ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Ďalšia inflačná pomoc pre najzraniteľnejších je pripravená na vyplatenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Po požiadaní o dotáciu úrady práce vyplatia ďalším skupinám ľudí 100 eurový príspevok

Úrady práce po celom Slovensku v týchto dňoch prijímajú žiadosti o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Konkrétne ide o poskytnutie jednorazového príspevku 100 eur v rámci inflačnej pomoci, ktorú Vláda SR adresovala vybraným skupinám ľudí na zmiernenie následkov v súčasnosti rastúcej inflácie, a tým aj životných nákladov.

Už v júni rezort práce na základe prijatého nariadenia Vlády SR automaticky vyplatil jednorazovú pomoc v rámci poskytovaných dávok rodinám s deťmi prostredníctvom zvýšeného prídavku na dieťa, rovnako osobám v hmotnej núdzi, náhradným rodičom ako aj opatrovateľom, ktorí poberajú peňažný príspevok na opatrovanie v zmysle stanovených podmienok. Inflačný balík jednorazovej pomoci predstavuje spolu cez 105 miliónov eur. Okrem toho sa v týchto dňoch jednorazovo vypláca aj 13. dôchodok všetkým jeho poberateľom, pričom na tento účel pôjde viac ako 310 miliónov eur.

V tomto prípade nie je pomoc vyplácaná automaticky, ale je potrebné o ňu požiadať. Osoby z vládou určených skupín môžu žiadosť podať e-mailom alebo priamo na príslušnom úrade práce v mieste svojho bydliska až do konca augusta tohto roka. Osoby, ktoré sa starajú o nezaopatrené dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vo veku 6 až 18 rokov, tak môžu urobiť až do 30. septembra. Na žiadosti podané po uvedených termínoch sa neprihliada.

Inflačná dotácia bude po schválení poskytnutá v najbližšom výplatnom termíne sociálnych dávok a príspevkov.

Prinášame PREHĽAD, komu je táto forma inflačnej pomoci určená a ako o ňu žiadať:

  • OSOBY NAD 62 ROKOV, ktorí nepoberajú dôchodok

Jednorazová pomoc vo výške 100 eur. Inflačná pomoc pre osoby nad 62 rokov je určená pre fyzickú osobu, ktorá má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a najneskôr v máji 2022 dovŕšila 62 rokov veku. Tiež v máji 2022 nevykonávala činnosť, ktorá zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti, z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti a nie je/nebola poberateľom:

  • starobného dôchodku,
  • predčasného starobného dôchodku,
  • invalidného dôchodku,
  • vdovského dôchodku, vdoveckého dôchodku,
  • výsluhového dôchodku,
  • invalidného výsluhového dôchodku,
  • vdovského výsluhového dôchodku, vdoveckého výsluhového dôchodku alebo
  • obdobnej dávky zo zahraničia

Splnenie podmienok na poskytnutie inflačnej pomoci žiadateľ preukáže čestným vyhlásením.

Vzor žiadosti: https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/inflacna_dotacia/ZIADOST_o_dotaciu_62_r___final.pdf

  • OSOBNÍ ASISTENTI

Inflačná pomoc sa poskytuje jednorazovo v sume 100 eur. Dotáciu možno poskytnúť osobe, ktorá má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a ktorá vykonávala osobnú asistenciu v rozsahu najmenej 12 hodín v priebehu I. štvrťroka 2022 na základe zmluvy o výkone osobnej asistencie predloženej úradu práce, sociálnych vecí a rodiny podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (z. č. 447/2008 Z. z.).

Osobný asistent preukazuje splnenie podmienok pre poskytnutie dotácie kópiou potvrdenia o odmenách, ktoré mu boli vyplatené ako osobnému asistentovi za mesiace I. štvrťroka 2022. Ak už úradu práce bola predložená, nie je potrebné ju opätovne predkladať.

Vzor žiadosti: https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/inflacna_dotacia/ZIADOST_o_dotaciu_OA__final.pdf

 

  • OPATROVATELIA, ktorí nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie

Jednorazová dotácia je vo výške 100 eur. Dotácia je určená osobe, ktorá má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a za ktorú bol za máj 2022 štát platiteľom verejného zdravotné poistenia (podľa § 11 ods. 7 písm. k) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení). Ide o osobu, ktorá opatruje fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím odkázanú na opatrovanie podľa komplexného posudku alebo opatruje blízku osobu, ktorá je staršia ako 80 rokov a nie je umiestnená v zariadení sociálnych služieb alebo v zdravotníckom zariadení; ak za inú osobu nie je platiteľom štát z dôvodu opatrovania tej istej osoby. Táto osoba preukazuje splnenie podmienok pre poskytnutie dotácie dokladom príslušnej zdravotnej poisťovne, že bola poistencom štátu na verejné zdravotné poistenie za máj 2022 v zmysle zákona o zdravotnom poistení.

