ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Prehľad informácií k ruskému útoku na Ukrajinu, piatok 22.7.2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR  |MM|  UKRAJINA

• Ukrajina a Rusko dnes podpíšu dohodu umožňujúcu vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Informovala o tom kancelária tureckého prezidenta R. T. Erdogana.
• Ruská armáda si zrejme v nasledujúcich týždňoch urobí v bojoch na Ukrajine určitú operačnú prestávku.
• Ruské ostreľovanie Charkova si vyžiadalo najmenej 3 mŕtvych a 23 zranených. Údaje poskytla ukrajinská prokuratúra, ktorý ostreľovanie vyšetruje ako vojnový zločin.
• Šéf najväčšej ukrajinskej oceliarne Metinvest J. Ryženkov uviedol, že Rusko na Ukrajine ukradlo zo závodov a prístavov oceľ v hodnote 600 miliónov dolárov.
• Americký Inštitút pre štúdium vojny v analýze uvádza, že tempo ruskej armády na Ukrajine sa teraz výrazne nelíši od oficiálne vyhlásenej operačnej prestávky medzi 7. a 16. júlom. Analytici sa preto domnievajú, že Rusko nebude schopné dobyť mestá Bachmut a Sloviansk.
• Proruskí úradníci na okupovanom Donbase konfiškovali obyvateľom osobné doklady v snahe prinútiť ich bojovať proti Ukrajine. Ide o snahu znemožniť násilne mobilizovaným jednotkám dezertovať alebo identifikovať tých, čo padli v boji.
• Ukrajina obvinila Rusko, že skladuje ťažké zbrane a muníciu v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne. Moskva naopak viní ukrajinské ozbrojené sily z toho, že na areál tohto zariadenia tento týždeň zaútočili pomocou dronov.
• Najmenej 1793 ruských vojakov odmietlo ďalej bojovať na Ukrajine. Na základe verejne dostupných údajov o tom informoval projekt Viorstka. Ruská armáda niektorých z nich presunula do špeciálneho centra v meste Brianka v Luhanskej oblasti.
• V. Zelenskyj natočil video, v ktorom vyvrátil informáciu, že je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti.

SVET

• Bieloruský prezident A. Lukašenko povedal, že Rusko, Ukrajina a Západ sa musia dohodnúť na zastavení vojny, aby sa vyhli hrozbe jadrovej vojny, Ukrajina má akceptovať ruské požiadavky.
• Rusko vo štvrtok obnovilo tok plynu cez najväčšiu vetvu Nord Stream 1. Objem sa vrátil na množstvo pred odstávkou, teda na 40 % kapacity potrubia.

SLOVENSKO

• Slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok na letnom stretnutí poslancov Spolkového snemu z nemeckej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) varoval svojich európskych partnerov pred prípadným poľavením v poskytovaní pomoci Ukrajine. Uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin vedie hybridnú vojnu proti polovici Európy, pričom jednota európskych štátov je to, čoho sa Putin najviac bojí.
• Slovensko zaradila ruská vláda na zoznam krajín a území, ktoré sa dopúšťajú „nepriateľských akcií“ proti Rusku, jeho spoločnostiam a občanom. Na zoznam nepriateľských štátov pribudli aj Grécko, Dánsko, Slovinsko a Chorvátsko.

 

(Zdroj: TASR, SITA, AFP, AP, DPA, ČTK, ČT24, GUARDIAN, CNN, BBC, REUTERS, UNIAN, OS SR)

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Neviem kto sa coho viac boji. Ci Rusi akejsi jednoty europskych statov, alebo europske staty kompletnej odstavky dodavok nerastnych a energetickych zdrojov z Ruska. Lebo so sankciami sme si uspesne strelili nie do jednej ale oboch noh.

  2. To je dôsledok tej drahej vodky,čo nielen predával,najdite si video,kde Edko odprúča,že ak sa chcete bezproblémovo opiť,pite,len kvalitnú vodku a na druhý deň,ste úplne fit..

