ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Od dnešného dňa sa zvýši suma životného minima

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| S účinnosťou od dnes (1.7.2022) sa zvýši suma životného minima na 234,42 €. Pozitívne to ovplyvní všetky domácnosti v riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia, ktoré sú prijímateľmi niektorej z dávok, príspevkov, daňových úľav alebo ich kombinácie. Narastie tak takmer 60 príspevkov a dávok, ktoré sú viazané na životné minimum.

Opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o úprave súm životného minima publikuje rezort práce v Zbierke zákonov s účinnosťou od 1. júla 2022 na základe zákona o životnom minime (§ 5 z. č. 601/2003 Z. z.).

Sumy životného minima sa zvyšujú na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu, ktorý podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky v 1. štvrťroku 2022 oproti 1. štvrťroku 2021 dosiahol hodnotu 1,075 a bol nižší ako koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností v apríli 2022 oproti aprílu 2021 (1,117).

Od 1. júla tohto roka dochádza k úprave súm životného minima nasledovne:

  1. ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu suma 218,06 € sa upravuje na 234,42 € mesačne

(čo predstavuje zvýšenie o 16,36 €),

  1. ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu suma 152,12 € mesačne sa upravuje na 163,53 € mesačne (čo predstavuje nárast o 11,41 €),
  2. ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa a o nezaopatrené dieťa suma 99,56 € mesačne sa upravuje na 107,03 € mesačne (čo je prírastok 7,47 €).

Valorizácia súm životného minima bude mať pozitívny vplyv na hospodárenie domácností, resp. na ich príjmy. Pôjde predovšetkým o domácnosti s deťmi, ktoré poberajú štátne sociálne dávky, ďalej domácnosti, ktoré sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi, a domácnosti fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím či poberateľom 13-steho dôchodku.

Do pozornosti dávame zvýšený opakovaný príspevok náhradnému rodičovi a osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi. Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi sa zvýši o viac ako 104 € pre náhradného rodiča, ktorý sa stará o dvoch súrodencov. Osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi narastie až o 177 €. Tieto príspevky sa menia v súvislosti s novelou zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa. Nejde teda iba o zmeny spôsobené navýšením životného minima, ale aj zmenou legislatívneho nastavenia týchto príspevkov.

PREHĽAD_ISP_Výšky príspevkov a dávok_valorizácia životného minima v roku…

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img