „kapely“. Covery znamych piesni to ano, ale druhykrat to pustite radsej z youtube original

  2. Prijemny vecer. Myslel som, ze burka ludi odradi, nastastie ich tam bolo hojne. Ano aj pre mna tie rockove veci bola pecka.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img