  3. A,čo panáčik,pravda Ti nevonia,najdi si Trend z 28.3.2021,článok..
    Heger: riadil reštauráciu,reformoval armádu,predával drahú vodku..

  4. Heger varoval svojich európskych partnerov pred prípadným poľavením v poskytovaní pomoci Ukrajine. Zasa len bezduché frázy. Vraj Rusko sa bojí jednoty európskych štátov. Čo to v praxi znamená? Akurát to, že by sa Rusi báli či v zime nepomrzneme. To je chuj, hoďte na neho sieť.

  5. primitivizmu europskych vlad a europoslancov nema hranic,myslim,ze najlepsie co pracuje pre svoj narod je orban,pamatam si ako prvy politik zacal stavat ploty proti spinavym utecencom,kritizovala ho cela eu,bol najvatsi barbar,nepreslo vela casu a mileho orbana zacali nasledovat hlavny krikluni,ele to uz bolo v poriadku,vychodny blok nemoze ,ale zapadnemu je dovolene vsetko,nepotrva dlho a zapadni lidri pojdu orbanovou cestou.

  6. Orban a že najlepšie pracuje pre svoj národ? Veď ten človek nemá ďaleko od Lukašenka… boh nás opatruj pred vládou človeka ako je Orbán, kam by nás doviedol? Keby bol Orbán pri moci pred vstupom Maďarska do únie a NATO tak by sa tam takmer určite Maďari nedostali a či by ste sa potom na toho Orbána pozerali ako na hrdinu …
    Drbať ruskú ropu aj plyn keď za to majú zaplatiť Ukrajinci životmi a svojim územím, drbať celé Rusko na čele s Putlerom. Keď boh dá tak si Rusi uvedomia kam ich cár Putler vedie a sami sa ho zbavia … snáď to bude čoskoro, pre dobor Ruska, Ukrajiny aj EU…

  7. Martin 16:53 – si nejaký zmätený. Na ruskú ropu a plyn si spomenieš keď ti bude zima na vaja, ale vtedy ti nikto z UA a EU nepomôže a dokonca ani vlastný štát a jediný odkaz čo dostaneš je drbať na celého Martina.

  8. Mohol by si presnejšie vysvetliť slová „drbať ruskú ropu aj plyn keď za to majú zaplatiť Ukrajinci životmi a svojim územím, drbať celé Rusko na čele s Putlerom“? Lebo toto akosi nefunguje.

  9. Idnes. cz
    Zástupca Ruska a Ukrajiny v Istanbule podpísali dohodu sprostredkovanú OSN a Tureckom. Ceremónie sa zúčastnil generálny tajomník OSN a turecký prezident.
    Aktualizované 18:11.hod

  10. Pre 17:31 čo presne ti mám objasňovať? Hádam je každému jasné z čoho Putin tú vojnu financuje a čím vydiera Európu … Myslíš že ak by mala EU možnosť zo dňa na deň doviesť plyn a ropu odinakadiaľ než z Ruska a urobili by sme to že by sa Rusko nezosypalo ako domček z kariet? Veď okrem ropy a plynu nie sú pre EU ničím zaujímaví. Takže ešte raz, drbať Rusku ropu aj plyn vďaka ktorým si Putin môže dovoliť zabíjať Ukrajincov a brať im ich územie a EU na čele s Nemeckom sú posratí Ukrajincom pomôcť lebo sa trasú za plyn … Už ti to funguje?!
    A pre Karola, nie, nie som zmätený to mi ver že v zime bez Ruského plynu mrznúť nebudem a aj keby radšej budem kúriť drevom než krvavým Ruským plynom!

  11. Martin, smeruje to k tomu, že Rusko aj tak bude mať čím financovať vojnu a my budeme kúriť drevom. Dobrá kombinácia? Ani nie.

