ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

COVID UPDATE: Nová vlna príde, ale bude zrejme slabšia. Očakáva sa koncom leta, začiatkom jesene

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM| V súvislosti s novými subvariantmi omikronu BA.4 a BA.5 pozorujeme vo viacerých európskych krajinách nárast počtu nových prípadov a v niektorých prípadoch aj nárast počtu hospitalizovaných. Mierny nárast počtu nových prípadov máme už aj u nás.

Nové subvarianty sa šíria rýchlejšie ako predchádzajúce mutácie vírusu a je pri nich vyššia pravdepodobnosť reinfekcie. Očkovanie alebo prekonanie ochorenia pri predchádzajúcom variante vírusu poskytuje pri nových subvariantoch nižšiu mieru ochrany pred infikovaním sa ako to bolo pri predchádzajúcich variantoch vírusu.
Na druhej strane, aktuálne neexistujú dôkazy o tom, že by nové subvarianty spôsobovali závažnejšie priebehy ochorenia.

ČO OČAKÁVAME

Najväčší prírastok infikovaných očakávame koncom leta a začiatkom jesene.
Aj Svetová zdravotnícka organizácia pripomína, že ešte nemožno hovoriť o konci pandémie Covid-19, pričom stále existuje riziko vzniku nových variantov koronavírusu.
Dobrou správou je, že väčšina obyvateľov už získala nejakú formu imunity nadobudnutú buď očkovaním, alebo prekonaním ochorenia Covid-19.

Aj keď hladina protilátok v krvi, či už po prekonaní ochorenia alebo po očkovaní, klesá a nové varianty frekventovane mutujú, T-bunky stále poskytujú výbornú ochranu aj niekoľko rokov po očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Preto nové varianty nie sú také smrtné a nespôsobujú také ťažké priebehy, ako to bolo napríklad pri alfa alebo delta variante.

Aktuálne neočakávame, že bude potrebné zaviesť rovnaké plošné opatrenia, aké sme mali pri predchádzajúcich vlnách.

ČO ODPORÚČAME

Vyššiu mieru opatrnosti odporúčame najmä rizikovým skupinám.
Respirátory odporúčame nosiť predovšetkým ľuďom, ktorí pociťujú príznaky ochorenia alebo boli v kontakte s infikovanýn. A tiež ľuďom s trvalo oslabenou imunitou, chorobami srdca, pľúc, cukrovkou a inými závažnými ochoreniami. Mali by ich vo vlastnom záujme nosiť tiež seniori, tehotné ženy a dojčiace matky, ako aj osoby, ktoré pociťujú príznaky ochorenia, či ľudia, ktorí sú v kontakte s osobami s príznakmi ochorenia COVID-19.

Účinnosť očkovania proti novým variantom je nižšia, ale stále je vysoká najmä pokiaľ ide o ochranu pred hospitalizáciou alebo úmrtím.

Očkovanie je stále dostupné, bez registrácie sa môžete zaočkovať na týchto miestach:
https://www.health.gov.sk/?Ockovanie-bez-registracie

Už dnes majú možnosť dať si štvrtú dávku ľudia so zníženou imunitou.
Pracujeme na zabezpečení nových vakcín, ktoré sú prispôsobené na variant omikron, a tie by mali byť k dispozícii v septembri.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. masiar mikas uz si chysta nacini,zase nas budu zatvarat ako opice v zoo.ovce uz si chystajte ramena,kolko davok vam tentokrat daju ratam min. pat.

  2. Je zaujímavé, že v každom článku o covide sa dozviem niečo nové, čo včera bolo ešte inak prezentované a čo si odporuje s tým predchádzajúcim. O covide bolo popísaných už toľko navzájom sa vylučujúcich a protichodných informácií, že už to ani neberiem vážne. A ešte naši odborníci začnú perliť, čím sú známi z predchádzajúcich mesiacov. Aspoň je o čom písať. Denné dávky strachu treba plniť.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img