ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Dielnička paličkovanej čipky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 22. 7. 2022 začalo v Mestskom múzeu v Seredi podujatie Dielnička paličkovanej čipky pod vedením seredských paličkárok Ľubov Hudákovej a Ireny Dudášovej. Kurz paličkovania tzv. dielnička začne oficiálne s výučbou 8. septembra a potrvá do decembra 2022. Prebiehať bude každý pracovný štvrtok v galérii múzea od 15.30 do 18.00 hod.

Vedúca múzea Mária Diková vysvetľuje, že cieľom projektu je rozvoj kreativity v oblasti umeleckého remesla paličkovanej čipky v meste Sereď. Zámerom je obnovenie tradície pôvodného umeleckého remesla paličkovanej čipky. „Výroba čipiek v Seredi bola totiž veľmi známa a to hlavne v 80. rokoch 19. storočia. Umeleckej výrobe čipiek sa venovali najmä roľnícke rodiny. Z radov židovskej obce v Seredi sa v roku 1848 remeslami ako bolo krajčírstvo, či čipkárstvo živili zväčša židovskí starousadlíci. Čipky sa používali na výzdobu domácnosti, bielizne, odevov, hlavne ľudových odevov – krojov a predávali sa aj do okolitých miest a obcí.“

Na otvorenie prišlo okrem divákov aj sedem záujemkýň o paličkovanie. Vedúca múzea úvodom porozprávala zaujímavé fakty z histórie paličkovania v tomto regióne od čias Uhorska a poznamenala, že v širokom okolí bola známa najmä pestrofarebná seredská paličkovaná čipka. „Seredské čipky tak pásikové ako aj mnohopárové majú bohatú škálu vzorov a vyznačovali sa pestrou farebnosťou. Z regionálneho hľadiska sú zaradené do západného Slovenska, kde boli veľmi rozšírené (okr. Bratislava- vidiek, okolie Senca, Trnavy, Leopoldova až za Piešťany). Mnohopárová farebná čipka seredského typu bola používaná na čatajskom, veľkogrobskom odeve a pásikové čipky i na ľudovom odeve v oblasti Trnavy, ktoré mali aj zložitý tvar. Podľa točenia pásika dostali názvy šľapková, panenková, húsvaška, buchétka a iné. Tzv. hviezdičkovú čipku tvorila hviezdička z lístkov alebo ploštičiek opletená pásikom. Remeslo výroby čipiek v Seredi pokračovalo ešte do prvej polovice 20. storočia, potom tradičné čipkárstvo zaniklo.“

Na konci 20. storočia tradíciu paličkovania čipiek v Seredi i v Šoporni obnovila pani Anna Chlebovcová. Toto umelecké remeslo v Seredi ďalej šíria Ľubov Hudáková a Irena Dudášová a spolu s paličkárkami zo Šoporne sa každý rok zúčastňujú dielní umeleckého remesla, ktoré organizuje Mestské múzeum v Seredi. V súčasnosti čipkárky prezentujú svoju umeleckú výrobu na podujatiach a výstavách na Slovensku i v zahraničí. Na úvodnú dielničku priniesli ukázať svoje výtvory, ktorých krása a obtiažnošť výroby všetkých zaujali.

Ak sa aj Vy chcete naučiť vyrábať paličkované čipky, stále máte možnosť sa prihlásiť na tel. č. 0950 894 37.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img