  12. pre Martin 23. júla 2022, 15:42
    Zlato, železná ruda, uhlie, jadrové palivo, meď, volfrám, molybdén, cín, kobalt, bauxit, nikel, platina, paládium, atď. Aj bez toho všetkého sa zaobídeme? My možno, ale náš priemysel, najmä automobilky a elektronika určite nie. A v množstvách v akých sa tieto suroviny vozili práve z Ruska, ich nezoženieme nikde. Ale tebe to možno nevadí, nech ide do kytek aj celé hospodárstvo aj desaťtisíce ľudí nech pokapú od hladu ale hlavne, že potrestáme Rusko. Daj sa liečiť prosím ťa. Logika veci je, že vždy bude na tom lepšie ten kto niečo má ako ten, čo to potrebuje. Samozrejme, je možnosť to nekupovať ale v tom prípade adios amigos a posledný nech zhasne.

  13. Vlado, mýliš sa, Rusko je veľmi závislé na predaji všetkého čo si menoval do EU. A EU si to vie zohnať aj inde (možno nie v takých objemoch ale vie). Pevne verím že Rusko momentálne krváca viac než EU a jej občania. Každá minca má dve strany, a tak ako my sme závislí od nákupu toho všetkého aj Rusi sú závislí od predaja, od investovania zahraničných firiem v Rusku a od obchodovania s vyspelými ekonomikami. Afričania a Číňania ani zďaleka nepokryjú mieru obchodu Ruska s EU. To čo skutočne drží Rusov ako tak nad vodou je predaj energií a všetkého čo si vymenoval, z toho predaja financujú vraždenie Ukrajincov a zaberanie ich pôdy, to ti vážne nevadí že za to aby si sa ty vozil v novom aute a mal „lacný“ benzín obetujeme inú krajinu? Naozaj tak klesneme pred Ruskom a budeme sa mu klaňať len aby sme si zachovali náš životný štandard a naše pohodlie?A keď padne Ukrajina čo ďalšie bude Putin pýtať za to všetko čo si menoval? A máme mu aj potom ustúpiť? Až kým nebude pýtať nás a západ nás obetuje len aby mali to všetko? Raz už západný politici podobnému maniakovi čo si myslel že je pánom sveta ustúpili, a predmetom toho ústupku sme boli aj my, v tom čase Čechoslováci, naozaj sa z histórie nepoučíme? Ľuďom ako Putin sa neustupuje ani ich nevychvaľujeme a neospravedlňujeme.
    Nemáme žiadne právo rozhodovať o tom či sa má Ukrajina vzdať len aby sme sa my mali dobre, naopak všetci máme morálny záväzok pomôcť Ukrajine, pomôcť slabšiemu ktorého (už druhý krát za pár rokov) napadol silnejší aby zabral jeho pôdu. Radšej si nekúpim nové auto a budem do práce jazdiť busom alebo bajkom než by som sa mal skloniť pred Putinom a jeho požiadavkami! Ak tebe nevadí byť jeho vazalom a obetovať Ukrajinu a Ukrajincov za ropu, plyn, zlato, meď, železo tak nech sa páči, svedčí to o tvojom charaktere…

  14. Rusko potrebuje predávať suroviny, únia potrebuje suroviny ktoré nemá, niektoré sú len v Rusku. Rus zimu prežije plynu má dosť. Embargo zatiaľ ničí úniu. Chudoba na všetko dopláca.

  15. @Martin 23. júla 2022, 20:31
    Diskutujes tu s par dezolatmi, co im ani po 4 mesiacoch vojny s ruskom nedoslo o co sa rus snazi :D. Normalny clovek ked vidi tie ruske propagandisticke diskusie co rusom pustaju v primetime TV tak mu je jasne ze im to jebe uplne rovnako ako za najvacsieho Sovieta. Toto moze obhajovat len vygumovana hlava.

