ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

PERSONÁLNE PROBLÉMY V RUSKEJ ARMÁDE

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
PERSONÁLNE PROBLÉMY V RUSKEJ ARMÁDE
Nadin Brzezinski
„Vedeli sme, že Rusko má personálny problém. V sieťach Telegramu sa šírili fámy o dezercii. Odhaduje sa od 200 vojakov, ktorí sa ukrývajú v lese severne od Charkova, až po niekoľkých vojakov, ktorí sem tam dezertujú.
Neoficiálne stále hľadajú poddôstojníka a troch vojakov, ktorí odišli z miesta neďaleko Belgorodu.
Potom sme ale zaznamenali správy o „odmietačoch“ naprieč ozbrojenými silami. Začalo to na začiatku vojny, napríklad brigáda námornej pechoty odmietla pristáť v Odese. Niektoré správy zneli príliš optimisticky, aby sme si mohli vtedy myslieť, že to je pravda.
Ale The Moscow Times popísali tzv. koloniálne jednotky, ktoré boli hodené do „mlynčeka na mäso“, aby chránili ruské jednotky.
Príbeh, ktorý zverejnili, vrhá na problém oveľa viac svetla:
Tisíce vojenského personálu z rôznych oblastí Ruska odmietajú bojovať na Ukrajine. Jeden taký prípad sa vyskytol v Dagestane:
300 zazmluvnených vojakov z Bujnakska zložilo zbrane a požiadalo o začatie prepúšťaciej procedúry, hovorí korešpondent The Moscow Times.
Avšak vojaci, ktorí nechcú ísť na front, čelia nátlaku, vyhrážkam fyzickým násilím a trestnému stíhaniu.
Ale napriek tomu ochrancovia ľudských práv stále zaznamenávajú hromadné prepúšťanie z armády.
Vedeli sme, že sa to deje. Máme podozrenie, že v súčasnosti je ich viac ako tisíc.
Až to ruskej armáde sťažuje vedenie vojny. Personál, ktorý odmieta bojovať, je vždy problematický; je to súčasť taktických skupín v práporoch, jadro organizácie ruskej armády.
Je známe, že okrem situácie, keď je vyhlásená vojna, môžu zmluvní vojaci vypovedať zmluvu takmer z akéhokoľvek dôvodu.
Pozrime sa však na dva príklady, ktoré sú poučné:
Prvý je z Dagestanu, druhý z Burjatu:
„Vojenský personál tvrdil, že má problémy s uniformami a zbraňami,“ vysvetľuje vojenský právnik z Moskvy, na ktorého sa zazmluvnení vojaci obrátili.
Ak vojak odmieta nastúpiť do služby a je neprítomný dlhšie ako 10 dní, môže byť voči nemu uplatnená trestná zodpovednosť a prípad môže vyšetrovať vojenská prokuratúra.“
Boli sme svedkami množstva takýchto sťažností ‐ od nedostatku výstroje až po zlú starostlivosť o jednotky z Donbasu.
Nedostatok uniforiem, zbraní a dokonca aj jedla je systémový problém a odhaľuje nezávislému pozorovateľovi slabosť ruského logistického reťazca.
Armády potrebujú počas útokov obrovské množstvo spotrebného materiálu. To zahŕňa aj zmenu uniformy zo zimnej na letnú, náboje, jedlo a vodu. Táto konkrétna sťažnosť poukazovala na nedostatok základných zásob.
To, čo nasleduje, hovorí o postojoch týkajúcich sa služby vojakov z regiónov, z iných národnostných komunít.
V Bujnaksku sme sa stretli s vojakmi – dezertérmi. Jeden z kaukazských obhajcov ľudských práv hovorí, že hneď po návrate vojakov sa v meste konalo stretnutie za účasti miestnych úradov, armády, prokuratúry a príbuzných.
„Pozeral som sa do očí všetkým, ktorí hovorili, že je nám ich ľúto.
Matky plakali, hovorili, že ich synovia mrznú, že sa nevedia normálne umyť. Ale ja som povedal: myslíte si, že to bolo lepšie vo Veľkej vlasteneckej vojne v zákopoch? Kto nás ochráni, ak sa ukáže, že armáda je takáto?“ povedal mi jeden z obyvateľov mesta, ktorý sa stretnutia zúčastnil.
