ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny štát dosiaľ vyplatil 13,2 milióna eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Piatok 8. júl 2022  je posledný termín, kedy je možné predložiť obecnému či mestskému úradu výkaz o počte nocí v mesiaci jún, počas ktorých ubytovatelia poskytli strechu nad hlavou odídencom z Ukrajiny. Výška príspevku sa zvýšila.

Príspevok sa vlastníkom domov a bytov aktuálne poskytuje vo výške 8 eur za noc u dospelých a 4 eurá za dieťa mladšie ako 15 rokov. V praxi ide od 570 do 1430 eur v závislosti od počtu obytných miestností.

Zariadeniam, ktoré nepodnikajú v oblasti ubytovania, obciam a VÚC sa príspevky poskytujú vo výške 12 eur za jednu noc u dospelých a 6 eur za dieťa do 15 rokov.

Podrobnosti a postup pri vyplácaní príspevku za ubytovanie podľa zákona o azyle upravuje aktuálne nariadenie vlády č. 218/2022. Hoci je nariadenie účinné od 21. júna, o zvýšený príspevok možno požiadať spätne za celý mesiac jún. Potrebné je použiť nové výkazy, vzory ktorých ministerstvo vnútra zverejnilo na svojom webovom sídle.

Ministerstvo vnútra zároveň upozorňuje, že ubytovatelia, ktorí mali s odídencom podpísanú zmluvu o ubytovaní do 30. júna, sú povinní podpísať dodatok k nej, resp. uzatvoriť novú zmluvu, ktorú predložia obci zároveň s výkazom za mesiac jún.

Takisto stále  platí povinnosť odídenca raz za mesiac osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie.


 

V týchto dňoch už samosprávy  rozosielajú ubytovateľom príspevky za ubytovanie za mesiac máj, ktoré im ministerstvo vnútra doručilo na účty koncom júna. Celkovo ide o 5 674 328 eur.

Príspevok za ubytovanie cudzinca vypláca štát od februára. Vláda rozhodla, že sa bude poskytovať až do septembra 2022. Ubytovateľom bolo na príspevkoch dosiaľ vyplatených 13,2 mil. eur.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. OCET 9. júla 2022, 20:33
    Zbombardovali Ti cinziak, alebo sa bojis ze ta osloboditelia znasilnia? Aky mas dovod na odchod?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img