  16. Vega 24. júla 2022, 9:44
    O čo sa Rus snaží? Osem rokov nikoho nedrbali špinavosti na východe Ukrajiny. Zrazu sa idete všetci posrať. Pritom robia to isté, čo amerikánci v Iraku alebo bárs kde inde. A môžeš začať s urážkami ty“dezolát“ a potom ma bozať v riť.

  17. martin si len obycajny priemerny slovensky hlupak,nic ine.ja mozem osrat americanov aj rusov,mna zaujima kde nakupim lacno,nic ine je mi uplne jedno kde koho zabija,ty poznas krajinu ktora ma ropu,plyn a je po vsetkych strankach top? ja nie,amerika svetovy zabijak,saudi vrahovia novinarov a nepohodlnych ludi hlavne zien,kanada je prilis daleko na lacnu ropu,od koho chces brat tu ropu?
    si taky tupi ,ze chces kurit drevom,ok na nejakom malom martinovi absolutne nezalezi,len ako bude kurit volswagen,hyundai,duslo,vsz? ci to ta nezaujima,ako budu fungovat tieto podniky?
    len ty si taky tupucky,ze vidis len na 1m,to co sa deje za rohom nemas ani paru,lebo tvoja mozgova kapacita je na urovni matovica,hegera a celej pinelovej sebranky.

  18. Pre 13:18 – „mna zaujima kde nakupim lacno,nic ine je mi uplne jedno kde koho zabija“ tak toto dokáže napísať len úplné bezcharakterné tela!! Skús si po sebe prečítať čo si to vlastne napísal a potom hodnoť môj intelekt! Sám sa čudujem že vôbec na tvoj komentár reagujem keď si dokázal toto napísať…
    Áno, USA ani ja moc nemusím, nikdy som nesympatizoval s USA naopak som bol vždy viac naklonený k Rusku ale to čo predviedol Putin sa nedá ospravedlniť a asi jediná účinná páka na neho je neobchodovať s nim, tu nejde o to potrestať toho magora ale obmedziť mu zdroje na vojnu, samozrejme že je pre nás výhodné obchodovať s Ruskom a aj pre Rusko je výhodné obchodovať s nami (EU ako celkom, Slovensko je zanedbateľné) a nepochybuj o tom že Rusko na tú vojnu aj vďaka sankciám dopláca oveľa viac než my tu na Slovensku. Mimochodom plyn sme už dokázali doviesť aj z iného zdroju než z Ruska tak nepanikár. A Rusko si nemôže dovoliť na trvalo potočiť kohútikmi do EU, si o tom trošku prečítaj a prídeš na to prečo si to nemôže dovoliť, takže tá ropa a plyn prúdiť budú o to sa báť nemusíš, je to totiž aj v záujme Ruska aby ropa a plyn tiekli do EU … a keby tie podniky čo si menoval už dávno investovali do obnoviteľných zdrojov na vykurovanie tak sa nemuseli teraz triasť čím budú kúriť, a o tom že majú dosť veľké zisky na to aby investovali tu asi písať nemusím… To naozaj ste také teľce bez chrbtovej kosti že radšej zapredáte Ukrajinu než by sme sa mali obzerať po iných zdrojoch možno aj o niečo drahšími prípadne si trochu opasky utiahnuť a nerozhadzovať? Ukrajinci za tú svoju slobodu platia oveľa vyššiu cenu. Či mi v EU a NATO môžeme byť a na Ukrajincov drbať, hlavne nech mám lacný plyn?

  19. Martin 24. júla 2022, 15:54
    Rozprávke s obnoviteľnými zdrojmi verili aj Nemci a voilá, akonáhle odstavili atómky, zistili, že sú v riti. Tvoje ospevované ob. zdroje im nevykryli spotrebu ani na 50%. A keď tak miluješ Ukrajinu, nikto ti nebráni im pomáhať. Radi berú dobrovoľníkov na frontovú líniu aby mali s čím kŕmiť ruské delostrelectvo. Väčšinu ľudí zaujíma ich vlastná rodina a krajina. A keď už toľko moralizuješ, prečo ťa netrápi, že roky rokúce na Ukrajine existujú neonacistické skupiny ako Azov, Pravý sektor, SNA. Navyše ozbrojení a politikmi podporovaní.

