ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Polícia radí: Ako bezpečne vyberať peniaze z bankomatu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  V letnom období je vyššie riziko drobných krádeží na miestach s väčšou koncentráciou ľudí, najmä u obchodníkov, v nákupných centrách, ale aj v uliciach miest a na rôznych trhoch, či kultúrnych podujatiach. Aby ste nemuseli riešiť z toho plynúce nepríjemné situácie, prinášame rady, ako sa im vyhnúť.

Vreckári využívajú predovšetkým nepozornosť nakupujúcich, ktorí sú rozptyľovaní tovarom alebo programom podujatia. Ideálna situácia pre vreckových zlodejov je najmä neprehľadná situácia v dave. Páchatelia si svoje obete neraz tipujú a tašky bez dozoru sú pre nich ako magnet. Všímajú si, kde si kupujúci po platení odkladajú peňaženku, aký PIN zadávajú pri pokladni do terminálu alebo na klávesnici bankomatu. Dávajte pozor na svoje veci a majte ich vždy pod dohľadom.

Dôležité:

  • dávajte pozor na svoje osobné veci, aby vám platobnú kartu neukradli a nemohli byť neoprávnenou osobou zneužité,
  • pri výbere z bankomatu a pri bežných platbách u obchodníka dbajte na to, aby vám pri zadávaní PIN kódu nepozerali iné osoby na prsty,
  • PIN kód nenoste pri sebe, radšej si ho pamätajte,
  • kartu spolu s PIN kódom nikomu nepožičiavajte,
  • ak si všimnete na bankomate podozrivé zariadenie, nepoužite ho a toto zistenie oznámte banke, či polícii,
  • ak vám zmizla bankomatová karta, kontaktujte banku a  čo najskôr ju dajte zablokovať, inak môže byť zneužitá,
  • ak zistíte, že bol váš platobný prostriedok zneužitý neoprávnenou osobou, čím skôr to oznámte polícii.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img