Po prvé, vidíte tu lži propagandy v plnej paráde. Ľudia doma, najmä starší ľudia, vyrastali s príbehmi Veľkej vlasteneckej vojny. Táto vojna je zobrazená podobným spôsobom a teší sa obľube najmä u starších Rusov. Dokonca aj u ľudí, ktorí žijú vo vnútorných koloniálnych usadlostiach, a umierajú v neúmernom počte.
Ukazuje sa však aj niečo nad tým. Mnohí z týchto vojakov zarábajú v armáde oveľa viac ako kdekoľvek inde v miestnej ekonomike. Je to cieľavedomé. Pre Dagestan to znamená straty na vlastných príjmoch. Takže prinútenie týchto vojakov, aby sa vrátili do vojny, je spôsob, ako celý systém udržiava v chode.
Je to absolútne nefunkčné. Je to zámerné. Tieto regióny, ktoré majú pomerne málo prírodných zdrojov, sú chudobné a bez služieb.
Teraz sa pozrime na Burjatov.
Vedelo sa o 150 vojakoch. Právnici však tvrdia, že je to viac ako týchto 150 , ktorí už odleteli domov.
Podľa šéfa Nadácie Slobodné Burjatsko Alexandra Garmažapova ide len o malú časť vojenského personálu z republiky, ktorý sa pokúša opustiť bojovú zónu, no čelí zastrašovaniu. Pozná asi 500 prípadov Burjatov, ktorí nevedia, ako z armády odísť.
Dovoľte mi to objasniť. On vie o 500. Som ochotný sa staviť, že je to oveľa viac. To ma privádza k tomuto ďalšiemu príbehu, ktorý sa objavil na webe:
„TATARSTAN POTREBUJE REFERENDUM!
Je nás veľa! Tatári sú druhou najväčšou etnickou skupinou v Rusku. Máme veľa peňazí — sme 8.najbohatší spomedzi 85 ekonomík v Ruskej federácii. Máme bohatú kultúru. Rozvinuli sme vlastný cestovný ruch.
Do 14. decembra 2021 sme mali vlastného prezidenta. Celý svet nás môže obdivovať! Ale z nejakého dôvodu sme Moskve dovolili dobyť nás. Výučba v našom jazyku v školách sa obmedzuje. Kancelária prezidenta už neexistuje. Rusko nás vykorisťuje, využíva našu ropu, poľnohospodárske zdroje, všetky zdroje regiónu.
Stále nie sme nezávislí.
Je fér žiadať referendum! Prestaňme kŕmiť Moskvu.“
Uvedomte si, že podľa ruskej ústavy je legálne opustiť federáciu. To je dôvod, prečo Rusko trvá na týchto referendách na Ukrajine. Pretože je to tiež spôsob, ako sa dostať dovnútra.
(Napokon, podľa „Mirovič Media“ na Telegrame je to poučné. K členom federácie pristupujú ďalšie dva regióny.)
Nevidíme budúcnosť našich národov ako súčasť Ruska a nechceme byť zodpovední za vojnové zločiny Kremľa. Aktivisti Ligy slobodných národov z Burjatska, Tatarstanu a Mordovska požiadali Bidena, aby pomohol ich národom odtrhnúť sa od Ruska.
Ak sem pripočítame nedávne vyjadrenia Čečencov o príprave boja za nezávislosť, stáva sa to celkom zaujímavé. Vo vzduchu je cítiť vôňu roku 1991.
On to vidí. Ja to vidím. Sily, ktoré rozdeľujú Ruskú federáciu, sa zrýchľujú. To, že sa zhodujú s miestami, kde sa mnohí zmluvní vojaci snažia dostať von z armády, je dôležité.
Článok v The Moscow Times je mimoriadne užitočný na vloženie väčšieho množstva faktov do konštrukcie.
Je tiež dôležité, aby sme pri pohľade dovnútra začali rozlišovať medzi Ruskom a regiónmi.
Ak sa impérium rozpadne, budeme sa predbiehať v tom, aby sme Dagestanca nenazvali Rusom. Prečo? Lebo ním nie je.
Áno, oni sú ruskí vojaci, ale sú tiež Burjati, Dagestanci, a ostatné národnosti.
V krátkom čase sa tieto témy stanú viditeĺnejšími.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zato ukrajinská armáda preteká žiadosťami o dobrovoľníkov 😀 Asi preto sú tisíce mladých Ukrajincov mimo krajinu a keď sa ich človek spýta, prečo nie sú doma a nebojujú, tak sa chytia za hlavu, že nie sú praštení.

