ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Zážitky na celý život z chorvátskeho ostrova Pag

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

PhDr. Mária Cicáková – Centrum pre deti a rodiny Sereď /  Deti z CDR Sereď  /detský domov/, sa v júni 2022 zúčastnili letného pobytu v Chorvátsku na ostrove Pag. Na túto letnú činnosť bolo vybratých 10 detí. Výber detí bol podmienený kritériami správania, prospechu v škole, vlastnej iniciatívy pri rôznych činnostiach, osobnej aktivity a zaangažovanosti, účasti na rôznych kultúrnych a športových a podujatiach…. Vybraté deti sa veľmi tešili a čakali na deň D. Na týždňový pobyt vyrazili s nadšením a plní očakávania dňa.

Cestou k moru mali zastávku na prekrásnych Plitvických jazerách, kde absolvovali niekoľkohodinovú prehliadku najznámejšieho národného parku v Chorvátsku. Deti obdivovali scenériu vododopádov a kaskád.  Plavbou loďou po Plitvických jazerách mali deti možnosť pozorovať nádhernú prírodu a prírodné úkazy. Výlet v národnom parku sme ukončili jazdou vyhliadkovým vláčikom. Naša cesta pokračovala autobusom na ostrov Pag, kde sme boli ubytovaní v hoteli Belveder. Veľkým, milým prekvapením pre deti bol hotelový bazén a výhodou boli pláže len niekoľko desiatok metrov  od hotela. Deti neskrývali nadšenie a radosť. Veľkou výzvou pre deti bol celodenný výlet loďou Pažským zálivom s kúpaním a šnorchlovaním na niekoľkých zaujímavých miestach dostupných len loďou. Z lode si deti pozreli skalnaté útvary bizarných tvarov, napr. Stádo slonov, alebo Malá Pažská Eiffelovka. Všetky deti využili možnosť preplávať a preskúmať jaskyne v prielive Pažské vráta, ktoré sú z pobrežia úplne nedostupné. Najväčšiu zábavu prežívali deti pri skokoch z hornej paluby lode do mora. Súčasťou výletu bol fishpiknik na lodi. Deti mali možnosť vidieť aj čistenie práve ulovených morských rýb, ich spracovanie a prípravu na grilovanie. Na tomto výlete sa vyšantili aj pri rôznych zábavných súťažiach a dobrej hudbe.

Deti z nášho centra boli prvý krát v živote pri mori a tak si aj prvý krát vyskúšali aké je to šantiť, plávať a potápať sa v mori, skákať z lode do mora, šnorchlovať, absolvovať rôzne vodné športy a atrakcie, či len tak ležať na pláži a počúvať šum mora a sledovať lietajúce čajky. Slniečko, kúpanie v mori, v hotelovom bazéne, vodné atrakcie, diskotéka, polnočné kúpanie v mori sú pre deti nezabudnuteľné chvíle radosti. Jednoducho relax pri mori s podnikaním výletov po okolí, čo viac si možno priať. Deťom sa veľmi páčili aj večery ktoré trávili prechádzkami promenádou do blízkeho historického centra. Kochali sa chorvátskou atmosférou, domácou krajinou, ochutnávali zmrzliny, nakupovali drobné suveníry. Tieto nezabudnuteľné dni sa niesli v duchu skvelej zábavy, dobrej nálady a vynikajúcej atmosféry. Tak ako deti s nadšením na pobyt odchádzali, tak aj s ním prišli naspäť. Z rozprávania detí je vidieť aj počuť že boli a sú nadšené, spokojné a nadmieru sa splnili  ich očakávania.

Je preto veľmi dôležité vyjadriť veľké poďakovanie pánovi riaditeľovi centra Mgr. Jánovi Jankulárovi, ktorý stojí za celým týmto pilotným projektom. Bez jeho ochoty, iniciatívy, pomoci, zorganizovania, finančného zabezpečenia by nebolo možné túto letnú činnosť absolvovať.

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Krásne zábery, naozaj si výlet užili. Treba cestovať, deti a mladých to obohatí.
    Pekné leto prajem všetkým deckám v DD. Danke K.želám aj veľa športových úspechov, je to milé a šikovné dievča.

  2. úžasné, len ako naschvál podarilo sa to v roku keď pán Jankulár kandiduje na primátora. A dozvedeli sme sa to zo všetkých médií. Minule som išiel vyniesť smeti a zo smetiaku na mňa vyskočil článok o šľachetnom pánovi Jankulárovi. Len si tak kladiem otázku, koľko rokov je pán Jankulár riaditeľom? A čo robil celé tie roky do teraz, keď až vo volebnom roku boli deti prvý krát v živote pri mori?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img