ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

SPOMIENKOVÝ OPTIMIZMUS V. 2

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
SPOMIENKOVÝ OPTIMIZMUS V. 2
Dnes budem za zlého, ale nerozumiem tým mexickým vlnám okolo Mikuláša Dzurindu.
Ale do politiky som nešiel preto, aby som bol len za krásneho a aby sa nič nezmenilo, tak sa vyjadrím k týmto „vlnám“.
M. Dzurinda urobil niekoľko dobrých a zlomových rozhodnutí, kde sa nebál ísť proti vtedajšej verejnej mienke rozsypanej po Mečiarovi. Napr. vstup do NATO a EÚ, prijatie Eura, odvážne reformy, ktoré si Slovensko po období Mečiara vyžadovalo. Toto sú veci, na ktoré sa nikdy nezabudne, lebo aj vďaka ním z nás, zo Slovenska, nie je Bielorusko (Mečiarove).
M. Dzurinda však urobil aj mnoho chýb. A neboli to chyby len preto, že kto robí, robí aj chyby. A boli to chyby, ktoré nevidím, že by dnes urobil inak. A to je problém.
Ja plne podporujem silné odkazy a politické gestá, ktoré M. Dzurinda vyslal hlavne v období napadnutia Ukrajiny, ale Slovensko čaká viac, ako gestá pre Ukrajinu. Slovensko čaká dokončenie reforiem, ktoré Mikuláš Dzurinda nedokončil, a niektoré dokonca zrušil.
Mikuláš Dzurinda bol ten, ktorý – proti záväzkom v prístupovej zmluve s EÚ – zrušil Úrad pre štátnu službu a vlastne na dlhé roky, trvajúce až DOTERAZ, zrušil odpolitizovanie štátnej správy, ktoré sme mali vynikajúco rozbehnuté. Dva mesiace pred koncom svojej vlády v roku 2006, cez poslanca známeho skôr láskou k alkoholu než k zákonodarstvu, zrušil Úrad pre štátnu službu a naplno tak otvoril dvere ovládnutiu štátu Ficovi. Len preto, že pred pádom chcel ešte pár ľudí rýchlo dostať do úradov. (Mimochodom, bol to jediný návrh, čo ten poslanec za 4 roky priniesol).
Odvtedy nám EÚ niekoľkokrát blokovala eurofondy kvôli tejto nedodržanej podmienke! Niekoľkokrát sa toto „odpolitizovanie“ pokúšalo Slovensko za Fica „ochcát“ cez akože reformou ESO, ktorá nezmenila nič, len pomohla na chvíľu odblokovať peniaze z EÚ. Kaliňák takto dokázal oklamať EÚ 2x (ESO sa robilo 2x).
A vidíte nejaké odpolitizovanie?
Či vidíme 16 rokov po zrušení tohto Úradu Pročkové úderky vyberajúce úradníkov?
Doteraz nemáme štátnu správu odpolitizovanú, hoci sa tak malo stať už od vstupu do EÚ v 2004 a má to v programe pomaly každá politická strana DOTERAZ.
Toto nie je jediný Dzurindov prehrešok.
M. Dzurinda sa rovnako tak za vlády I. Radičovej zastával obmedzenia niektorých častí zákona o slobodnom prístupe k informáciám (infozákona) – bol za jeho oklieštenie. 👈
Ešte dnes bojujeme o jeho vylepšenie, ktoré zatiaľ ani za Matoviča neprešlo.
Nevieme, ako to bolo s voľbou GP Trnku za vlády Radičovej, ale kto si pamätá viac, ako včerajší deň – M. Dzurinda nemal problém s „Dobrošom Trnkom“ a bol preňho prijateľný kandidát.
Nesmieme zabudnúť ani na vláčiky, sitká, informačné systémy daňovej správy, Ikores, Branisko, skupinky, ktoré možno čakajú na neho znova, novinárov a ich otázky, ktoré stáli položené inak.
A na Gorilu.
Táto kauza vlády M. Dzurindu poznačila celé generácie stredopravých politikov, ktorí síce s kauzou nič nemali, ale jej biľag si niesli celý čas so sebou. 👈
Spomeňme si, ako táto kauza poznačila M. Beblavého – jeden z politických talentov, ktorý Slovákom ušetril kopec peňazí doteraz (tzv. Beblavého percento a viaceré neskoršie odhalenia korupcie). A ktorého táto nálepka z Gorily dostala až von z politiky.
Podobne takto dopadli ďalší politici, ktorí vzišli z SDKÚ – spomeňme Ivetu Radičovú, ktorá už nechce o politike ani počuť, či Luciu Žitňanskú a ľudí, ktorí odišli z SDKÚ do Mostu.
Celá jedná nová generácia politikov, ktorí mali prebrať štafetu po M. Dzurindovi, skončila mimo politiky a na Slovensku vznikla diera, ktorú sa doteraz nepodarilo zaplniť.