  2. kto je lucia stasselova,ake hovno?tu sa zdielaju len sami niktosi, nuly,myslite p. majko,ze taky baranek ,alebo chmelar su nuly,nevzdelanci? ja to vidim tak,ze mate problem z autoritami a ludmi ktory su vzdelanejsi maju sirsi prehlad ako vy.

  3. Nula a nevzdelanec si ty. To, ze nevies kto je autorka clanku na ktory reagujes znamena to, ze si blb. A nie, ze je neznama ona.

  4. No myslím že tých dezercií je na strane Ruska viac ako na strane Ukrajiny, predsa len, Ukrajinci bránia svoju zem zatiaľ čo Rusi bojujú len za ideu Putlera. Kto má rozum ten z Ruskej armády zdrhne, kto už by pokladal život alebo zdravie za ideu politika. Ukrajina nebola pre Rusko žiadnou hrozbou, nebol teda žiadny rozumný dôvod na útok. Samozrejme Ruská propaganda tvrdila a bude tvrdiť niečo iné …
    Kľudne nech prídu verbovať Rusi do radov slovenských rusofilov, by ma zaujímalo koľký by za to úžasné Rusko a úžasného Putina išli bojovať … len sedieť doma za klávesnicou a obhajovať nezmyselnú agresiu Ruska, zvaľovať vinu na západ a hanobiť Ukrajinu, to áno ale bojovať nie, prečo asi? …

  5. martin strelil si si do nohy,na slovensku vidime vsetkych ukrajinskych dezerterov,pytal som sa ich ci nedostali povolavaci rozkaz, ze dostali (sms-kou )len sa usmiali a poklopali si po cele,ze oni bojovat nejdu.tak tam bojuju americki zoldaci.

  6. anonym 13,25 myslis,ze nepozname poslankynu ruzinova a clenku strany spolu? takuto neoliberalnu nulu chces porovnavat s chmelarom?
    urcite vies,ze tato tvoja mantra nepodala uplne danove priznanie?

  7. Martinko a kde si objavil rusofilov? Ukrajina čaká na teba, daj si žiadosť že chceš bojovať proti rusom. Prezidentka dá podpis na tvoju žiadosť a bude s teba hrdina.

  8. Pre 15:03 – Každý z nás si tu len myslí, len veľmi málo ľudí v tejto krajine naozaj vie a z nás čo sa tu na SOL dohadujeme nevie ani jeden, len si myslíme…
    Pre 14:45 – Rusofilov mám aj v rodine, čo sa zastávali Ruska a že to západ vyprovokoval Rusov a predstav si aj im som to povedal čo tu píšem, kto sa chce zastávať agresie Rusov a pošahaného prezidenta Putina nech ide do Ruska a prihlási sa do bojov. Na Slovensku bude bez Rusofilov lepšie!!Prečo by som mal ísť bojovať za Ukrajinu? Ak bude napadnuté Slovensko tak mi napíš nech idem bojovať, nepíš mi tu nech idem bojovať za Ukrajinu, to mi nedáva zmysel!!
    Pre 14:28 – Do nohy som si nestrelil, z Ukrajiny utieklo veľmi veľa chlapov to nijako nepopieram (a ani sa nečudujem keď majú dieťa a podobne…) ale viac ako milión zostalo a hlási sa do boja, žiaľ Ukrajina nie je a nebola bohatá krajina tak tí Ukrajinci síce majú cez milión dobrovoľníkov no nemajú čím bojovať, so samopalom proti tanku alebo artilérii sa asi moc nedá …no má Rusko viac ako milión chlapov čo by išli bojovať na Ukrajinu za Putina?! Dokonca aj tí čo boli v Ruskej profesionálnej armáde odmietajú na Ukrajine bojovať, zatiaľ čo na Ukrajine sa do bojov hlásia obyčajní ľudia. Alebo to chceš poprieť? …

