ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

COVID-19: Izolácia po pozitívnom teste trvá 5 dní

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM| Počty nových potvrdených prípadov rastú naprieč Európou a Slovensko nie je výnimkou. Prinášame preto stručný prehľad a rady ako postupovať pri pozitívnom teste.

Kto je považovaný za osobu pozitívnu na COVID-19 ?

Osoba po doručení pozitívneho výsledku:
➡️RT-PCR testu
➡️LAMP testu
➡️antigénového testu
➡️PoCT testu
➡️domáceho antigénového testu, s ktorým oboznámi svojho lekára a ten určí ďalší postup

Čo robiť po doručení pozitívneho výsledku ?

➡️nastúpiť do domácej izolácie
➡️informovať o výsledku testu všetky svoje úzke kontakty, s ktorými sa osoba stretla 2 dni pred odberom (ak nemala príznaky)
➡️informovať o výsledku testu všetky svoje úzke kontakty, s ktorými sa stretla 2 dni pred objavením prvých príznakov

Ako dlho trvá domáca izolácia ?

➡️izolácia trvá 5 dní od dátumu odobratia vzorky s pozitívnym výsledkom
➡️ak sa počas 5-eho dňa izolácie vyskytujú príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, o ukončení izolácie rozhodne ošetrujúci lekár
➡️po ukončení izolácie je pozitívna osoba staršia ako 6 rokov povinná si ďalších 5 dní na verejnosti prekryť horné dýchacie testy respirátorom FFP2

Mal som úzky kontakt s pozitívnou osobou. Ako mám postupovať ?

➡️karanténa po úzkom kontakte nie je povinná
➡️do karantény po úzkom kontakte sa nastupuje iba v prípade, že o tom rozhodne ošetrujúci lekár
➡️ak počas karantény nemá osoba príznaky znemožňujúce pracovnú činnosť, jej karanténa sa končí na 5. deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou
➡️v prípade, že osoba, ktorá bola v úzkom kontakte s pozitívnou osobou má aj na 5. deň príznaky, o ukončení karantény rozhodne lekár
➡️osoba po ukončení karantény nemusí na verejnosti nosiť respirátor

Odborníci aj naďalej vyzývajú ľudí, aby sa počas týchto týždňov správali zodpovedne. V prípade, že pociťujú príznaky akéhokoľvek ochorenia horných dýchacích ciest s príznakmi nádchy, kašľa, bolesti hrdla s teplotou, ostaňme doma, ochorenie je potrebné vyležať a neroznášať infekciu. Taktiež odporúčajú urobiť si samotest. V prípade ťažšieho stavu je potrebné kontaktovať svojho lekára, ktorý môže indikovať potrebu PCR testovania.

10 odporúčaní Konzília odborníkov nájdete aj na stránke ministerstva:
https://www.health.gov.sk/Clanok?10-odporucani-Konzilia-odbornikov-na-leto&fbclid=IwAR2ltxSJ5FetDBacv0FUoh7jpOOBMSbBet5coc14GQF02AZf5G8AygyhAe8

Odporúčania odborníkov:
✅pri príznakoch sa otestujme
✅používajme rúško či respirátor
✅zvýšme opatrnosť pri cestovaní
✅dodržujme odstup
✅vyhnime sa objímaniu
✅nezabúdajme na umývanie rúk
✅zaočkujme sa proti COVID-19
✅chráňme najzraniteľnejších
✅dodržujme povinnosť respirátora u lekára, v nemocniciach, lekárňach a sociálnych zariadeniach
✅buďme opatrní, zodpovední a ohľaduplní

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img