ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Dnes sa začalo reštaurovanie portálu kaštieľa. Prvým krokom je jeho odborná demontáž

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /

Návštevníci Zámockého parku mohli dnes ráno sledovať rozoberanie pôvodného kamenného portálu na vstupnej bráne do kaštieľa. Práce sú súčasťou projektu, ktorého cieľom je obnova portálu našej seredskej národnej kultúrnej pamiatky.

Z iniciatívy OZ Vodný hrad vznikla v roku 2019 verejná zbierka na obnovu vstupného portálu do kaštieľa, ktorý bol, a ešte aj je, v havarijnom stave. Jej výnos predstavuje približne 6-tisíc eur. Seredská radnica zabezpečila verejné obstarávanie na zhotoviteľa prác a poskytla aj 22-tisíc eur z rozpočtu mesta, aby sa reštaurovanie mohlo zrealizovať.

Reštaurátori dnes postupujú podľa schválenej dokumentácie pamiatkovým úradom. Ich súčasťou bol aj komplexný reštarátorský výskum. Skorodovaný oceľový preklad nad bránou už nahradili novým masívnejším, obnažili dolnú časť portálu skrytú pod dnešným terénom a dielec po dielci demontovali staré kamenné články. 14 masívnych kameňov poputovalo do ateliéru, kde ich špeciálnymi postupmi zreštaurujú, časť nanovo vymodelujú a vo finále ich osadia naspäť na svoje pôvodné miesta.

Zaujímavosťou je odhalenie pôvodnej roviny terénu, po ktorom sa kedysi vchádzalo do Šintavského hradu. Je približne 60 centimetrov pod súčasným terénom. Výskum odhalil aj kamenné odrazníky, ktoré kedysi slúžili ako bezpečnostný prvok, aby kolesá vozov nepoškodzovali vstupnú bránu.

 

Pozrite si fotky z dnešnej demontáže portálu.

Foto: ZS, MsÚ Sereď

– – –

Tento článok bol na základe žiadosti odborníkov a následne aj jeho autorky upravený na novú verziu, ku ktorej diskusia nižšie nie je po oprave v kontexte s článkom. Pôvodný článok uverejnený v mestskom médiu a následne aj na SOL bol v tejto podobe:

Obnažené murivo odkrylo rovinu pôvodného terénu a kamenné odrazníky, ktoré slúžili ako odstup kolies vozov od muriva
Obnažené murivo odkrylo rovinu pôvodného terénu a kamenné odrazníky, ktoré slúžili ako odstup kolies vozov od muriva
Odborná dokumentácia k reštaurácii
Odborná dokumentácia k reštaurácii
Odborná dokumentácia definuje stavebné dielce portálu. Je tvorený zo 14-tich kusov
Odborná dokumentácia definuje stavebné dielce portálu. Je tvorený zo 14-tich kusov
Návrhová časť dokumentácie obsahuje zmapované brány iných pamiatok, podľa ktorých sa dá odvodiť vzhľad a konštrukcia seredského portálu kaštieľa
Návrhová časť dokumentácie obsahuje zmapované brány iných pamiatok, podľa ktorých sa dá odvodiť vzhľad a konštrukcia seredského portálu kaštieľa

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. takýchto ľudí platí úrad radčej keby pokosili.počula som z úradu že tá slahučková je premotivovaná a pchá sa do kakáča prednostovi.jej majú vyše hlavy na úrade.

  2. Len do toho a nájsť na tom chybu za každú cenu. A v momentálnej situácii keby v tom bol pán Ondrej Kurbel tak by to bol fantastický prínos pre Sereď.

  3. Ján Kalinčiak používal výraz reštavrácia. Predsa len reštaurácia je niečo iné, aby náhodou nejaký turista nehľadal v kaštieli denné menu. Potom ale treba uvádzať pojem reštaurovanie. Podobne je to s odbornou deštrukciou. To by som si predstavil skôr búracie práce realizované odbornou firmou, čo v tomto prípade nie je. Nevadí, snaha bola.

  4. Tento článok písal nejaký retard?To oni demolujú s dynamitom historickú pamiatku?Na fotke sú odborníci ktorí by mali vedieť ako sa to robí.Je to celé zle.

  5. ty chruno, nedavaj si meno citatel, ked nie si schopny precitat si meno autora clanku.
    ti vasi ucitelia si naozaj zvysenie platov nezasluzia.

  6. takže z kaštieľa bude reštaurácia ako sa píše v článku 😀 to len somár môže napísať a ešte robí pre noviny to je vizitka teda 🙂

  7. Tento článok bol na základe žiadosti odborníkov a následne aj jeho autorky upravený na novú verziu, ku ktorej diskusia nižšie nie je po oprave v kontexte s článkom.

  8. Keď sa nič nerobí, je zle. Keď sa niečo robí, aj tak je zle. Kto by vám vyhovel, veční rebeli ? Keď niečo nie je v poriadku, je na mieste písať aj kritiku, ale nie za každú cenu, len aby sa písať zviditeľnil.

  9. Určené pre tzv. odborníkov. Čo znamená REŠTAURÁCIA:
    reštaurácia2 -ie ž. reštaurovanie: r. hradu, katedrály; r. monarchie;
    reštaurácia uvedenie (starej, poškodenej) umeleckej pamiatky do pôvodného stavu, obnovenie, obnova
    reštaurácia obnova uvedenie niečoho do pôvodného, obyč. lepšieho stavu • obnovenie • renovácia • renovovanie: obnova, obnovenie, renovovanie historického jadra mesta • rekonštrukcia • rekonštruovanie • reštaurácia • reštaurovanie: rekonštrukcia budov, ciest, mostov; reštaurácia, reštaurovanie umeleckých diel • prestavba (obnova do zlepšenej, zmenenej podoby):
    reštaurácia uvádzanie, uvedenie do pôvodného stavu, obnovovanie, obnovenie: r. umeleckých pamiatok; r. kaštieľa; r. starej kaplnky;

  10. Su, ale idu byt volby. A aj legionara nam vratil. No nie je superhifisquely?
    P.S. a dakujem SEREĎANOVI za pouzitie rozumu.

  11. seredan,viem co su restauratorske prace,myslel som ked ich dokoncia,co tam bude aky lokal,muzeum uz mame,kniznica dnes nikoho nezaujima,pivarne,senky dnes moc nejdu,ubytovna v kastiely by bol asi drahy spas a nejaka zaprdena restauracia to asi nevytrhne.

  12. Nech sa nikto nehneva, ja by som bol za celkove zburanie kastiela. Je to iba diera na peniaze. V dnesnej dobe ked je vojna a mega financna kriza. Pamatam si cca 30 rokov dozadu ako reparovali strechu. Naco to bolo? Nikam to nevedie, vobec nie sme sposobili opravit tak velky objekt v takom zufalom stave. Bohuzial taka je pravda. Historia uz nikoho nezaujima. V Galante si opravili jeden kusok Esterhazyho kastiela a co je ale zaujimave, vedeli to spropagovat vydanim nulovej MemoEuro bankovky.

  13. Anonym 22.jula.2022 22.20-čítal som tento komentár v nemom úžase viac krát a po dlhej úvahe som prišiel na to, že niekto vo výchove spravil chybu. Dosť podstatnú.

  14. anonym 22,20 pravdu mas,je to len taka sedliacka stodola,ziadny kastiel,bozodna studna penazi,len par naivnych hlupakov si mysli,ze z toho urobia betliar.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img