ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

MV SR: Navrhujeme zmeny pri voľbe hlavy štátu a voľbách do Európskeho parlamentu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Ministerstvo vnútra predložilo návrh na zmenu Ústavy v súvislosti s vybranými pravidlami týkajúcich sa volieb prezidenta SR a volieb do Európskeho parlamentu. Návrh je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Iniciatíva ministerstva vnútra vychádza z Programového vyhlásenia, v ktorom sa vláda zaviazala k odbornej diskusii pri analýze volebného systému.

Prvé kolo prezidentských volieb by sa podľa návrhu rezortu mohlo konať najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. V súčasnosti platí 60-dňová lehota. „Skrátením má vzniknúť priestor na zosúladenie termínu konania druhého kola volieb s termínom konania volieb do Európskeho parlamentu, čím predpokladáme, že by sa mohla zvýšiť účasť na voľbách zástupcov našej krajiny v európskom parlamente a zvýšila by sa tak relevantnosť týchto volieb a najmä  legitimita zvolených zástupcov v Európskom parlamente vďaka vyššej účasti občanov,“ uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec.

Zmena Ústavy je nevyhnutná aj z dôvodu, aby sa vo voľbách prezidenta umožnila voľba poštou, čím sa umožní hlasovať opäť vyššiemu počtu ľudí –  v tomto prípade Slovákom žijúcim v zahraničí. Odborníci rezortu vnútra za uplynulé týždne o predmetných návrhoch diskutovali niekoľkokrát za okrúhlym stolom so zástupcami koaličných strán s cieľom konštruktívnej diskusie a prípravy kvalitného návrhu.

„Zástupcovia koaličných politických strán na stretnutiach za okrúhlym stolom vyjadrili podporu pre umožnenie voľby poštou vo voľbách prezidenta, a taktiež podporili vytvorenie podmienok na vyhlásenie volieb prezidenta tak, aby sa druhé kolo voľby prezidenta konalo v rovnaký deň a v rovnakom čase, ako voľby do Európskeho parlamentu,“
povedal štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

Obe voľby sa budú konať v roku 2024. Pri obidvoch získavajú zvolení kandidáti 5-ročný mandát. „Mohli by sa teda konať v rovnakom termíne, tak ako sa to podarilo presadiť pri tohtoročných spojených župných a komunálnych voľbách. Spojenie dvoch volieb do jedného dňa prinesie v neposlednom rade benefit voličom, ktorí si ušetria jednu cestu k volebným urnám,“ vysvetlil šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

Návrh rezortu tiež hovorí o elektronizácii volebných procesov. Krok, ktorý odbremení samosprávy a na druhej strane voličom uľahčí a stransparentní uplatňovanie volebného práva zo zahraničia.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Súhlasím so zmenou volebného zákona, ale s tým, že by sa to týkalo volieb u nás. Aby sa nevolili politické strany a len ľudia, ktorých oni tam chcú mať, ale schopní ľudia, ktorí dokážu niečo urobiť pre občanov. A tiež, aby sa politické strany nedotovali zo štátneho rozpočtu na úkor občanov.

  2. Spojiť voľbu prezidenta s inými voľbami je irelevantné, treba však upraviť pravidlá kampane tak, aby sa prezident volil a nie kupoval si úrad cez vysoké náklady na kampaň. Ostatných dvoch voľbách sa javí, že na kampaň minuli na obyvateľa toľko ako v USA.
    Kampaň by mala byť len vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. A nemali by sa robiť prieskumy verejnej mienky.

  3. Presne tak. Predraženou kampaňou za podpory spriaznených médií sa dostali do paláca Kiska aj Čaputová, ktorých pár mesiacov pred voľbami nepoznalo 99% občanov. Všetko je to o manipulácii verejnej mienky.

  4. Presne tak, ako píše Anonym 7.júla 2022,18.19, že kampaň by mala byť LEN vo verejnoprávnej televízii a rozhlase a nie, že narážame do billboardov na každom kroku, ktoré si platia z našich peňazí, nie z vlastného vrecka a túto kampaň dostávajú milióny. Ľuďom dávajú príspevky, ako žobrákom na ulici a pritom Krajniak vyčísluje, koľko to bude stáť. No nech si ich nechajú na zmrzlinu, ale aj neviem, či by im to stačilo.

  5. @Anonym 7. júla 2022, 18:40
    Hahahah este ti tam chyba ze HA-RA-BIN je vitaz a mas to vsetko :D. Kisku a Caputku mozno nepoznalo 99% obcanov zato ich protivnikov poznalo 100% a preto isli do pice. Lenze to tvojmu mozocku asi moc nedoslo ze? 😀 😀

  6. A tvojmu mozocku zas nedoslo ze preto sme tu tak v pici ked vsetci volia niekoho len preto aby volili proti inemu

  7. @Pre kokota vegu 8. júla 2022, 9:08
    No vidis dezolatik a stale ti nedochadza co za hovno musi byt ten tvoj SMERacik ked proti nemu voli vacsina slovenska 😀

  8. @ Pre vega 8. júla 2022, 12:18
    Ano, ty nie si ovca, ty si samson slavien vlk co aj proti rusku proslaviensky bojoval v LIDLi 😀 😀

  9. Stačilo ísť do USA umývat taniere pracovať na pumpe, zarobíte doláre za ktoré si na slovensku kúpite hovno. Čo stojí v USA živobytie. Ak vám niečo zostane s toho si firmu nezaložite ako pán Kiska. A pani Čaputova s tou je to tiež čudné. V Amerike je školiace stredisko pre adeptov na post prezidenta, nie len pre Slovensko.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img