  20. Tie neonacistické skupiny sú všade, bohužiaľ aj u nás, dokonca v parlamente, s tým ako jednotlivec ťažko niečo spravím, môžem to maximálne odsúdiť, či?
    Už som sa tu na SOL pýtal, prečo ma posielate na Ukrajinu bojovať? To nedáva zmysel, odsudzovať vojnu a veriť vo víťazstvo napadnutého a slabšieho je jedna vec, ísť bojovať do vojny niečo úplne iné, nemyslíš? Mimochodom, Ukrajina má vojakov dosť na to aby Rusov vyštvala zo svojho územia, no nemajú potrebné zbrane, to je ich problém … oni nepotrebujú mňa alebo teba, potrebujú ťažké zbrane, tie im ja asi zabezpečiť nedokážem, keby áno, tak už ich majú …

  21. Martin 24. júla 2022, 18:17
    Ťažké zbrane ako tanky, delostrelectvo, raketové systémy treba vedieť aj ovládať. Ak by im hneď teraz dodali povedzme F-35, kto s nimi bude lietať? A ukrajinská armáda, ak sa to ešte dá tak nazvať, prežíva len vďaka žoldákom a „dobrovoľníkom.“ Otázka je, dokedy.

  22. 16.15
    Kancléř Olaf Scholz podle agentury Bloomberg připustil, že by se mohlo odložit vypnutí tří posledních jaderných elektráren na německém území.

  23. Martin, protirečíš si. Na jednej strane urputne obhajuješ, aby sme od Rusov nič nekupovali, radšej si odtrhneš od úst. Na druhej strane si správne poznamenal, že my sme pre nich príliš zanedbateľní, preto nevidím dôvod mať výčitky svedomia, že by sme nákupom ruských surovín podporovali vojnu. To rovno môžeš mať výčitky, že si zaplatil v reštaurácii účet, keď každú druhú reštauráciu v republike má nejaký miestny hajzlik, ktorého si vlastne podporil. Alebo si zaplatil v servise za opravu auta a majiteľ to išiel do bordelu prehúkať. Je vôbec zvláštne riešiť to ako použije peniaze príjemca, ktorému sme za niečo zaplatili.

  24. SI CHORY MARTIN?co ma je po ukrajine,alebo po iraku,vietname,somalsku?co ty chces riesit ,je nas 5milonov.slovensko nemoze urcovat smer politiky,uz nam to do oci povedal breznev(dubcekovi) .to ako nebudem kupovat vyrobky od americkych firiem,lebo bombardovali kde koho? preco tu nevyblakujes ake sankcie by si dal americanom,ze bush je vrah,obama tak isto,
    TAKTO PRIMITIVNE ROZMYSLA KOALICIA AJ S HURKOU POMAHAJME CELEMU SVETU ALE TU ZE JE CHUDOBA SRAT NA TO. je tu tu skoda pisat to ako by si sviniam perly hadzal. to ze si ma nazval bezcharakternym telatom mi vobec od takeho nimanda nevadi,ja sa hlavne staram o svoju rodinu a to povazujem za najpodstatnejsie.

  25. @Anonym 24. júla 2022, 12:35
    Samozrejme ze kazdeho normalneho sral rus co spravil invaziu na Krym ale Ukrajina v tej chvili nebola schopna plnohodnotne odolavat. Preto sa pokracuje az teraz :). V 2014 bolo kazdemu jasne ze rus bude chciet pokracovat.

    @ Anonym 24. júla 2022, 13:18
    Samozrejme, Norsko 🙂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img