    Prestaňte sa už zastávať Putlera a jeho pošahanej predstave o veľkom a všemocnom Rusku, kto nemá oči prelepené rusofílnou páskou ten vidí aké Rusko na čele s Putinom naozaj je a vidíme aj v akom stave je všemocná Ruská armáda …

  9. Martin, keď niekto zhodnotí vznik konfliktu, to ešte neznamená, že sa zastáva Ruska. Neviem prečo to spájaš dohromady. Pokiaľ viem, sám generálny tajomník OSN povedal, že k tomu nemuselo prísť, keby západ počúval Rusko. Priznal, že nebola vôľa komunikovať. Výsledok vidíme. To je fakt.

  10. Pre 15:59 – Ukrajina má predsa plné právo o svojej krajine rozhodnúť sama (mám na mysli či budú proruský alebo vstúpia do EU), Rusko naopak nemá žiadne právo zasahovať do diania na Ukrajine … a na Slovensku a aj tu medzi čitateľmi SOL je veľká hromada rusofilov čo sú toho názoru že Rusko toto právo má … to je tiež fakt, nemyslíš?! Ten generálny tajomník OSN (a verím že nie len on ale aj polovica politikov v EU) by najradšej odovzdal polovicu Ukrajiny Rusku len aby ukončil konflikt a mohlo sa obilie (a nie len to) vyvážať do Afriky napr.
    Veď jeho krajina to nie je tak čo …
    Ukrajincov treba v boji za ich slobodu podporiť ako sa len dá a nie osočovať ich a velebiť Rusko. Mimochodom aj ja som mal Rusko veľmi rád, určite 1000x radšej ako USA ale po anexii Krymu a po útoku z Februára tomu tak veru nie je… samozrejme by bolo najlepšie pre všetkých ak by vojna nebola ale o tom rozhoduje len Putin, respektíve ruský oligarchovia, ak sa mu otočia chrbtom tak skončil a spolu s ním aj vojna a všetko to zlé čo prináša (ekonomická kríza, energetická kríza …)
    No ja Ukrajincom držím palce a dúfam v ich víťazstvo za vlastnú slobodu a veľmi ma mrzí že medzi Slovákmi (aj tu na SOL) sa nájde toľko ľudí čo podporujú magora z Kremľa a nezmyselnú agresiu a zabíjanie …

  11. pocuj martin,ak mi tu budeme vrazdit na juhu madarov tak 15tis.za 8rokov,tak madari a orban sa budu len tak pozerat,este putin mal velku trpezlivost sa na to pozerat 8 rokov,co povazujem za chybu,mal zakrocit skor bolo by menej mrtvych.

  12. A pred 8 rokmi keď im vzali Krym tak to bolo kvôli čomu? Akú výhovorku majú (máš)?
    A keď spomínaš Maďarov, ak nám Maďari zoberú časť pôdy a budú si brúsiť zuby na ďalšie územia a na tom území budú mať rôznych politikov a kolaborantov a my im budeme prenasledovať tých politikov a kolaborantov ktorý im budú na tom ďalšom území pripravovať pôdu, tak to bude čo? Zámienka na útok z Maďarska alebo obyčajná sebaobran?
    Ja to vidím tak že aj keď Ukrajinci robili poriadky s ruskými kolaborantami po anexii Krymu tak na to mali plné právo, dokonca majú plné právo napochodovať na Krym a zobrať si ho na rozdiel od Rusov ktorý tam nemajú čo robiť.
    Putin sa pekne prepočítal keď si myslel že po Kryme si môže len tak zobrať celú Ukrajinu a chvála bohu že sa prepočítal, ktovie kde by sa Putler zastavil keby Ukrajina padla tak ako plánoval do pár dní …
    A inak zaujímalo by ma odkiaľ si tých 15 tisíc zobral, na Ukrajine boli rôzne medzinárodné organizácie po anexii Krymu a nič z toho čo popisuješ nevideli. Ale tomu ty neveríš, ty veríš tomu čo napíšu čestný a mierumilovní Rusi, presne tí Rusi ktorý teraz na Ukrajine zabíjajú aj vlastných, teda Rusov, lebo sa im to celé vymklo z pod kontroly, ale to ty nevidíš, ty len tú Ruskú propagandu, však?