Resp. ju namiesto politikov, ktorí už mali skúsenosti, zaplnili cirkusanti s úderkami a ľuďmi nájdenými mesiac pred voľbami na schodoch. 👈
My, naša bublina „inteligentov“ sa často pousmievame nad tým, ako starší ľudia spomínajú na „starý dobrý komunizmus“. Hovoríme im – „je to len spomienkový optimizmus“. 👈👈👈
Ale mne sa zdá, že práve tu nastupuje ďalšia generácia, ktorá si ide pestovať svoj vlastný „spomienkový optimizmus“.
Je isté, že M. Dzurinda vykonal pre Slovensko veľa dobrého. Ale neprepadnime do spomienkového optimizmu a nezabúdajme aj na to, koľko vykonal zlého, ktoré nemusel.
Budem trošku opakovať slogan z minulej predvolebnej kampane – ale Slovensko nepotrebuje „vykopávať“ starých politikov, ktorí nám na 4 roky pripomenú staré časy (a možno aj so všetkým tým zlým, viď Radičovej vláda).
Slovensko potrebuje novú generáciu politikov. 👈👈👈
Slovensko potrebuje do politiky dostať nových ľudí, mladších a šikovných ľudí, ktorí ho posunú ďalej a vychovajú novú generáciu, ktorá pôjde po nich. A ktorá neskončí ako generácia vzišlá od M. Dzurindu a pochovaná – nálepkou Gorily.
A určite Slovensko nepotrebuje, aby táto nálepka, ktorá v politickom boji bude zákonite vytiahnutá, pochovala ďalšiu generáciu politikov. Lebo to tu už potom fakt zostane len Fico a cirkusanti.
Nemám nič proti M. Dzurindovi (až na to zrušenie odpolitizovania štátnej správy). Dokonca si ho viem predstaviť, že by bol vynikajúci prezident, kde presne takéto jasné politické odkazy, gestá a politická skúsenosť z minulosti sú veľké plus. 👍
Ale týmto mexickým vlnám nad jeho návratom do parlamentnej politiky vôbec nerozumiem.
Ak chce M. Dzurinda ešte Slovensku pomôcť, nech presvedčí šikovných mladých ľudí, 30-nikov a 40-nikov, aby išli do politiky. Nech podporí nejakú stranu či strany, nech pomôže zapojiť skúsených odborníkov, na ktorých ma kontakty, do príprav programov.
Nech presvedčí dobrých ľudí so silným trackrecordom, aby išli do politiky. Lebo, aj vďaka nemu, a kope cirkusantov a oligarchov, dnes do politiky už nikto normálny nechce ísť. 👈👈👈
Počúvame to aj my v strane SPOLU – fandíme vám, páči sa nám váš program, vaše myšlienky, hodnoty – ale nejdeme do politiky, nepodporíme vás verejne, lebo politika je dnes pfuj pfuj a cirkus a Matovič s fašistami na nás pošle na prvej tlačovke hordy. 😢
Ak chce M. Dzurinda podporiť takéto niečo a priviesť do politiky nových ľudí, ktorí sa okamžite nestanú „Gorilími mláďatami“, ok, potom ignorujme celý tento komentár a idem robiť mexické vlny aj ja. 👍
Rád sa vrátim naspäť k mojim koníčkom a nemusím sa pokúšať vzkriesiť k životu rozumnú politiku. Och, ako dobre mi padne mať zasa viac času.
Ale ak toto nedokáže, radšej zabudnime, že nám náš spomienkový optimizmus prinesie niečo viac ako ten, ktorí majú ľudia spomínajúci na komunizmus.
Radšej miesto mexických vĺn preto rozmýšľajme, ako tú politiku po vypadnutí celej jednej šikovnej generácie mladých a skúsených politikov vzkriesiť.
A teraz ma môžete bičovať.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Konečne niekto objektívne zhodnotil pôsobenie Dzurindu v politike. Doteraz mi nie je známe, prečo sa nehovorí aj o jeho prešľapoch, len sa glorifikujú jeho úspechy. Hovorí sa, že môžete urobiť sto dobrých vecí a jednou zlou si to všetko pokazíte. To by malo platiť aj u Dzurindu. Ďakujem za článok.

  2. @Anonym 3. júla 2022, 9:51
    Pretoze tie plusy prevysuju minusy… Neplati tu to ze jedno zle jablko pokazi cely kos, skor take ze medzi slepymi je jednooky kral.

  3. Myslim ze prave aj Dzurinda a jeho prava ruka Mikloš lacno rozpredali nas energeticky majetok globalistom. Teda majetok nasej krajiny. A teraz sa prejavuje dôsledok ich narodnej krádeže v plnej nahote. Myslim ze Durinda Miklos a spol mal byt súdený a nie glorifikovany. Zvratenost

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img