ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Vyšetrovanie vraždy z roku 1637

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mgr. arch. Rastislav Petrovič, predseda OZ Vodný Hrad /  Pred 385-rokmi, 29. júna 1637 začal ostro sledovaný proces v našom regióne, vyšetrovanie v súčasnosti asi najznámejšej historickej postavy zo Šintavského hradu (dnes seredského kaštieľa), majiteľky hradu a panstva, šľachtičnej barónky Anny Roziny Listiusovej, vdovy po grófovi Stanislavovi III. Thurzovi, pre podozrenie z vraždy Magdalény Szölösiovej, zemianky z Kajalu, ktorá u nej slúžila.

Vyšetrovanie začal palatín Mikuláš Esterházy na podnet pozostalých. Počas rozsiahleho vyšetrovania vypočuli vyše 80 svedkov a zistili, že Listiusová má na svedomí až 12 obetí. Medzi nimi boli deti, muži, dievčatá aj staré ženy. Listiusová obete kruto fyzicky týrala, vlastnoručne tĺkla až kým neuzrela krv, či pokiaľ žili.
Odsúdená bola na trest smrti a stratu majetku. Príbuzní jej vo Viedni u panovníka cisára Ferdinanda III. zabezpečili milosť. Zhabaný majetok Uhorskou kráľovskou komorou päť rokov od začatia vyšetrovania získal od panovníka veľkým kráľovským privilégiom palatín Mikuláš Esterházy pre seba a svojich dedičov. Pod kuratelou palatína dožila nenávidená a opovrhnutá Listiusová svoj život v izolácii na Šintavskom hrade, kde údajne zomrela v roku 1643.

Listiusovej podobizeň nepoznáme. Nezachoval sa ani jediný jej portrét. Poznáme len portrét jej prvého manžela Stanislava III. Thurzu, spišského župana a majiteľa panstiev Šintava, Hlohovec, Tematín, Bojnice a Richnava.

V seredskom kaštieli sa zachoval prejazd tretej hradnej brány, ktorou kedysi prechádzala Listiusová,, a cez ktorú utekala pred smrťou do mestečka Sereď aj jej obeť slúžka Magdaléna, či palatín Esterházy.

Na obnovu práve tejto hradnej brány naše OZ VODNÝ HRAD zorganizovalo verejnú zbierku a po dohode o spolupráci s mestom očakávame skoré začatie prác na jej rekonštrukcii.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img