  13. @ Anonym 23. júla 2022, 18:09
    To vzal z Hlavnych srakov a podobnych hoax zdrojov, kde dezolati tak lubia nasavat informacie :D. Ziadnych 15k tam nezomrelo, nemaju absolutne ziadne info cim by to potrvdili ked to nemci ziadali od rusov, tak klasicky nic nedodali :)) Navyse tam rus ma darbanych separatistov takze tam konstantne vrazdil.

  14. martin anexia krymu prisla po referende kde sa zucastnilo 2,5mil ludi,bola tam aj americka komisia ktora konstatovala,ze referendum prebehlo podla pravidiel.nepamatam si ci v juhoslavii alebo v iraku bolo referendum o intervencii vrazdiaceho americkeho komanda.

  15. Pre 23:42 – vieš to parkovanie armády USA niečím podložiť? A Ukrajina nemá právo sama rozhodnúť či u nich bude alebo nebude parkovať USA? Teda ak by tam aj parkovali, čo do toho Rusov? To si naozaj tak vygumovaný a chceš tu obhajovať útoky Ruska na Ukrajinu takými sračkami? Napokon aj my budeme mať, resp. už aj máme základňu USA a aj iných spojeneckých krajín na našom území, pred vojnou sa mi to nepáčilo no teraz som úprimne rád že tu sú… Ak si totiž môže Rus povedať že Ukrajina nebude mať žiadne cudzie základne tak si môže rovnako povedať že ani Slovensko nebude mať žiadne základne, lebo by to bolo príliš blízko Ukrajine ktorá podľa Rusov patrí im… To tu chceš z Ruska naozaj robiť pána sveta? Možno by bolo načase sa zobudiť, kým Rusi (opäť) nebudú pochodovať cez Slovensko bez pozvania…

  16. Martin, obdivujem tvoju trpezlivost ze vysvetlujes anonymnym tuponom ako sa veci maju. Ani jeden ta argumentacne nezlozil opakovanim fejsbukovych kokotin. Mas pravdu v tom co pises. Ruski okupanti prehraju. Slava Ukrajine.

  17. Martin, tiez obdivujem Tvoju trpezlivost, presne pises aj moje myslienky, drzim palce v boji s konspiratormi ..

  18. No…Ukrajinské tajné služby uvádzajú, že v zachytených telefonických hovoroch ruských „hrdinov“ sa otvorene pripúšťa, že možno prehrajú. Takto otvorene to hovoria svojim doma. Dúfam, že to tak naozaj bude a stiahnu chvosty čo najskôr.

  19. Anonym 23. júla 2022, 23:42
    Máš nejaký dôkaz (nie konšpiráciu z FB) toho, že USA chceli práve Krym?
    Veď parkovať môžu na 3/4 pobrežia Čierneho mora. Turecko, Bulharsko, Rumunsko sú členmi NATO a majú dosť prístavov. A Čierne more rozlohou nie je zrovna nekonečný oceán.

  20. Najvyšší čas na budíček čo sa týka spomínaných národov (Dagestanci, Burjati, Tatari..) aby začali boj za svoju nezávislosť od tejto skurvenej krajiny nazívanej Rusko. Len a len dobré pre civilizovaný svet keby sa od Ruska začalo konečne po 30 rokoch znova aj odkrajovať :))

  21. Simo Häyhä 25. júla 2022, 11:31:
    nazyvat civilizovanym svetom urcite nadnarodne mocenske struktury je trosku nadnesene:)

  22. @Anonym 23. júla 2022, 23:42
    Co pisu v Hlavnych srakoch o tom ako bude teraz USA parkovat vo Finsku? Hned vedla Leningradu ? Ci tam to nebude vadit? 😀 😀 😀

  23. Pre Trilateral
    Vysvetli čo je necivilizované na nadnarodnej mocenskej štruktúre (predpokladám že máš na myslí EU) v porovnaní s Mordorom (Rusko). Samozrejme chýb sa nájde mnoho, ale ak mám porovnávať s Ruskom tak je to troška neporovnateľné, vlastne nie troška, ale úplne keďže nie je ani čo porovnávať nakoľko hodnoty sú úplne inde.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img