ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Altar Quartet feat. J D Walter v Piešťanoch (Rozospievaný večer)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V piatok 17. júna 2022 bolo v Piešťanoch pekné slnečné počasie, takže som už ani nemyslela na búrku, ktorá tam vystrájala večer predtým. Napokon, neprišla som robiť meteorologický výskum. Zlákal ma koncert na terase reštaurácie La Musica – vystúpenie jazzovej formácie Altar Quartet so vzácnym hosťom, americkým spevákom J D Walterom. Cestou na „miesto činu“ som počúvala hlasný a oduševnený spev vtáčat. Piešťanské ulice ho boli plné. Hovorila som si, že vokálny súbor Spevavec koncertuje ako predkapela Altar Quartetu. Zadarmo a pre všetkých. Na terase som sa stretla s viacerými dobrými známymi. Vládla tam pohoda.

O 19.50 hod. sa začal koncert Altar Quartetu v zostave: Nikolaj Nikitin – tenorový saxofón, Ľuboš Šrámek – piano, Matej Štubniak – kontrabas a Marián Ševčík – bicie.  Od samého začiatku hudbu dopĺňal spev J D Waltera. Konferovania sa zhostil Nikolaj Nikitin. Prezradil, že v ten večer sa bude hrať hlavne autorská tvorba. Úvodnou skladbou bol však jazzový štandard You Go To My Head, ktorý zaranžoval J D Walter. Jeho spev a scat boli priam ekvilibristikou, pohrávaním sa s hlasom, okoreneným elektronickými efektmi a využitím loopera. Páčilo sa mi i expresívne melodické sólo Nikolaja Nikitina a bystré veselé sólo Ľuboša Šrámeka. Miestami znel spev ako hudobný nástroj a hudobné nástroje spievali. Obecenstvo prítomné na koncerte bolo veľmi vnímavé a hudobníkom od srdca tlieskalo. Ako druhá zaznela skladba Man, čo je vlastne báseň Človek od Milana Rúfusa, ktorú preložil do angličtiny írsky prekladateľ a literárny vedec žijúci na Slovensku John Minahane. Báseň zhudobnil Nikolaj Nikitin. Príjemný lyrický hlas J D Waltera k poézii naozaj pristal, no skladbe nechýbalo ani napätie a dramatickosť. Ako sme sa dozvedeli od Nikolaja Nikitina, táto skladba sa objavila na albume Ľuboša Šrámeka Perforomances z roku 2019, tiež so spevom J D Waltera. Nasledovala energická roztancovaná skladba Ľuboša Šrámeka Happiness bez textu, J D Walter v nej len scatoval a improvizoval. Hudobníci avizovali, že táto skladba bude na novom albume Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka a Altar Ensemble: Directions & Connections, ktorý čoskoro vyjde. Je sa na čo tešiť. Zaznelo vzletné sólo saxofónu i nepokojné sólo piana a na konci ma zaujal pekný súzvuk saxofónu a spevu, aký sa v ten večer objavil viackrát. Po krátkej prestávke prišla na rad jemná skladba Nikolaja Nikitina Vzpomínám, ktorá vznikla ako pesnička k filmu Slovo. Pôvodný český text napísala Beata Parkanová, režisérka tohto filmu. J D Walter si text preložil, no niečo zaspieval aj po česky. Skladbu okrem iného obohatilo parádne dlhé sólo kontrabasu. Koncert pokračoval skladbou Sam Louis. Jej autorom je Ľuboš Šrámek. Text napísala Jana Krčmárová. Ako vysvetlil Nikolaj Nikitin, názov je inšpirovaný menami Ľubošových detí – Samuel a Lujza. Okrem lahodnej nežnej melódie ma zaujalo napríklad ďalšie pôsobivé sólo Mateja Štubniaka. Koncert uzavrela skladba z autorskej dielne J D Waltera nazvaná Inward.  Ešte pred jej začiatkom Nikolaj Nikitin poďakoval reštaurácii La Musica a všetkým ľuďom z N. O. International jazz Piešťany, vďaka ktorým to v tomto meste jazzovo žije. V dynamickej a pulzujúcej skladbe priniesla príval energie hlavne rázna hra Mariána Ševčíka na bicích, no výsledok zdarne „prifarbovala“ celá kapela, ktorú na záver za veľkého potlesku a pochvalného kriku publika Nikolaj Nikitin predstavil.

Takto som zažila v kúpeľnom meste ďalší príjemný a kvalitný koncert so šiestimi skladbami zaspievanými skvelým spevákom z New Yorku. A keď sa to tak vezme, ani tá vtáčia predkapela nebola na zahodenie.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img