Vzor žiadosti: https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/inflacna_dotacia/ZIADOST_o_dotaciu_O__final.pdf

 

  • OSOBY, ktoré sa starajú o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom

Jednorazová inflačná pomoc 100 eur je určená osobe, ktorá má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky, a za ktorú bol štát platiteľom poistného na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistného do rezervného fondu solidarity za máj 2022 z dôvodu, že ide o fyzickú osobu, ktorá sa riadne stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky najdlhšie do 18 rokov jeho veku, ak nie je dôchodkovo poistená z iného dôvodu, nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok a nedovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok. Splnenie podmienky táto osoba preukazuje potvrdením Sociálnej poisťovne.

Vzor žiadosti: https://www.upsvr.gov.sk/buxus/docs/SSVaR/inflacna_dotacia/Ziadost_o_dotaciu_-_dieta_s_DNZS.pdf

 

Všetky podrobné informácie, tlačivá žiadostí v elektronickej podobe a zoznam e-mailových kontaktov na úrady práce nájdete na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR:

https://www.upsvr.gov.sk/social-affairs-and-family/socialne-veci/inflacna-pomoc-v-sume-100-eur.html?page_id=1186447

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nech si tých 100€ strčia do r…. Nech si za ich nechajú a nech si vylepšia svoje príjmy, ktoré sú v astronomických výškach. To už prekračuje všetky medze, aby takto ponižovali národ, ktorý na týchto darmožráčov robí. Keď majú niečo dať, už len vyčítajú, koľko to bude stáť. Ale koľko nás stoja oni a politické strany to nehovoria.To pošlú, aby ľudia nesedeli na okraji chodníkov a ciest a nežobrali? Tento národ by im to mal spočítať.

  2. Blbec zostane blbcom i keď sa naučil na počítači. Aspoň takto prezentuje svoju obmedzenosť., ktorou sa pravidelne zviditeľňuje. Ešte nič pozitívneho z neho nevyšlo, len každého napáda. Pravdepodobne musí trpieť nejakou psychickou poruchou, že na každého útočí. Mal by sa dať liečiť!

  3. To mas pravdu. Zostanes blbcom aj keby si sa naucil na raketoplane. Pokial je pre niekoho poslanecky plat astronomicka vyska, tak je a aj zostane blbcom.

  4. Ako sa dá s 5000€ platu kúpiť auto za 100000€ dom za 500000€ nejaký ten byt do prenájmu 200000€ a k tomu ešte nejaká dobolenka s bubo atď atď… tam nerobí daňový úrad kontrolu?

  5. Tým blbcom si ty v plnej miere. Keď ty nepripadá ich plat a zvýšenie platov o 1500€ a teraz ďalšie zvýšenie, ktoré sa im vypláca mesačne za astronomickú výšku oproti 100€, čo bude na celý rok, nakoľko je to len jednorazové, tak v prepočte koľko to vychádza na mesiac? Možno, že aj ty si jeden z poslancov, keď sa ti to máli. Hlavná vec, že ty máš a na ostatných z vysoka kašleš.

  6. Všetky vlády v EU časom padnú. Je otázne, koľko nás (daňovníkov) budú stáť škody, ktoré dovtedy stihnú napáchať pod vplyvom USA. Euro voči doláru oslabuje a presne toto je jeden z cieľov tejto „protiruskej“ kampane. Americké firmy skupujú Britske zbrojárske podniky. Prečo? Prečo USA od začiatku konfliktu vrazilo do Ukrajiny viac peňazí, než do vojny v Afganistane za prvých 5 rokov? To nebude kvôli zachovaniu demokracie. Predpokladám, že aj tak bude výsledok rovnaký. USA budú bojovať proti Rusom do posledného Slovana. Amerického vplyvu sa treba zbaviť, lebo nás vyhubia ako vyhubili Indiánov. Európa a Ázia by mali držat spolu, Amerika nech si bačuje na svojom kontinente. A keby ruský cár nepredal Aljasku, Napoleon vtedajšiu Louisianu bola by Amerika menšia a oveľa chudobnejšia. Aj keď, chudobná je aj teraz. Z požičaných peňazí dokáže rozdávať. A kedže veritelia chcú svoje peniaze späť, musia im poklonkovať.

  7. Buffet sa už vyjadril, že má nachystaných pár miliárd dolárov na kúpu skrachovaných európskych firiem. Treba ich len dostať do kolien. To sa práve deje.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img